Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Olomouci začal fungovat nový Poesiomat. Slyšet lze Plíhala, Kryla, Krobota, ale i básně Jiřího Wolkera

Písně Karla Plíhala, Jaroslava Hutky či Karla Kryla, ale i básně Jiřího Wolkera či povídání Miroslava Krobota si mohou ode dneška poslechnout zájemci na olomouckém Václavském náměstí z nového Poesiomatu, který reprodukuje nahranou poezii, písně či příběhy. Olomoucké návrší se se svým poetickým mluvítkem zařadilo k dalším čtyřem desítkám míst v České republice i zahraničí.

"Myšlenka je vytvářet místo, prožitek místa. Olomoučané tudy šli jistě milionkrát, ale tím, že si u toho pohledu mohou poslechnout silná slova nebo silný hlas lidí jako je Allen Ginsberg či Miroslav Krobot, tak si mohou to místo prožít nově, všimnout si něčeho nového. Vytváří to větší poetičnost té chvíle," uvedl autor těchto poetických mluvítek Ondřej Kobza.

Nový Poesiomat na tomto místě nahradí původní, který již dosloužil. Nyní se jej rozhodlo zaštítit Muzeum umění - zařízení totiž stojí přímo před jeho Arcidiecézním muzeem, jehož historii je věnován také jeden ze slotů. "Dříve musely být Poesiomaty připojeny k elektrické síti, což způsobovalo technické problémy. Nyní mají kliku a člověk si díky ní elektřinu vyrobí sám. Poesiomat je tak mnohem zábavnější a interaktivnější," doplnil Kobza.

Provozovatelé do těchto zařízení vybírají poezii nebo texty, které jsou spjaté s daným regionem, s výběrem textů a namlouváním jim pomáhají mimo jiné známí herci. "Ta idea se mi líbí, protože to přitahuje pozornost a myslím, že dnes všichni tu chvilku postát a něco si poslechnout, potřebujeme," řekl Miroslav Krobot. Do Poesiomatu namluvil vyprávění o svém vztahu k Olomouci. "Když něco milujete, přesně nevíte, co to je, nejde racionálně popsat, co vyvolává nějaké emoce nebo vztah. To je můj případ vztahu k Olomouci," doplnil Krobot.

Léčba pro varhany: cenný nástroj olomouckého kostela Panny Marie Sněžné potřebuje odborný zásah

Takřka tři sta let staré varhany v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné potřebují opravu a očistu. Na jedinečném hudebním nástroji se neblaze podepsala prašnost, vlhkost i přítomnost holubů. Farnost potřebuje na odborný zásah vybrat přibližně...

Na svatováclavském návrší si mohou lidé poslechnout například básně básníků spjatých s olomouckým regionem či úryvek Mozartovy symfonie, kterou složil skladatel při pobytu v Olomouci. Na zájemce mluví nejen v češtině - posluchači zde najdou básně také ve slovenštině, polštině, maďarštině, němčině a angličtině. Současný výběr hodlají provozovatelé také obnovovat - poslední dvě tlačítka jsou věnována olomouckým Cenám Václava Buriana za poezii.

Poesimaty provozuje spolek Piána na na ulici, který už deset let klade do veřejného prostoru také šachy či piána. V čele spolku stojí pražský kavárník Ondřej Kobza. Poesiomaty fungují v desítkách měst nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, například v New Yorku či Dublinu. Kobza je ve městech i krajině umisťuje od roku 2015 ve spolupráci s místním institucemi, spolky a jednotlivci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piána na ulici

Štítky Poesiomat, báseň, píseň, Miroslav Krobot, Václavské náměstí, Karel Plíhal, Karel Kryl, Jiří Wolker, Ondřej Kobza, Olomouc, vztah, Allen Ginsberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začal fungovat nový Poesiomat. Slyšet lze Plíhala, Kryla, Krobota, ale i básně Jiřího Wolkera  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.