Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Rehabilitace s virtuální realitou. Efektivní metodu testují v Prostějově, Přerově i Šternberku

Rehabilitační procedury využívající technologii virtuální reality testují nemocnice skupiny AGEL na území Moravy a Slezska. V Olomouckém kraji ji využívají pod dohledem zdravotníků pacienti ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Síť zdravotnických zařízení plánuje další rozvoj metody, která má pomoci lidem nejen po úrazech či operacích.

Využití virtuální reality pro rehabilitaci pacientů testují na specializovaných odděleních nemocnice AGEL v Prostějově, Přerově, Šternberku, Novém Jičíně, Valašském Meziříčí, Třinci-Podlesí a v Ostravě-Vítkovicích. V posledním jmenovaném zdravotnickém zařízení navíc zdravotníci spolupracují s odbornou firmou na vývoji a programování nových cvičení, her a metod určených nejen pro efektivní trénink rozličných pohybů.

„Virtuální realitu můžeme využít všude tam, kde je potřeba zlepšit motorické funkce pacienta. Ať už se to týká zvýšení kloubního rozsahu, zlepšení kvality pohybu nebo snížení bolesti a křečí. Procedura může být indikována nejen po úrazech, ale také po ortopedických operacích, při artróze, ale i při tréningu paměti či orientace v prostoru,“ vysvětluje v tiskové zprávě Jitka Havlásková, primářka rehabilitačního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.

Rehabilitace s videohrami. Pacienti v šumperské nemocnici zlepšují stabilitu a pohyb na speciální plošině

Speciální motivaci k pilování rovnováhy a posílení potřebných svalů mají pacienti na lůžkovém rehabilitačním oddělení šumperské nemocnice. Zdravotnické zařízení totiž využívá pro léčbu i videoherní balanční desku, která proces cvičení převádí do...

Využití virtuální reality v rehabilitační praxi má podle lékařky hned několik pozitiv. „Už teď vidíme, že pacienti jsou více motivovaní cvičit, více je to baví. Lépe se odpoutávají od bolesti a díky virtuální realitě, kterou mají před očima, jsou vlastně vtažení do hry a soustředí se na konkrétní úkoly. Navíc díky softwaru od nás mají hned zpětnou vazbu, jak úkol splnili a můžou si své pohybové chyby třeba znovu vyzkoušet opravit. Výhodou je, že obtížnost úkolů si mohou sami zvolit a pracovat s pohybovým rozsahem podle svých možností,“ oceňuje primářka Havlásková.

Novinku zavádějí nemocniční zařízení ve spolupráci se společností VR Vitalis, která se zaměřuje i na další vývoj nových modulů pro pacienty. Po konzultaci s fyzioterapeuty a ergoterapeuty z ostravské nemocnice pracují vývojáři na naprogramování konkrétních aktivit pro trénink. „Na základě testování virtuální reality v rehabilitaci v našich zařízeních vidíme nesporný potenciál pozitivního výsledku v léčbě pacientů. Proto jsme se rozhodli v této oblasti masivně rozvíjet naše aktivity a navázali jsme spolupráci s VR Vitalis. V oblasti využití virtuální reality spatřujeme obrovský benefit i pro budoucnost oboru vůbec. Počítáme s dalším rozvojem této oblasti napříč celou zdravotnickou skupinou AGEL,“ říká ředitelka šternberské nemocnice a místopředsedkyně představenstva skupiny AGEL Středomoravská nemocniční Katarína Bučková.

Ohodnoť článek

Foto AGEL Středomoravská nemocniční

Štítky Zdraví, rehabilitace, fyzioterepie, virtuální realita, cvičení, hry, nemocnice, Šternberk, Prostějov, Přerov, AGEL, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rehabilitace s virtuální realitou. Efektivní metodu testují v Prostějově, Přerově i Šternberku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.