Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Úterý 20. srpna 2024  |  Svátek má Bernard
Bez reklam

VIDEO: Operace číslo tisíc, výměna obou kyčelních kloubů najednou. To je Pacientská cesta v Šumperku

Už téměř tři roky ortopedi z šumperské nemocnice v rámci speciálního programu Pacientská cesta úspěšně vyměňují kyčelní a kolenní klouby, nedávno začali dokonce školit zdravotníky z Česka i zahraniční. Příběh pacienta s číslem tisíc je o to obdivuhodnější, že podstoupil výměnu obou kyčelních kloubů najednou.

Letos na podzim to budou tři roky, co šumperská nemocnice jako první v České republice a ve střední Evropě spustila projekt Pacientské cesty. Od té doby zvládli zdejší ortopedi vyměnit kolenní nebo kyčelní klouby už víc než třinácti stovkám pacientů. Tisící pacient Miroslav Dorňák podstoupil výměnu obou kyčelních kloubů najednou.

"Ve třiceti letech jsme začal mít problémy a bolesti s kyčlemi, zašel jsem k ortopedovi, ale nakonec jsme to nechal být. Nakonec to došlo až do fáze, kdy jsme měl děti a chtěl jsme s nimi sportovat, ale už to nešlo. Dozvěděl jsme se o nemocnici v Šumperku, přišel jsem se poradit a lékaři mi nabídli operaci obou kyčlí. Měl bych to naráz, strašně mě to nadchlo, a proto jsme se rozhodl pro tuto cestu," svěřil se Dorňák.

V rámci Pacientské cesty mu zdravotníci všechno dopředu vysvětlili a poučili ho. "Operace je pak mnohem jednodušší, když víte, co vás čeká, než kdybych přišel do nemocnice ze všeho vyděšený. Neměl jsem strach a dnes nemám problém. Nejvíc se těším na to, že splním sliby dětem. Vyrazíme na brusle a někam do Alp na lyže, to mají slíbené už několik let," raduje se nyní pacient s číslem tisíc, který se se svým příběhem svěřil na sociálních sítích. Doma ne něho čekají potomci ve věku sedm, deset a třináct let. 

Ortopedi z Šumperka mají úspěchy s výměnou kyčelních a kolenních kloubů. Budou školit další lékaře

Lékaři z Šumperka mají v rámci speciálního programu Pacientská cesta takové úspěchy s výměnou kyčelních a kolenních kloubů, že se zdejší nemocnice stane pro tento typ operací mezinárodním referenčním centrem, které bude školit zdravotníky z Česka...

Lékaři z Šumperka mají v rámci speciálního programu Pacientská cesta s výměnou kyčelních a kolenních kloubů takové úspěchy, že se zdejší nemocnice stala pro tento typ operací mezinárodním referenčním centrem, které bude školit zdravotníky z Česka i zahraniční.

Šumperská nemocnice spustila projekt v listopadu roku 2021 jako první v Česku. Výrazně tak zkrátila dobu hospitalizace a zrychlila rekonvalescenci. Program zahrnuje edukaci pacientů, snížení rizika infekce, včasnou mobilizaci a cvičení před a po operaci i použití moderních technologií. Léčba je díky moderním technologiím měně bolestivá a zároveň rychlejší. Důležitou roli hraje právě to, že se pacienti sami zapojují do celého procesu.

"Z první tisícovky operací nemuseli lékaři provádět jedinou reoperaci. Pacientská cesta tak oprávněně vzbuzuje velký zájem nemocnic z Česka i zahraničí. Řada z nich by chtěla unikátní program zavést i u sebe," podotkla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Nemocnice Šumperk

Štítky nemocnice, kloub, kyčel, výměna, operace, pacient, Česko, zdravotnický pracovník, Nemocnice Šumperk, střední Evropa, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Operace číslo tisíc, výměna obou kyčelních kloubů najednou. To je pacientská cesta v Šumperku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.