Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

FOTOGALERIE: Šach mat nekonečné bolesti. Lékaři z FN Olomouc implantují nejnovější neurostimulátory

Po letech bolestivého utrpení přichází pro pacienty ve vhodných případech na řadu operace poslední záchrany. A s ní často vstup do nové etapy života. Odborníci z Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc se věnují už 30 let takzvané neuromodulační léčbě, při operačních zákrocích do těla zavedou speciální elektrodu a následně stimulátor, který pro mozek vytěsní vnímání jinak neutišitelné chronické bolesti. Dnes implantovali muži středního věku nejmodernější typ přístroje, který poskytuje ještě lepší efekt a komfort.

Specializované Centrum pro léčbu bolesti, které funguje na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Fakultní nemocnice Olomouc, se ambulantní formou snaží pomoci každý rok přibližně čtyřem tisícům pacientů, malý zlomek z nich se po neúspěchu či nedostatečném účinku všech dostupných metod dostává až na operační sál pro zavedení elektrody či elektrod a implantátu pro neurostimulační léčbu.

Podle Lumíra Hrabálka, přednosty Neurochirurgické kliniky FN Olomouc, právě neuromodulace představuje možnost poslední záchrany, kdy neuropatická bolest vychází přímo z nervové struktury a žádné další postupy nepřináší potřebnou úlevu.

„V první fázi zákroku prováděné jen v lokální anestezii a v takzvané analgosedaci, se do páteřního kanálu implantuje elektroda. Za spolupráce s pacientem, který je při vědomí, se ještě na operačním sále pomocí dočasné stimulace nastaví ideální pozice elektrody, pro co nejlepší pokrytí bolestivé oblasti. Poté je pacient propuštěn domů a probíhá takzvaná testovací fáze, během které se ověřuje efekt a hledá optimální nastavení. Tedy pacient si zkouší pomocí dočasného zevního stimulátoru různé intenzity stimulace, aby našel tu, která mu nejvíce vyhovuje,“ popisuje už roky ověřený postup profesor Hrabálek.

Zázrak v olomoucké nemocnici. Pacient zvládl náročný boj o život, po roce odešel domů po svých

Miroslavu Majerovi z Tovačova se během vteřiny obrátil na ruby celý život. Loni v říjnu spadl řemeslník z několika metrů na beton a lékaři mu nedávali moc šancí na přežití. V olomoucké fakultní nemocnici strávil bezmála rok, boj o život nakonec...

Po několika dnech testovacího procesu přichází na řadu už méně náročný operační výkon, při kterém se do podkoží, například do oblasti hýždí, ukryje přístroj, který do elektrod posílá potřebné elektrické impulsy s analgetickým, tedy bolest tišícím účinkem.

Ten pak může pacient vlastním ovladačem podle potřeby ovládat a měnit parametry stimulace, při kterých cítí lepší úlevu. Přibližně u deseti procent pacientů indikovaných k zákroku, se nakonec bohužel ukáže, že neurostimulace není vhodná nebo nemá při zkušebním období potřebný efekt.

Dnešní den se stal velmi významným nejen pro zdravotníky z Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, ale zejména pro šestačtyřicetiletého pana Dušana, který trpěl dlouhodobě velmi silnými bolestmi zad. Po řadě jiných operací a procedur přišla na řadu premiérová implantace elektrostimulátoru nové generace, který pracuje s technologií Closed-Loop, tedy uzavřené smyčky. Přístroj snímá aktivitu nervů a míchy nepřetržitě padesátkrát za sekundu a sám upravuje nastavení elektrických impulsů. „Pacient nemusí nosit ovladač, nastavovat si jinou úroveň podle aktivity nebo změny polohy těla. Životnost baterie je garantovaná na nejméně 15 let, poté by došlo k výměně přístroje,“ říká lékař Filip Blažek z Neurochirurgické kliniky FN Olomouc, který o novém typu přístroje komunikoval také s pacientkou i s kolegy z Velké Británie. V západních zemích se totiž nejmodernější model používá přibližně čtvrt roku, v České republice zavedli tento typ jako první právě specialisté z olomoucké nemocnice.

