Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomouc a pes. Jak se žije ve městě se čtyřnohým mazlíčkem?

Pozor. Nečtěte raději dále, pokud z nějakého důvodu nemáte rádi psy a domácí mazlíčky obecně. Naopak, ti, kteří v Olomouci mají čtyřnohého parťáka nebo si jednoho už dlouho chtějí pořídit, mi po přečtení následujících řádků dají v lecčems za pravdu.

Venčení je radost

Je to tak. Parků a zelených ploch tu máme i v centru tolik, že nás venčení stojí maximálně pár stovek metrů povinné procházky na místo, kde se s parťákem můžete vyřádit. A není lepší pohled na šťastného psa uprostřed Bezručových sadů, pohíhajícího vesele mezi páníčkem a místem, kde mu přistál aport. Nedokážu si představit, že bych v centru Brna nebo Prahy hodil psovi aport. Leda tak rovnou pod tramvaj.

Miny

Pomiňme teď fakt, že některá místa jsou zaneřáděná od psích výkalů, protože jejich "páníčci" ještě nepřišli na to, co je to sáček. Pro ty mám snad jen jednu větu k zamyšlení – kdyby se vám váš miláček vykadil doma před televizí, mávnete rukou?

Pro nás normální, svědomité jedince – my dokážeme ocenit, i když zrovna nemáme po ruce sáček, zásobníky se sáčky na psí hovínka a koše všude tam, kde hrozí silné zaminování – na mysli mám teď například plácek na Blažejském náměstí, které využívá velké množství pánečků se svými mazlíky. V posledních měsících o to víc, když jsou schody do parku zavřené. Děkujeme tedy technickým službám, že sáčky sem tam doplní! 

Bez vodítka a náhubku ani ránu?

Stinná stránka velkých měst je povinnost mít psa na vodítku i v parcích, ba co víc, pes musí mít na čenichu náhubek – pokud tedy nemáte extra malého psa, co by vás v případě nouze nedokázal pokousat, i kdyby chtěl. Jen pro pořádek – v městské památkové rezervaci platí, že pes (nepočítají se jen takoví ti malí, co by se vlezli do kindervajíčka) musí mít náhubek a musí být veden na vodítku. Mimo památkovou rezervaci pak platí pravidlo "pes na vodítku a bez náhubku" nebo "pes bez vodítka s náhubkem".

Co si budeme povídat, olomoučtí páníčci s vychovanými psy budou asi za jedno v názoru, že předpisy by se sice dodržovat měly, ale šikanovat svého psa taky nehodláme. Takže na vodítku ho máme při vchodu do parku a při odchodu z něj, psa zapneme v případě blížícího se problému, náhubek nosíme tak nějak při sobě, nebo volně svěšený na krku psa. Sedí?

Volnost i v centru

Kdyby měli olomoučtí psi srovnání, neskutečně by ocenili volný pohyb v samotném centru města. Zkuste se se psem projít po Horním náměstí v Olomouci, pak sedněte na vlak, jeďte na Staromák do Prahy, a tam se zkuste projít zase. Pokud vám tam psa nerozšlapaly davy turistů, gratuluji.

Poděbrady

Málokdo má tak velkej bazén pro svého miláčka tak blízko od města, no ne? Poděbrady jsou Mekkou pro všechny pejskaře. Za A, pes se může vykoupat a zaplavat si dle libosti. Za B, louky kolem Poděbrad jsou jako stvořené pro dlouhé procházky. No a za C, vyvenčíte se z města taky vy samotní.

Autoři

Štítky pes, Olomouc, Poděbrady, Praha, Mekka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc a pes. Jak se žije ve městě se čtyřnohým mazlíčkem?  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.