Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Operační sály v olomoucké Fakultní nemocnici prošly rekonstrukcí. Zkrátí čekací doby na oční klinice

Nové operační sály ve více než sto let starém pavilonu E dnes po rozsáhlé rekonstrukci otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Sloužit budou lékařům z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a Oční kliniky. Bezmála pětiměsíční rekonstrukce přišla na více než 72 milionů korun.

"Pracoviště sídlící ve starších objektech, jejich klienti a personál si zaslouží odpovídající prostředí pro úspěšnou léčbu. Proto jsme se pustili do náročné rekonstrukce v jedné z našich nejstarších budov," vysvětlil ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Otevřením nových operačních sálů skončí provizorní dvousměnný provozu v náhradních prostorách, moderní sály umožní navýšení počtu operací a zkrácení čekací doby na zákrok. "V současné době ročně provádíme téměř čtyři tisíce očních operací. Krásné moderní prostory nadchnou jak personál, tak pacienty," uvedla přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Klára Marešová.

Podle přednosty Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Richarda Salzmana sály mají kvalitnějším osvětlení operačního pole a například stoly s větší nosností, které umožní provádět operace pacientů s nadváhou. 

Fakultní nemocnice již vypsala tendr na nový pavilon za 3,5 miliardy. Nahradí zbouranou budovu Franz Josef

Fakultní nemocnice Olomouc na místě zbourané budovy Franz Josef postaví nový supermoderní pavilon za 3,5 miliardy korun. Vedení zdravotnického zařízení již vypsalo veřejnou soutěž na jeho stavbu, výsledky budou na jaře, kdy nemocnice představí...

Opravy v budově E se týkaly čtyř operačních sálů, dvou pro kliniku ORL a dvou pro Oční kliniku včetně zázemí. Na severní straně pavilonu bylo rovněž vybudováno nové únikové schodiště. Součástí projektu byla i nová strojovna vzduchotechniky v podkroví budovy.

"Pro transport vzduchotechnických jednotek bylo nutno vybourat otvor ve štítové stěně objektu a také vystavět dostatečně únosné lešení do úrovně podlahy ve čtvrtém nadzemním podlaží, kam byly jednotky vyneseny jeřábem. Na operačních sálech je navržená pětadvacetinásobná výměna vzduchu, což v případě největšího sálu znamená 2300 metrů krychlových vzduchu za hodinu. Distribuci upraveného vzduchu pak zajišťují laminární pole o rozměru 230 krát 190 centimetrů, opatřená nástavci s HEPA filtry," prozradil vedoucí Odboru investic Fakultní nemocnice Olomouc František Valíček.

V obou podlažích, která prošla rekonstrukcí, jsou také další nové místnosti, jako dekontaminace, sterilizace, filtry a denní místnost pro zaměstnance, umývárna, úklidové místnosti a sklady. Bude zde fungovat stacionář s osmi křesly a dospávací pokoj se třemi lůžky, vyměněny byly také všechny technické instalace a sítě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky operační sál, rekonstrukce, klinika, oči, krk, hlava, Fakultní nemocnice Olomouc, fakultní nemocnice, Roman Havlík

Operační sály v olomoucké Fakultní nemocnici prošly rekonstrukcí. Zkrátí čekací doby na oční klinice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.