Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Případy nákazy svrabem přibývají. Nejvíce jich je na Přerovsku

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje hlásí na Přerovsku zvýšený výskyt svědivého onemocnění kůže. První školy už musí situaci řešit dezinfikováním prostor. Meziročně je počet nákaz dvojnásobný.

Co je to svrab?
Svrab je infekční zánět způsobený roztočem zákožkou svrabovou. Charakterizující je silným svěděním a dvojicemi pupínků na místech s tenkou kůží. Ty však nemusí být příliš patrné.

Za leden evidují hygienici 108 případů svrabové nákazy. Nejvíce z nakažených je na Přerovsku se 72 potvrzenými případy. Okres Šumperk hlásí 17 výskytů, Olomouc 13 a Prostějov 6. Letos je to takřka dvojnásobek výskytů v celém kraji oproti loňskému roku. Loni touhle dobou hlásila hygiena 60 případů výskytu svrabu. Za celý rok 2023 posléze zhruba tisíc. 

Děti nakažené svrabem už musí řešit první školy na Přerovsku. „Na pokyn krajských hygieniků jsme provedli veškerá opatření a vydezinfikovali prostory školy. O výskytu nákazy jsme informovali rodiče a čekáme na další pokyny, jak postupovat, kdyby se situace zhoršila,“ uvedl pro server iDnes ředitel Základní školy U Tenisu Michal Pospíšil.

Neznámý útočník měl v Přerově pořezat sedmnáctiletého chlapce, případ prověřují kriminalisté

Přerovští kriminalisté prověřují incident, při kterém měl neznámý pachatel zaútočit s nožem na sedmnáctiletého mladíka poblíž jednoho z nákupních center. Chlapec oznámil napadení den po útoku, na hrudníku má řezné ranky.

Zaměstnance školy tak čeká rozsáhlá dezinfekce povrchů a vybavení. Mnohem nakažlivější je ale svrab při těsném kontaktu s dalšími lidmi. „Primárně šetříme kontakty v rodině. Tam hrozí nákaza používáním společných ručníků, nebo přes ložní prádlo, pokud spí společně,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Svrab lékař diagnostikuje na základě klinického obrazu. Podle České Akademie dermatovenerologie je svrab snadno zaměnitelný s dalšími nemocemi, případně vedlejšími účinky léků. Jako příklady zmiňuje různé typy exémů, impetigo, příjice nebo syfilis.

Svrab se dá léčit pomocí sirných mastí. Ta se po dobu tří dnů aplikuje na celé tělo vyjma hlavy a krku u dospělých. Posléze je nutná očistná koupel a výměna oblečení a ložního prádla. Původní lůžkoviny se musí dezinfikovat vypráním alespoň na 60 stupňů, přežehlením a vyvětráním alespoň na pět dnů. „Přetrvává-li po léčbě svědění, je vhodné použít místní kortikosteroidy a kůži promazat hydratačními krémy. Lék k celkové léčbě není v ČR registrován,“ uvedla akademie na svém webu.

Podle Státního zdravotního ústavu přibývají případy nákazy svrabem napříč celou republikou a aktuálně jsou počty nejvyšší za posledních dvacet let. „Jedním z možných důvodů zvýšeného výskytu svrabu může být i fakt, že včasná a správná diagnostika onemocnění je stále přetrvávajícím problémem, a to nejen v prevenci, ale i v následném potlačení šíření nákazy,“ vysvětlila mluvčí KHS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky svrab, nákaza svrabem, Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje, KHS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případy nákazy svrabem přibývají. Nejvíce jich je na Přerovsku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.