Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Neděle 4. srpna 2024  |  Svátek má Dominik
Bez reklam

Centrum prostějovské nemocnice pomáhá lidem s bolestí hlavy. Využívá k tomu i konopí

Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy se v nemocnici AGEL Prostějov otevřelo letos v únoru. Pomáhat má lidem s migrénami či bolestmi hlavy, které nedokázali vyřešit ostatní lékaři. Neurologie prostějovské nemocnice také letos získala oprávnění předepisovat léčebné konopí.

O certifikát ke vzniku centra žádala nemocnice už v roce 2019. „Ke schválení došlo letos v únoru. To už samo naznačuje, jak je zisk certifikátu složitý, musíte splnit řadu požadavků na odborné personální, přístrojové vybavení a musíte zajistit požadované provozní záležitosti,“ vysvětlila v tiskové zprávě primářka prostějovské neurologie Gabriela Krejstová.

Nové centrum pomáhá pacientům, kterým s jejich problémy nedokázali pomoci lékaři na běžných pracovištích. V centru probíhají klinické studie s novými léky pro léčbu migrény nebo pro zvládnutí akutní migrenózní ataky. Získání certifikátu ale neznamená automatickou smlouvu s pojišťovnami, takže nemocnici čekal po získání certifikátu další žádací a schvalovací proces.

Zuzka skončila po nepovedeném zákroku na vozíku. Aby mohla aspoň chvíli zase stát, potřebuje pomůcku za tři sta tisíc

Do nemocnice šla Zuzana z Prahy na plánovaný ambulantní zákrok, bohužel se ale nepovedl a ona ochrnula na dolní polovinu těla. Lékaři jí řekli, že už nikdy nebude chodit, z invalidního vozíku má teď šanci se zvednout alespoň pomocí pasivního...

Prostějovská nemocnice může také od letošního roku předepisovat léčebné konopí indikovaným neurologickým pacientům. „Pro naše oddělení, které zahrnuje i zmíněné centrum pro léčbu bolestí hlavy, je možnost léčby konopím výrazným obohacením léčebných možností. Léčebný potenciál konopí je široký a v mnoha ohledech stále podléhá výzkumu. Já osobně jsem prozatím předepsala léčebné konopí na chronickou zejména neuropatickou bolest či na spasticitu u roztroušené sklerózy,“ uvedla Krejstová.

Zatím nemocnice vydala asi patnáct receptů na léčebné konopí. Výsledky jsou podle primářky a pacientů pozitivní. „Po nasazení léčebného konopí se nám většinou podaří postupně vysadit řadu jiných léků, bez kterých se situace před nasazením konopí nezvládala. Každopádně ke každému pacientovi je potřeba přistupovat individuálně,“ dodala primářka. Léčebné konopí se pacientům podává jako perorální extrakt, možné je ale i podání inhalační nebo lokální.

Hemodialýza v Prostějově prošla modernizací. Díky ní se sníží plýtvání a množství zdravotnického odpadu

Hemodialyzační oddělení v prostějovské nemocnici prošlo modernizací, která zefektivní přípravu dialyzačních roztoků. Kyselé koncentráty museli doposud lékaři roznášet ručně v plastových vacích, nová metoda sníží plýtvání, zátěž pro zaměstnance a...

„Dávku vydáváme vždy na měsíc dopředu. Je dobré se vždy dopředu domluvit s lékárnou, aby léčebné konopí měli a vydali pacientovi. Takže v souhrnu je předepisování konopí kapku komplikovanější než předepisování aspirinu, ale efekt konopí pro pacienty za to stojí,“ doplnila Krejstová.

Konopí se z praktického hlediska rozděluje do čtyř skupiny. Na konopí technické, rekreační, léčivé a léčebné. V léčebném konopí, které neurology z Prostějova zajímá, je známý obsah hlavních látek, které se v léčbě využívají. Jde o tetrahydrokanabinol (THC) a kanabidiol (CBD). Mezi účinky THC patří kromě psychoaktivního působení také efekt analgetický, antipastický nebo tlumení nevolnosti. Kanabidiol pak působí antipsychoticky, protizánětlivě a pomáhat může u některých typů epilepsií nebo Alzheimerovy choroby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytla Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Prostějov, nemocnice, AGEL, Centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy, konopí, THC, CBD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum prostějovské nemocnice pomáhá lidem s bolestí hlavy. Využívá k tomu i konopí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.