Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Po Vánocích v Olomouckém kraji prudce stoupl počet případů chřipky

V Olomouckém kraji po Vánocích prudce vzrost počet případů respiračních onemocnění a chřipky. Celková nemocnost stoupla o padesát procent, chřipka vzrostla o téměř osmdesát procent, celkový počet případů je nyní 1389 na sto tisíc obyvatel.

Předchozí týden nemocnost v Olomouckém kraji výrazně klesla, a to o 45 procent na 906 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle hygieniků však data byla ovlivněna vánočními svátky, kdy lidé zůstávali doma. Nyní je nárůst nemocných o 53,3 procenta. "Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění byla hlášena v okrese Olomouc, a to 1743 případů, nejnižší v okrese Jeseník 927 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let," uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici vzestup onemocnění s klinickým obrazem chřipky o 77 procent, celková nemocnost nyní činí 85 případů na 100 tisíc obyvatel. "K dnešnímu dni v Olomouckém kraji evidujeme čtyři případy chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči," dodala Koutná.

Za první týden letošního roku zaznamenali hygienici 367 nových případů onemocnění covid-19, což je o 11 případů méně než v týdnu předešlém. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc, následuje Prostějov, Přerov, Šumperk a Jeseník.

Jesenická nemocnice o svátcích ošetřila přes 300 pacientů. Nejčastější byly úrazy a popáleniny

Zdravotníci jesenické nemocnice AGEL ošetřili během vánočních svátků a v závěru roku více než tři stovky pacientů. Lékařskou pomoc vyhledávali především kvůli sportovním úrazům a popáleninám. Výjimkou nebyly ani úrazy v důsledku požití alkoholu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky nárůst, Olomoucký kraj, chřipka, statistika, nemocnost, Vánoce, nemoc, Olomouc, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Vánocích v Olomouckém kraji prudce stoupl počet případů chřipky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.