Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomoucký kraj je stále na hranici epidemie, počet respiračních onemocnění však pomalu klesá

Olomoucký kraj je stále na hranici epidemie respiračních onemocnění. Hygienici nyní na sto tisíc obyvatel evidují 1658 případů akutních infekcí včetně chřipky, ve srovnání s předchozím týdnem je jich o 15 procent méně. Hranice epidemie je mezi 1600 až 1800 nemocnými na sto tisíc obyvatel.

Nejvyšší nemocnost byla tento týden hlášena na Olomoucku, kde bylo 1976 případů a nejnižší na Šumpersku s 996 případy. "Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let," sdělila mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná. V porovnání s předchozím týdnem hygienici zaznamenali padesátiprocentní pokles u onemocnění s klinickým obrazem chřipky. Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí 59 případů na sto tisíc obyvatel. "K dnešnímu dni v Olomouckém kraji zatím neevidujeme případ chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči," podotkla Koutná.

Klesl i počet případů onemocnění covidu. Hygienici evidují 977 nových případů této nákazy, o 114 méně než v předešlém týdnu. "K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění," řekla Koutná. Nejvyšší počet případů covidu je evidován v okrese Olomouc a to 437, následuje Prostějov s 201, Přerov, který jich má 165, Šumperk se 145 a Jeseník, kde je případů 29.

Na vysoký počet respiračních chorob v populaci již reagují také nemocnice, které zakázaly či omezily návštěvy svých lůžkových oddělení, aby snížily riziko přenosu virové infekce na pacienty. Návštěvy na dvou svých klinikách postupně zakázala například Fakultní nemocnice Olomouc, zákaz platí na 3. interní klinice - nefrologické, revmatologické a endokrinologické. Od 20. listopadu nesmějí návštěvy také na hemato-onkologickou kliniku.

Nemocnice AGEL Prostějov v závěru listopadu zakázala návštěvy na interním a neuorologickém oddělení včetně jednotky intenzivní péče. Návštěvy nejsou povoleny ani na jejím chirurgickém oddělení. V Nemocnici AGEL Šternberk jsou od začátku prosince zakázány návštěvy na interním oddělení a v léčebně dlouhodobě nemocných. Nemocnice Šumperk návštěvy zatím pouze reguluje, povoleny jsou od 14:00 do 16:00. Lidé přicházející na lůžkové oddělení musejí mít respirátor nebo roušku.

Sestřička z ARO jesenické nemocnice vyrábí krásné vánoční ozdoby. Zásobuje kolegyně ze všech oddělení

Za sestřičkou ARO v jesenické nemocnici si lidé nechodí pouze pro útěchu těla, ale i ducha. Lucie Ruszová totiž řadu let ve svém volném čase vyrábí nejrůznější dekorace, jako jsou adventní svícny, ozdoby nebo velikonoční věnce. Její nádherné...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, Olomoucký kraj, nemoc, návštěva, epidemie, klinika, Agel, okres Šumperk, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj je stále na hranici epidemie, počet respiračních onemocnění však pomalu klesá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.