Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Olomouckém kraji hrozí legionela. Počet případů během prázdnin stoupl

Stále více případů legionely zachytávají laboratoře nejen v Olomouckém kraji. Upozornili na to pracovníci laboratoře v Prostějově. Nemoc je přitom poddiagnostikovaná, protože se vyšetření na bakterii způsobující onemocnění běžně neprovádí.

Voda z nádrží a trubek, nebulizátorů, sprch, ale také z klimatizací, vířivek a zvlhčovačů vzduchu jsou nejpravděpodobnější zdroje onemocnění legionářskou nemocí nebo její mírnější formou – pontiackou horečkou. Během prázdnin počet případů narostl.

Od začátku roku zachytili pracovníci prostějovské laboratoře celkem čtrnáct případů, z čehož osm přibylo jen během prázdnin. Například podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera zdejší lékaři zaznamenali dva případy legionely za prázdniny. 

„Onemocnění má dvě formy – mírnou, která vypadá jako běžné respirační onemocnění a většinou odezní samo i bez antibiotik, nazývá se pontiacká horečka, ale pokud není provedeno vyšetření na původce, ani se to nedozvíme,“ vysvětlila primářka Laboratoře lékařské mikrobiologie Ivana Kohnová.

Zdravá střeva jsou základ. Pomoct k nim může bylinný nápoj Vitestin

Přírodním způsobem harmonizuje střeva, zažívací ústrojí a pomáhá k jejich normální přirozené funkci. Má blahodárné účinky v ústech, jícnu nebo žaludku. Řeč je o Vitestinu. Doplňku stravy ve formě bylinného nápoje, který je svým rozsahem a...

„Když ale člověk onemocní druhou – vážnější formou – tzv. legionářskou nemocí, pak může jít často i o život. Zvláště ohroženi jsou oslabení pacienti - senioři, lidé s dalšími onemocněními, kuřáci, alkoholici, ale, bohužel, někdy i primárně zdraví jedinci,“ dodala.

Legionelóza je akutní infekční horečnaté onemocnění, postihující především dýchací cesty. V České republice patří k onemocněním povinně hlášeným a dlouhodobě sledovaným. Za původce je označena bakterie rodu Legionella, nejčastěji druh Legionella pneumophila.

Zdroj: KHS Olomouckého kraje

Příznaky legionelózy se mohou podobat mnoha onemocněním, člověk může mít například celkovou slabost, horečky, průjmy. „Nevyzpytatelnost spočívá v tom, že pokud není na onemocnění pomýšleno nebo pokud není jasná anamnéza, nemusí být diagnóza provedena včas nebo vůbec,“ vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí Nadace AGEL Gabriela Lefenda.

To vede k tomu, že je nemoc poddiagnostikovaná. „Lékaři v terénu totiž vyšetření na legionelu běžně u pacientů neprovádějí, takže onemocnění uniká pozornosti. A pokud do terapie použijí antibiotika, která ve svém spektru legionelu mají, pak může být onemocnění vyléčeno, aniž bylo diagnostikováno,“ objasnila Kohnová. „V ČR bývá hlášeno přibližně kolem 150 případů ročně, některé evropské země mají záchyt daleko vyšší – i 1500 případů,“ dodala lékařka.

Podle lékařky se na onemocnění musí myslet především u predisponovaných jedinců s jasnými klinickými a laboratorními nálezy a především při uváděných anamnestických údajích, kam patří cestovní anamnéza, skleníky nebo odstátá voda používaná pro sprchování.

„Diagnostiku je možné provést v našich laboratořích ještě tentýž den pomocí průkazu antigenu legionely z moči,“ navázala Kohnová s tím, že se jedná o takzvanou rychlou diagnostiku. „Nicméně zlatým standardem však zůstává kultivace sputa s požadavkem na kultivaci legionely,“ doplnila.

Dalším způsobem, jak je přítomnost legionely možné odhalit, je PCR test z hlenu nebo laváže z DCD, což se většinou provádí u hospitalizovaných pacientů. „Průkaz protilátek pro diagnózu akutního onemocnění nemá smysl. Pokud je plně rozvinuto onemocnění s klinickými projevy, je důležité včas nasadit antibiotika nebo jejich kombinaci a pátrat po zdroji, abychom zabránili dalším onemocněním – onemocnění totiž podléhá hlášení na KHS,“ objasnila Kohnová.

Oprava zavře páteřní tah v Olomouci. Objížďka povede po dálnici či přes Řepčín

Za úplné uzavírky proběhne na podzim rekonstrukce více než dvou kilometrů frekventovaného průtahu Olomoucí. Práce mají začít v posledním zářijovém týdnu, a na krušné časy se zřejmě budou muset připravit nejen motoristé. Náhradní trasa vede buď...

Právě Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje se snaží výskyt legionel sledovat. „Z hlediska výskytu legionel je naše činnost zaměřena na jakost teplé vody v teplovodních rozvodech a sprchách u poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, v provozovnách ubytovacích služeb, umělých a přírodních koupališť,“ vysvětlila mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Ochrany veřejného zdraví před vodou, ve které by se legionela mohla vyskytnout, se provozovatelé koupališť a bazénu snaží dosáhnout nastavenými opatřeními v provozních řádech, které hygienici posuzují. „Mezi nejčastější opatření směřovaná k eliminaci legionel patří např. čištění, odkalování a proplach systému, protikorozní opatření, lokální čištění a dezinfekce vodovodních kohoutů, baterií, sprchových hlavic, boilerů či zásobníků vody,“ navázala Koutná s tím, že pouhé odtáčení vody jednou týdně je účinná prevence.

V Olomouckém kraji KHS od ledna 2018 do konce července letošního roku eviduje 81 případů legionelózy. Nejvíce případů zachytila během roku 2021, kdy bakterii objevili u dvanácti mužů a osmi žen. Nejčastěji se nakazili lidé mezi 55 a 75 lety věku. „Onemocnění bylo častěji diagnostikováno u mužů, a to ve 49 případech,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky legionela, AGEL, Prostějov, Olomouc, Šumperk, nemocnice, nemoc, diagnóza, hygiena, stojící voda, KHS Olomouckého kraje, FN Olomouc, Nemocnice Šumperk, Nemocnice AGEL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionela v Olomouckém kraji. Počet případů během prázdnin stoupl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.