Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Počet respiračních infekcí včetně chřipky vzrostl v Olomouckém kraji v posledním týdnu o více než pětinu

Počet akutních respiračních infekcí včetně chřipky vzrostl v Olomouckém kraji v posledním týdnu o více než pětinu. Nejvíce nemocných je na Přerovsku, a to ve skupině malých dětí do pěti let. Žádný případ zatím nevyžaduje intenzivní péči.

Vzestup počtu případů respiračních infekcí včetně chřipky je o 22,1 procenta. Celková nemocnost činila v posledním týdnu v Olomouckém kraji 1230 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla na Přerovsku, kde bylo 1441 případů, a nejnižší v okrese Jeseník s 628 případy. Nejvyšší nemocnost byla ve věkové skupině do pěti let, nejméně nemocných je mezi seniory nad 65 let věku.

"U samotného onemocnění s klinickým obrazem chřipky o 51,3 procenta jsme v porovnání s předešlým týdnem však zaznamenali pokles relativní nemocnosti. Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí 19 případů na 100 tisíc obyvatel. Zatím nemáme hlášený žádný závažný případ chřipky vyžadující intenzivní péči," uvedli hygienici z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Sezóna respiračních onemocnění je tu. Hygienici evidují nárůst případů

Hygienici v Olomouckém kraji zachytili v posledním týdnu nárůst respiračních onemocnění. Přibylo jich asi o čtvrtinu. Na 100 tisíc obyvatel nyní připadá něco přes tisíc případů. Během uplynulého týdne přibylo také případů onemocnění covidu-19.

V posledním týdnu je v kraji 224 nových případů onemocnění covid, což je o devět případů méně než v předešlém týdnu. "K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc, následuje Přerov, Prostějov, Šumperk a Jeseník," uvedli hygienici.

Zdravotníci vyzývají k očkování a prevenci. "Doporučujeme věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, nezapomínat si při kašli nebo kýchnutí zakrýt nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem, pravidelně větrat, posilovat imunitu pobytem na čerstvém vzduchu, ale také konzumací ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů, vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí, dodržovat rozestupy. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci. Očkování proti chřipce a covidu by měli zvážit především starší lidé a chronicky nemocní," vyzvali hygienici.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, covid, počet, Olomoucký kraj, infekce, okres Přerov, nemoc, Jeseník, Krajská hygienická stanice v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet respiračních infekcí včetně chřipky vzrostl v Olomouckém kraji v posledním týdnu o více než pětinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.