Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Olomoučtí kardiologové poprvé implantovali pacientovi biomonitor využívající AI. Hlídá srdce mladého řidiče

Před dvěma týdny byl inovativní EKG záznamník Biomonitor IV poprvé prezentován odborníkům na konferenci v Berlíně, v průběhu uplynulého týdne již nový přístroj implantovali specialisté z olomoucké fakultní nemocnice mladému pacientovi. Technologie využívá k přesnému monitorování srdeční činnosti dvaatřicetiletého muže i možnosti umělé inteligence neboli AI.

Nejnovější generace Biomonitoru má podle lékařů přinést zásadní poznatky pro léčbu pacienta, který pracuje jako řidič autobusu. „Několikrát utrpěl ztrátu vědomí, což je pochopitelně pro jeho profesi velmi limitující a nebezpečné. Absolvoval kompletní neurologické vyšetření, které vyloučilo epilepsii, cévní mozkovou příhodu a další neurologické příčiny. Žádné abnormality neprokázalo ani EKG vyšetření, echokardiografie nebo holterovský EKG záznam. Příčina jeho potíží je tedy zatím nejasná,“ příblížil přednosta I. interní kliniky – kardiologické profesor Miloš Táborský na webu nemocnice anamnézu prvního českého pacienta, jehož srdeční činnost sleduje tento typ implantabilního EKG záznamníku.

Přístroj k vyhodnocení některých informací využívá i umělou inteligenci, což vede ke zvýšení přesnosti a spolehlivosti výsledků měření. „Algoritmus je naprogramován tak, aby minimalizoval zobrazování falešných pozitivních epizod, tedy epizod, které se tváří jako arytmie, a přitom arytmiemi nejsou. Očekáváme, že poskytnutá data budou naprosto exaktní a klinicky správná. My pak na základě relevantních údajů můžeme vyvodit příslušný medicínský závěr,“ vysvětluje výjimečnost nové technologie Marián Fedorco, který první výkon v Olomouci provedl. Samotný biomonitor váží čtyři gramy, na výšku má zhruba pět milimetrů a na délku necelých pět centimetrů.

VIDEO: Pro bezpečné první chvíle. V Olomouci se rozběhla sbírka na oxymetry pro novorozence

Jedenáct nových pulzních oxymetrů má vylepšit péči o novorozence ve Fakultní nemocnici Olomouc, techniku za tři miliony korun plánují pro odborné pracoviště pořídit iniciátoři dobročinné kampaně Zázraky zrození. Nové přístroje nahradí dosluhující...

Operace je pro specialisty z kardiologické kliniky poměrně jednoduchou záležitostí. Po deseti minutovém výkonu a dvouhodinovém odpočinku mohl mladý muž odejít domů. „Pacienta při odchodu vybavíme domácí monitorovací jednotkou, jednoúčelovým mobilním telefonem, který každý den vysílá data z přístroje do nemocnice. Veškeré arytmie jsou přenášeny a lékař je vidí a systém jej na ně upozorní. A systém navíc za lékaře eliminuje falešná varování,“ popisuje fungování záznamníku přednosta Táborský.

Tým kardiologické kliniky nyní doufá, že data získaná díky přístroji během několika měsíců ukáží, jaká léčba by mohla pacientovi pomoci. „Věříme, že v řádu měsíců přijdeme na příčinu jeho synkopálních stavů a budeme moci vyřešit jeho léčbu. Je totiž vysoce pravděpodobné, že se v jeho případě jedná o málo frekventní epizody poruch srdečního rytmu,“ dodal profesor Miloš Táborský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, operace, srdce, biomonitor, technologie, inovace, umělá inteligence, kardiologie, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí kardiologové poprvé implantovali pacientovi biomonitor využívající AI. Hlídá srdce mladého řidiče  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.