Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nemocnost v Olomouckém kraji opět klesla. Nejhůře na tom je Prostějovsko

Počet případů akutních respiračních infekcí včetně chřipky v Olomouckém kraji opět mírně poklesl, a to o 4,6 procenta. Hygienici nyní v kraji evidují 1657 případů na 100 tisíc obyvatel. Nemocnost v regionu klesá třetí týden za sebou, částečně to může souviset s jarními prázdninami. V souvislosti s komplikacemi při chřipkovém onemocnění zemřelo v Olomouckém kraji 13 lidí, od minulého týdne přibyly tři oběti.

„Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění byla hlášena v okrese Prostějov, a to 2273 případů na 100 tisíc obyvatel, nejnižší v okrese Přerov (1070). Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let. Epidemický práh, který je stanoven rozmezím 1600 až 1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel, byl překročen v okrese Olomouc, Prostějov a Jeseník,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici i pokles počtu případů chřipky, a to o 49,8 procenta. „Celková nemocnost v Olomouckém kraji činí sto případů na 100 tisíc obyvatel. Pokles nemocnosti se týká všech věkových kategorií, vyjma věkové skupiny šest až 14 let, ve které počet nemocných stoupl o 58,3 procenta,“ doplnila Koutná.

V Olomouci začal fungovat nový Poesiomat. Slyšet lze Plíhala, Kryla, Krobota, ale i básně Jiřího Wolkera

Písně Karla Plíhala, Jaroslava Hutky či Karla Kryla, ale i básně Jiřího Wolkera či povídání Miroslava Krobota si mohou ode dneška poslechnout zájemci na olomouckém Václavském náměstí z nového Poesiomatu, který reprodukuje nahranou poezii, písně...

V aktuální sezoně respiračních infekcí evidují hygienici 48 případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadujících intenzivní péči, z toho 13 případů úmrtí. Převažuje chřipka typu A, doplnila mluvčí hygieniků.

Za uplynulý týden zaznamenali hygienici 22 nových případů onemocnění covidem-19, což je o pět více než v týdnu předešlém. Nejvyšší záchyt je evidován v okresech Přerov a Šumperk se sedmi případy, následuje Olomouc s šesti a Prostějov se dvěma případy.

Hygienici nadále apelují na to, aby lidé dodržovali prevenci, doporučují se také vyhýbat místům s větší koncentrací lidí a dodržování rozestupů. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci, doplnili hygienici. „Dalším nástrojem prevence v předcházení komplikací, těžkému průběhu onemocnění chřipkou a covidem-19 je očkování. Zvážit tento základní nastroj prevence by měli především starší lidé a chronicky nemocní,“ dodala mluvčí hygieniků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Olomoucký kraj, nemocnost, KHS, KHS Olomouckého kraje, respirační onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Olomouckém kraji opět klesla. Nejhůře na tom je Prostějovsko  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.