Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Olomouckém kraji letos na chřipku zemřelo šest lidí, nemocnost vzrostla v seniorské věkové skupině

, aktualizováno 17. února 2024, 7:44

Četnost nákaz akutních respiračních infekcí (ARI) v populaci Olomouckého kraje v minulém týdnu mírně poklesla, hygienici evidují 1952 případů na 100 tisíc obyvatel. Ve dvou okresech hodnoty nemocnosti překračují takzvaný epidemický práh. Výskyt chřipky výrazně vzrostl u seniorské populace.

Nemocnost v Olomouckém kraji za uplynulý týden mírně klesla, na statistice se mohly podepsat jarní prázdniny na Přerovsku, prvním z pěti okresů v kraji. Počet akutních respiračních infekcí včetně chřipky klesl o 6,3 procenta.

„Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění byla hlášena v okrese Olomouc, kde je 2490 případů na 100 tisíc obyvatel, nejnižší v okrese Šumperk s 1321 případy na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let. Epidemický práh, který je stanoven rozmezím 1600 až 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel, byl překročen v okrese Olomouc a Prostějov," uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici i pokles u onemocnění s klinickým obrazem chřipky a to o 14,8 procenta. „Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí 322 případů na 100 tisíc obyvatel. Pokles nemocnosti se týká všech věkových kategorií vyjma věkové skupiny nad 65 let, ve které počet nemocných stoupl o 86,1 procenta. V aktuální sezóně respiračních infekcí k dnešnímu dni evidujeme v kraji celkově 34 případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči, z toho šest případů úmrtí. Převažuje chřipka typu A," doplnila mluvčí hygieniků. Podle statistik zemře v souvislosti s chřipkovým onemocněním každoročně v České republice okolo 1500 lidí.

Místo chlopně bezstehová bioprotéza. Kardiochirurgové z FN Olomouc léčí srdeční vadu modernější metodou

S využitím takzvané bezstehové bioprotézy pomáhají kardiochirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc pacientům, kteří trpí zúžením aortální chlopně. Operační zákrok se speciálním implantátem je moderní a šetrnou metodou, která se uplatňuje ve...

Poklesl i počet onemocnění covidem-19, za uplynulý týden hygienici zaznamenali 35 nových případů, což je o 23 případů méně než v týdnu předešlém. „K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc (21), následuje Prostějov (6), Šumperk (4), Jeseník (3) a Přerov (1),“ dodala Koutná.

Na epidemiologickou situaci reagovala v minulém týdnu také zdravotnická zařízení. Například Fakultní nemocnice Olomouc informovala o zákazu návštěv na kardiochirurgické klinice a klinice ORL, omezení návštěv platí také na dětské klinice. „Zákaz se nevztahuje na rodiče dětských pacientů, při pohybu v prostorách kliniky ale prosíme o nošení roušky či respirátoru,“ uvedli zástupci FN Olomouc.

Hygienici nadále apelují na to, aby lidé dodržovali prevenci, doporučují se také vyhýbat místům s větší koncentrací lidí a dodržování rozestupů. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci, doplnili hygienici. „Dalším nástrojem prevence v předcházení komplikací, těžkému průběhu onemocnění chřipkou a covidem-19 je očkování. Zvážit tento základní nastroj prevence by měli především starší lidé a chronicky nemocní,“ dodala mluvčí hygieniků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, chřipka, respirační onemocnění, covid-19, Olomoucký kraj, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji letos na chřipku zemřelo šest lidí, nemocnost vzrostla v seniorské věkové skupině  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.