Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Šance pro pacienty po úrazech a mozkových příhodách. Fakultní nemocnice modernizuje rehabilitaci

Pacienti po úrazech všeho druhu, cévních mozkových příhodách nebo po operacích mozku budou mít ve Fakultní nemocnici v Olomouci lepší možnosti rehabilitace. Zařízení získalo dotaci přes 37 milionů korun a nakoupí nové vybavení na oddělení rehabilitace.

Většina přístrojového vybavení v kineziologické laboratoři na Oddělení rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc je již za hranicí životnosti. Nemocnice proto požádala o dotaci z Národního plánu obnovy financovaného EU a získala více než 37 milionů korun. Kompletně bude obnova přístrojů hotová v září příštího roku.

Cílovou skupinou jsou podle primáře oddělení rehabilitace Petra Koláře především pacienti po úrazech všeho druhu, po cévních mozkových příhodách nebo po operacích mozku. "Vybavení, které máme k dispozici, už je skutečně za zenitem. Jejich životnost se udává od osmi do dvanácti let a na této hranici a často za ní je většina našich přístrojů. Navíc všechny už začínají zlobit. Oprava takového přístroje se pohybuje řádově v desítkách tisíc korun. Takže pokud bychom dotaci nezískali, museli bychom se nutně poohlížet po jiném zdroji financí," pochvaluje si primář.

Nemocnice přístrojové vybavení kineziologické laboratoře a elektroléčby kompletně obnoví. "Budeme moci pořídit moderní chodící pásy, přístroje na trénování balance, ale také virtuální realitu nebo hydromasážní vanu, křeslo ke stimulaci pánevního dna a nové přístroje pro elektroléčbu," vyjmenoval vedoucí fyzioterapeut Marek Tomsa.

Virtuální realita bude pomáhat pacientům s poruchami prostorového vnímání, především pak na trénink horních končetin. "Měli jsme možnost si ji vyzkoušet a je to fantazie. Rozhodně už to není jen hračka, která uživatele fascinuje možností pohybu ve virtuálním světě. Je to sofistikovaná terapeutická pomůcka, která pacienty cíleně a účinně trénuje v pohybech, v nichž mají deficit," popisuje.

V nemocnici zůstává poslední voják zraněný při výbuchu munice na Libavé. Ostatní jsou už doma

V nemocnici zůstává poslední voják zraněný při pondělním výbuchu munice ve vojenském prostoru Libavá. Jde o muže hospitalizovaného ve Vojenské nemocnici v Olomouci, jeho stav se zlepšuje. Ostatní zranění jsou už doma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky pacient, rehabilitace, modernizace, vybavení, dotace, Fakultní nemocnice Olomouc, laboratoř, Evropská unie, nemocnice, Petr Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Ví se už něco o člověku který se nedávno upálil na nádraží ? Více píšu ve vláknech diskusí.

Neděle, 23. června 2024, 19:29Odpovědět

Šance pro pacienty po úrazech a mozkových příhodách. Fakultní nemocnice modernizuje rehabilitaci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.