Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Místo chlopně bezstehová bioprotéza. Kardiochirurgové z FN Olomouc léčí srdeční vadu modernější metodou

S využitím takzvané bezstehové bioprotézy pomáhají kardiochirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc pacientům, kteří trpí zúžením aortální chlopně. Operační zákrok se speciálním implantátem je moderní a šetrnou metodou, která se uplatňuje ve zdravotnických zařízeních vyspělých států.

Takzvaná aortální stenóza neboli zúžení aortální chlopně je nejčastěji operovanou srdeční vadou. Degenerativní změny chlopně brání dostatečnému otevírání chlopně během stažení srdeční svaloviny a tím ztěžuje výtok krve z levé srdeční komory. „Medicína může v mnoha případech zmírnit příznaky, ale selhávající chlopeň nevyřeší jinak než její výměnou. Lékaři mohou vybírat z několika možností, jak pacientovi pomoci. A jednou z nich je právě implantace bezstehové bioprotézy,“ nastínil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Studentka medicíny z Olomouce zachránila život bezvládně ležícímu muži. Poskytla mu masáž srdce

Bezvládně ležícímu muži, který nedýchal a ostatní ho spíše přehlíželi, úspěšně poskytla první pomoc studentka olomoucké Lékařské fakulty Pavlína Vajdová. Bleskově mu poskytla masáž srdce, a muži tak zachránila život.

Podle přednostky Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Martina Šimka je nová metoda již ověřenou alternativou ke klasické bioprotéze, která je fixovaná chirurgickými stehy. „Poškozená chlopeň je při tomto výkonu vystřižena a nahrazena bezstehovou protézou. Při výkonu je pacient napojený na mimotělní oběh se srdeční zástavou obdobně jako u klasických bioprotéz, ale délka operace je výrazně kratší. Pro zdárnou implantaci bezstehové bioprotézy navíc nemusejí chirurgové přistupovat k podélné střední sternotomii, tedy k protětí hrudní kosti v celé její délce, nýbrž jim stačí miniinvazivní přístup, a to buď cestou částečné horní sternotomie, kdy je rozetnuta pouze horní třetina hrudní kosti, nebo cestou pravostranné minitorakotomie, tedy krátkým řezem mezi druhým a třetím žebrem,“ popisuje výhody modernějšího postupu lékař.

Fakultní nemocnice v Olomouci se operacemi s využitím bioprotéz typu Edwards Intuity Elite valve systém zabývá úspěšně už více než rok, implantovat se je podařilo dvanácti pacientům s degenerativní aortální stenózou. „Namísto chirurgických stehů je v těchto případech bioprotéza fixována v aortální pozici pomocí kovového stentu, podobně jako u aortálních náhrad určených pro transkatetrovou implantaci, neboli TAVI. Cílem je snížení operačního traumatu operovaných a zkrácení času potřebného k provedení chirurgické náhrady aortální chlopně,“ dodal docent Šimek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, nemoc, léčba, operace, aortální stenóza, chlopeň, náhradní chlopeň, fakultní nemocnice, FN Olomouc, bezstehová protéza, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Dvořák

Olomoucké fakultní blahořečím již 18 roků. Tehdy mi provedla výměnu aortální chlopně a stále si užívám plnohodnotný život! Pobyt v nemocnici hodnotím jako jeden z nejlepších období mého života. Je mi 76 roků. VELICE DĚKUJI!

Úterý, 13. února 2024, 11:18Odpovědět

Místo chlopně bezstehová bioprotéza. Kardiochirurgové z FN Olomouc léčí srdeční vadu modernější metodou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.