Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Je to nervák, říká o vítězném koni Sacamirovi jeho trenérka Eva Petříková

Velkou pardubickou letos ovládl žokej Jan Faltejsek spolu s koněm Sacamirem. Desetiletý valach pochází z Beňova na Přerovsku, kde ho vycvičila trenérka Eva Petříková. Ta je přitom trenérkou teprve rok a půl.

Letošní 133. ročník dostihového závodu Velká pardubická vyhrál kůň Sacamiro s Janem Faltejskem v sedle. Menšího koně, v porovnání s ostatními, vycvičila trenérka v Beňově na Přerovsku. Ta se ke koním dostala v patnácti letech. „Moji rodiče jsou oba velcí sportovci a dostala jsem podmínku, že musím dělat také nějaký sport, že nemůžu jen chodit do školy,“ začala vyprávění Eva Petříková. Její otec si přál, aby se stala biatlonistkou, tehdy patnáctiletá Petříková si ale místo běžek a pušky vybrala sedlo a otěže.

„Měla jsem velmi ráda zvířata a objevila jsem inzerát, na který jsem odepsala, že se chci stát jezdcem. Vůbec jsem nevěděla, co to obnáší,“ vzpomínala Petříková. „Dostala jsem se do rukou velmi přísného trenéra. Než jsem mohla koně vyčistit, musela jsem se naučit anatomii,“ navázala. „Tehdy se mi úplně změnil život, protože místo toho, abych víkendy trávila na kole, na lyžích nebo na lodi, tak jsem byla každý den ve stáji,“ pokračovala.

Dnes chová koně se svým manželem ve zmiňovaném Beňově. O zvířata se stará ve volném čase po práci. Dopoledne totiž tráví na Střední zemědělské škole v Přerově. „U koní se scházíme mezi půl třetí a třetí hodinou. Nejdřív koně vyčistíme a pak jdeme jezdit. Potom je znovu vyčistíme, nakrmíme a jdeme domů,“ popsala běžný tréninkový den. „Manžel stíhá během dopoledne vyházet boxy, mě se týká opravdu jen ježdění,“ doplnila.

Žena z Prostějovska se nechala ošálit princem z Dubaje. Zamilovala se a přišla o téměř dva miliony korun

Žena z Prostějovska se na internetu nechala ošálit princem z Dubaje. S vidinou cesty do této exotické země a lásce k neznámému princi mu postupně naposílala 1,8 miliony korun. Policie upozornila, že žena byla aktivní na sociálních sítích, a proto...

Trenérskou licenci má Petříková teprve rok a půl. Její stáj nejdříve fungovala pod křídly Kateřini Ilíkové z Penčic, další obce na Přerovsku. „My jsme byli jedna z jejích centrál, takže ona nás zaštiťovala a můj manžel působil jako její asistent,“ vysvětlila tehdejší situaci. Petříkovic stáj se osamostatnila až po splnění trenérského kurzu před rokem a půl.

Opravdu chce vyhrávat, takže do toho dává strašně moc

Ačkoliv kůň Sacamiro ovládl letošní ročník Velké pardubické, v Beňově nemá žádné velké výcvikové centrum. Většinu tréninku tráví v terénu na okolních loukách a kopcích. „Mohli jsme si upravit dva kilometry luk a cest tak, abychom si vytvořili cvalovou dráhu. Tu tvoří vlastně jen pobránovaná hlína s hnojem a štěpkou. Pokud není velké mokro, tak si dovolím říct, že je opravdu dobrá,“ popsala tréninkové podmínky. K tréninku skoků také využívají okolní terén. „Máme možnosti irské lavice, seskoky, výskoky, příkopy. V tomhle ohledu využíváme všechny možnosti terénu, které jsou,“ objasnila s tím, že některé překážky mají postavené i na louce, kde s koňmi trénuje přímo to, co je čeká v Pardubicích.

Právě dobrá schopnost přeskakování překážek je podle Petříkové pro dostihové koně jedna z klíčových vlastností, spolu s dobrou vytrvalostí. „Především to je ale o bojovném srdci koně. I když je kůň dobrý a nechce závodit, nic s tím neuděláte,“ podotkla s tím, že by měl být vyrovnaný a odolný vůči stresu.

Sacamiro podle své trenérky pozná už tři dny před závodem, že poběží. V takové chvíli přestává žrát a vyčkává na moment, kdy bude moct vyběhnout. „Sacamiro je nervák především v den toho závodu. Ví, co ho čeká a ví, že bude závodit. Chce to vyhrávat, takže do toho dává strašně moc,“ popsala Petříková s tím, že po závodech z koně zase veškerý stres opadne a stává se z něj zase velmi vyrovnaný kůň.

Šternberk má nový varovný a informační systém, pořídil i ultrazvukové měřiče hladiny řeky

Celkem 175 vysílacích bodů s takřka pěti stovkami reproduktorů tvoří nový varovný a informační systém ve Šternberku a jeho místních částech. Moderní bezdrátový rozhlas pro šíření důležitých sdělení přišel na téměř devět milionů korun, sedmdesát...

Žokej má na seznámení s koněm zhruba pět minut

V období mezi závody potřebuje Sacamiro svůj pravidelný režim. „Ráno chce jít do výběhu, takže tam prostě musí jít a velmi těžce nese, když v sedm ráno ve výběhu ještě není,“ popsala se smíchem. Nejhůře snáší, když ostatní koně jsou venku a on ne. „Když venku prší a uvnitř jsou všichni koně, tak je schopný to akceptovat. Ale jakmile tam je sám a všichni ostatní jdou do výběhu, tak se staví na zadní a kope do zdi,“ dodala s tím, že ho občas pouští ven i před některými závody, aby byl kůň spokojený.

Zajímavostí je, že žokej se často s koněm vůbec nezná. „Žokej má na seznámení s koněm zhruba pět minut, od nasednutí po start. Jezdci jsou ale zvyklí, že každý dostih jedou na jiném koni,“ zmínila trenérka s tím, že je zvykem, že poté trenér dá jezdci rady, jak se kůň chová a na co si má dát pozor, jaké má kůň případné chyby. Se Sacamirem upozorňuje trenérka především na překvapivou schopnost skákat. „Upozorňujeme je, aby si dávali pozor, že Sacamiro často překvapí na to, jak je malý. Jezdci mají občas problém zůstat v sedle,“ objasnila.

Se Sacamirem chovají manželé Petříkovi celkem sedm koní. Pět z nich je aktuálně v dostihovém tréninku, další dva mají jako výcviková zvířata. „Jeden z nich je 21letý důchodce, který nám tady slouží k výcviku dětí. Je to bývalý dostihový kůň, který si prošel drezúrou i parkurem. Nemůžeme mít lepšího učitele pro děti,“ poznamenala Petříková. Poslední kůň je poník, na kterém jejich dcera trénuje drezuru a parkur.

V následujících letech hodlají Petříkovi pokračovat v přípravě svých koní na Velkou pardubickou. Ani se Sacamirem nehodlají vyrazit za hranice republiky. „Sacamiro nerad cestuje, takže ten nikam do zahraničí určitě nepůjde. Zvažujeme ale, že s dalšími koňmi možná vyrazíme do Polska,“ vysvětlila.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Petříková

Štítky neobyčejní, Sacamiro, Velká pardubická, Beňov, Přerovsko, koně, jezdectví, dostihy, dostihové závody, trenérka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Je to nervák, říká o vítězném koni Sacamirovi jeho trenérka Eva Petříková  |  (Ne)Obyčejní  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.