Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vzniká banka, kam si lidé mohou uložit svou stolici. Může je to ochránit před nemocemi

V brněnských Židenicích vzniká mikrobiomová banka. Lidé si tam mohou pro pozdější využití uchovat svůj střevní mikrobiom, tedy směs přátelských a škodlivých bakterií, která z těla odchází ve formě stolice. Uchování vlastního mikrobiomu je prevencí pro případ vážného onemocnění, uvedl v tiskové zprávě mikrobiolog a vedoucí výzkumu společnosti Biome4Future Petr Ryšávka.

Mikrobiom úzce souvisí s imunitou

Mikrobiom úzce souvisí s imunitou a pro správné fungování těla je důležité, aby byl zdravý. Jeho funkčnost narušuje například opakovaná léčba antibiotiky, prodělaná chemoterapie nebo závažná střevní infekce. Jednou z možností obnovení poškozeného mikrobiomu je fekální transplantace, kdy lékaři dopraví do těla pacienta vzorek cizí stolice s příznivějším poměrem přátelských bakterií. Metoda je podle Ryšávky nákladná a z dlouhodobého hlediska přináší riziko nepředvídatelných onemocnění. Brněnští vědci proto pracují na transplantaci vlastního mikrobiomu.

Uložení vlastního zdravého mikrobiomu může být užitečné v případě náhlého propuknutí řady onemocnění

„Bakteriálních kmenů jsou ve střevech stovky a každý je máme v jiném složení a poměru. Vyprodukovat mikrobiom skutečně na míru si tedy dokážeme jen každý sám ve svém střevu," uvedl Ryšávka. Jeho tým plánuje ve vznikající bance analyzovat a ukládat vzorky zdravých lidí, kteří si je mohou v případě pozdější nemoci nechat transplantovat. „Uložení vlastního zdravého mikrobiomu může být užitečné třeba v případě náhlého propuknutí řady onemocnění, jako Crohnovy choroby, metabolických chorob či alergie," doplnil.

Analýza a uskladnění by mělo vyjít do 20 tisíc korun. „Máme už první objednávky, zatím z Česka a Slovenska. Letos počítáme spíše s pilotním provozem, ale rádi bychom expandovali i do Rakouska nebo Skandinávie. Současné mikrobiomové banky zatím nabízejí pouze běžnou transplantaci cizím vzorkem, takže předpokládáme expanzi na zahraniční trhy," dodal mikrobiolog. Brněnská banka pojme 2 tisíce klientů. Kromě střevního umožní uchovat také kožní, orální a vaginální mikrobiom.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, bakterie, stolice, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzniká banka, kam si lidé mohou uložit svou stolici. Může je to ochránit před nemocemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.