Od paralyzujících bolestí k tancování v kroji. Vrátila jsem se do života, raduje se pacientka
Od června letošního roku má neurostimulátor implantovaný také Marie Jakubcová z Holešova. Jedenapadesátiletá žena trpěla bolestmi přes dvě desetiletí, léky ani operace hledající řešení příčiny bolesti nezafungovaly. Elektrické impulsy z přístroje ale paní Jakubcové, jak sama říká, otočily život vzhůru nohama a vrátily jí radost z koníčků i práce.

Jak začaly vaše zdravotní potíže?
Bolest začala po čtvrtém porodu, začala jsem cítit záda. Postupně se to zhoršovalo i kvůli náročné práci prodavačky a poté servírky. Trápila jsem se, nosila jsem korzety, byla jsem oblbnutá prášky, chodila jsem s francouzskými holemi. Po operaci jsem úplně spokojená, můžu se věnovat svým koníčkům – folklórnímu tanci, turistice v horách a s elánem se věnovat i své práci v domově pro seniory ve Zlíně.
Jaké bylo období před operačním zákrokem, než vám zavedli neurostimulátor?
Když mě záda hodně chytla, tak mi pomáhal manžel. Bolelo mě to hodně, když to přišlo, tak jsem musela do nemocnice. Položili mě na lůžko a přestala jsem cítit nohy. Za tři čtyři dny to pak bylo lepší. Do pravé nohy mi vystřelovala bolest, musela jsem mít hole, abych nespadla.
Co se dělo poté, když se efekt přístroje začal projevovat?
Po operaci jsem měla asi týden takový zvláštní pocit, nevěděla jsem, co se se mnou děje. Všecko mě bolelo. Pak to bylo postupně lepší a lepší. Předtím jsem byla zoufalá, bolest se navyšovala. Prosila jsem za každou příležitost a cokoliv, co mi pomůže. Ze Zlína mě poslali do Olomouce.
Přišla nabídka na operaci a asi jste příliš neváhala?
Samozřejmě jsem to přijala s velkou radostí, bylo mi jedno, co bude. Chtěla jsem chodit, postavit se nohy a nebýt imobilní. Vrátilo mě to života. Dělám všechno, co jsem si přála a ještě jsem začala znovu chodit do školy (usmívá se).
Cítíte nějaké nepříjemné projevy neurostimulátoru?
Přístroj si zapínám na dvě hodiny denně a v práci ho mám teda zapnutý pořád. Žádné problémy už nemám. Jen když zakašlu nebo kýchnu, tak chvíli cítím jemné mravenčení, ale je spíš příjemné.

„Aktuální model je, troufl bych si říct, revoluční. Systém je jako radar, sám si neustále zjišťuje vzdálenost od míchy. Páteř je pohyblivá, elektroda také není zafixováná na pevno. Může měnit polohu, když pacient leží na zádech nebo na břiše, tak je elektroda logicky dál nebo blíž míše. Rozdíl pár milimetrů je pro efekt velký. Tato technologie tedy přináší první inteligentní systém,“ oceňuje novinku, jejíž pořízení stojí přibližně 350 tisíc korun, přednosta Hrabálek. Tento typ ještě bude procházet potřebnými administrativními procesy, aby mohl být pro potřebné pacienty placený ze zdravotního pojištění, stejně jako doposud používané varianty.

Zástupci Fakultní nemocnice Olomouc předpokládají, že nový neurostimulátor bude hrazený pojišťovnou už od konce letošního roku. Mohly by se i rozšířit počty pacientů, kterým bude tato léčba poskytnuta. Olomoucké pracoviště patří v České republice mezi nejaktivnější, implantací přístrojů pro stimulaci nervové soustavy nyní provádí přibližně dvacet každý rok, a to i pro nemocné z regionů mimo Olomoucký kraj. 

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zdraví, bolest, léčba bolesti, neurostimulátor, chronická bolest, Neurochirurgie, neurochirurgická klinika, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Šach mat nekonečné bolesti. Lékaři z FN Olomouc implantují nejnovější neurostimulátory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.