Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Osamělé seniory v nemocnicích potěší školáci, budou jim číst a povídat si s nimi. Už začali v Prostějově

, aktualizováno 25. prosince 2023, 18:05

Osamělé seniory, kteří se léčí v některých nemocnicích v Olomouckém kraji, začnou navštěvovat školáci, aby si s nimi povídali, četli jim a přivedli je na jiné myšlenky. Jako první navštívily děti z 5. A Základní školy Jana Železného v Prostějově pacienty ve zdejší nemocnici.

S novým projektem Babičko a dědečku, pojďme si povídat, jehož podstatou jsou návštěvy žáků základních škol u nemocničních lůžek seniorů, přišla skupina AGEL.

"Smyslem je propojení generací a zároveň edukace dětí již na základních školách. Je jasné, že dlouhodobý pobyt v nemocnici může být zejména pro seniory psychicky náročný. Proto jim chceme tento čas na lůžku zpříjemnit a zpestřit. Mezigenerační vztahy mohou mít velký význam pro naši společnost," je přesvědčena personální specialistka společnosti AGEL Klára Pavlišová.

V rámci projektu budou žáci základních škol v doprovodu pedagogů přicházet na lůžková oddělení zejména následné péče, kde seniorům budou číst ze svých oblíbených knih, povídat si s nimi a vzpomínat na jejich dětství.

Jako první navštívily děti z 5. A Základní školy Jana Železného v Prostějově pacienty ve zdejší nemocnici. "Děti si přinesly své oblíbené knížky, Honzíkova cesta, Malý princ nebo Záhada hlavolamu, a mnozí senioři se díky četbě vrátili do dětských let. Pacienti byli nadšení, mnozí jsou v nemocnicích osamocení, a právě dětské šveholení a četba jsou pro ně balzámem na duši. A děti na oplátku našly vděčné posluchače a sklidily potlesk," popsala Pavlišová.

Projekt bude pokračovat v Prostějově a rozšíří se i do dalších nemocnic skupiny v regionu.

Čtenáři rozhodli. Nejkrásnější vánoční stromeček je letos na náměstí v Mohelnici

Na drtivé většině náměstí a návsí nejen v Olomouckém kraji září krásně zdobené vánoční stromy. Které město má ve svém centru ten nejhezčí strom s nejlépe sladěnými působivými dekoracemi, o tom hlasovali čtenáři v anketě. Jak to dopadlo? Drtivě...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky senior, děti, četba, rozhovor, nemocnice, návštěva, Prostějov, základní škola, projekt, Olomoucký kraj, Agel

Osamělé seniory v nemocnicích potěší školáci, budou jim číst a povídat si s nimi. Už začali v Prostějově  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.