Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studentka medicíny z Olomouce zachránila život bezvládně ležícímu muži. Poskytla mu masáž srdce

Bezvládně ležícímu muži, který nedýchal a ostatní ho spíše přehlíželi, úspěšně poskytla první pomoc studentka olomoucké Lékařské fakulty Pavlína Vajdová. Bleskově mu poskytla masáž srdce, a muži tak zachránila život.

Muže ležícího na zemi u nádraží v Ústí nad Labem si před Vánocemi poprvé všimla sestra Pavlíny Vajdové. Lidé se ho báli dotknout, kromě záchranky tak žena zavolala své sestře, budoucí lékařce, která s přítelem okamžitě sedla do auta. "Na místě jsem ihned začala s postupy, které se učíme. Pána jsme narovnali a zaklonili mu hlavu. Nedýchal a ani nereagoval na bolestivé podněty, cítila jsem ale tep. V ústech měl zvratky a okolo pěnu. Začala jsem s nepřímou masáží srdce, při té se občas jakoby nadechl. Po chvilce mě při masáži vystřídal přítel. Aby měl správné tempo, začala jsem nad tím bezvládným člověkem zpívat Rolničky," popisuje Vajdová kritické okamžiky.

Resuscitovaného muže se nakonec podařilo rozdýchat, to už přijela sanitka a pacienta si převzali záchranáři. Dnes už je muž v pořádku. "Ve škole tyto praktické dovednosti neustále procvičujeme, zkoušíme si je na panácích, ale zachránit život, to je skvělý pocit. Když jsme z toho místa jeli domů, přítel mlčel, zatímco já v sobě pořád měla adrenalin a byla jsem nadšená, že jsem takovouto situaci zvládla," vypráví budoucí medička.

"Uvědomila jsem si, že jsem vlastně poprvé v životě dělala něco, co opravdu umím. Všichni okolo mě pracují, dělají něco, v čem se našli a co je baví, já zatím jen dlouho studuji. Ale najednou přišel moment, kdy jsem mohla prodat, co jsem se už naučila," dodala. 

Policisté ze Šumperka zachránili život šestašedesátiletému muži. Oživili ho pomocí defibrilátoru

Blesková reakce policistů ze Šumperka zachránila život šestašedesátiletému muži z jedné obce na Šumpersku, který kvůli zdravotní indispozici přestal dýchat. Podpraporčík Jakub Přikryl a nadstrážmistr Matěj Vyroubal za pomoci defibrilátoru...

Původně ovšem Pavlína Vajdová chtěla být učitelkou. "Už jsem měla v ruce index hradecké fakulty, když přišla zpráva, že jsem do Olomouce přijatá na odvolání. Neváhala jsem ani chvilku. V Olomouci mi totiž sedly přijímačky, líbila se mi zdejší atmosféra, i město je krásné," svěřuje se. Oo dokončení studia chce vrátit do Ústí nad Labem a věnovat se gynekologii.

Studentce jménem fakulty poděkoval děkan Milan Kolář na neformálním setkání. "Svým profesionálním zákrokem zachránila lidský život, a to je něco fantastického. Ukazuje to, že má medicínu v srdci," nešetřil slovy uznání. "Velmi mě dojalo to, že člověk studenta něco naučí a ten to pak dokáže v reálném životě využít," podotkl také Vladislav Kutěj z Centra pro výuku urgentní medicíny LF UP a primář oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Višňa

Štítky bezvědomí, dýchání, masáž, srdce, zákrok, studentka, medicína, Olomouc, lékařství, Milan Kolář, Fakultní nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentka medicíny z Olomouce zachránila život bezvládně ležícímu muži. Poskytla mu masáž srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.