Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Snímky dopočítá umělá inteligence. V šumperské nemocnici zkracuje vyšetření na magnetické rezonanci

Technologické vylepšení v podobě AI rekonstrukčního algoritmu využívá nově šumperské nemocnice na vytíženém pracovišti magnetické rezonance. Novinka s využitím umělé inteligence zkracuje proces snímání pacienta a proces vyšetření je tak komfortnější. Do budoucna zdravotnické zařízení doufá i v navýšení počtu pacientů, kteří budou moci během dne diagnostickým skenováním projít.

Nejčastěji při zobrazení vnitřních orgánů lidského těla se využívá magnetická rezonance. Jedna z nejúčinnějších, ale poměrně nákladných diagnostických metod se využívá, pokud nelze využít pro potřebné vyšetření například rentgen, ultrazvuk či počítačovou tomografii. „Obecně lze říct, že se dnes používá k diagnostice různých onemocnění. Od neurologických, přes ortopedická, kardiologická nebo onkologická. Často se používá k vyšetření mozku a míchy. Například pomáhá při diagnostice mozkových nádorů, mrtvice, roztroušené sklerózy, epilepsie a dalších neurologických onemocnění,“ vysvětluje v tiskové zprávě lékařka MR pracoviště Nemocnice Šumperk Irena Müllerová.

Šumperská nemocnice pořídila z Británie variabilní porodnický gauč. Už absolvoval premiéru

Ve druhé polovině dubna dorazil do šumperské nemocnice speciální porodnický gauč, rozměrný balík putoval do zdravotnického zařízení až z Velké Británie. Novinka v porodnici brzy absolvovala úspěšnou premiéru, i s využitím nového vybavení přišel...

V průběhu vyšetření pacient leží nehybně v tunelovitém prostoru přístroje, který při překlápění magnetických polí vydává hlasité zvuky připomínající údery kladivem. Diagnostiku magnetickou rezonancí v šumperské nemocnici nově zkracuje speciální výpočetní algoritmus využívající umělou inteligenci. „Jedná se o technologii rekonstrukce obrazu, která z hrubých dat generuje obrazy s vysokým rozlišením. V podstatě jde o to, že se obraz nasbírá rychleji a umělá inteligence ho umí následně díky rekonstrukčnímu algoritmu dopočítat. Program navíc dokáže velmi inteligentně odstranit šum z obrazů, což vede ke zvýšenému anatomickému a prostorovému rozlišení. V konečném důsledku tak umožňuje nejen rychlejší vyšetření pacienta, ale i výsledné obrázky jsou kvalitnější,“ popisuje Irena Müllerová.

Značně nepříjemný zážitek představuje tento typ vyšetření pro osoby trpící klaustrofobií, díky vylepšení ale stráví v přístroji kratší čas. To podle lékařky Müllerové představuje výhodu i pro obecné snížení rizika, že se pacient během skenování pohne a bude potřeba proces opakovat. „Zároveň nám tato metoda umožňuje efektivněji tvořit takzvané 3D sekvence, které jsou v dnešní době pro hodnocení snímku magnetickou rezonancí téměř nutností,“ jmenuje další výhody technologické inovace Irena Müllerová.

Využití umělé inteligence se v medicínském oboru v posledních letech rozšiřuje. „Podle řady odborníků by v budoucnu právě umělá inteligence mohla zkrátit vyšetření na magnetické rezonanci tak zásadně, že by díky tomu mohlo dojít k značnému navýšení kapacity zdravotnického přístroje, který by tak za stejný čas mohl vyšetřit mnohem více nemocných,“ dodává mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke s tím, že v šumperské nemocnici vyšetří ročně na pracovišti magnetické rezonance zhruba pět tisíc lidí, kteří na vyšetření čekají průměrně asi dva měsíce. Toto období by se mohlo v budoucnu díky inovaci zkrátit.

„Umělá inteligence pomáhá mimo jiné lékařům šumperské nemocnice také s vyhodnocováním RTG snímků. Jako jedno z prvních zdravotnických zařízení v Česku jsme spojili síly s českou společností Carebot, jejíž asistenční software pomáhá hledat, za pomoci umělé inteligence, v rentgenových snímcích hrudníku různé nálezy,“ připomněla mluvčí Hanke.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, vyšetření, MR, magnetická rezonance, umělá inteligence, inovace, Nemocnice Šumperk, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snímky dopočítá umělá inteligence. V šumperské nemocnici zkracuje vyšetření na magnetické rezonanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.