Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní srpen byl nadprůměrně teplý. Prázdniny však významně chladnější, než v minulých letech

Letošní srpen byl spolu se srpnem 2017 šestý nejteplejší od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry počítat. Průměrná srpnová teplota 18,8 stupně Celsia byla o 1,5 stupně vyšší než normál z let 1981 až 2010. Letošní meteorologické léto bylo přesto jako celek významně chladnější než v předchozích třech letech. Zároveň bylo šesté nejdeštivější od roku 1961.

Průměrná srpnová teplota v Čechách byla 18,6 stupně Celsia. Na Moravě a ve Slezsku byla o šest desetin stupně vyšší. „Průměrná denní teplota vzduchu na území ČR se po většinu měsíce pohybovala nad hranicí normálu 1981-2010," uvedly meteoroložky ČHMÚ Klára Sedláková a Lenka Crhová.

Nejvyšší denní teplotu, a to 35,5 stupně Celsia, naměřili meteorologové 9. srpna v Kopistech na Mostecku. Naopak nejnižší teplotu letošního srpna, minus 3,1 stupně Celsia, naměřili na šumavské Jezerní slati.

Za celý druhý prázdninový měsíc meteorologové zaznamenaly 17 tropických dní, kdy teplota alespoň na jedné z měřicích stanic přesáhla 30 stupňů. Tropických nocí, kdy teplota neklesla pod 20 stupňů, bylo v srpnu 11.

Nejvyšší průměrná měsíční teplota pro měsíc srpen, a to 21,3 stupně, byla v Česku zaznamenána před pěti lety. Nejvyšší denní maximum pochází z 20. srpna 2012, kdy bylo ve středočeských Dobřichovicích 40,4 stupně.

Srážkově byl letošní srpen podle meteorologů poměrně bohatý. V průměru spadlo 110 milimetrů srážek, což představuje 138 procent normálu. „Srpen 2020 se tak řadí jako sedmý nejdeštivější srpen v období od roku 1961," konstatuje ČHMÚ.

Letošní meteorologické léto, tedy období od začátku června do konce srpna, bylo s průměrem 17,6 stupně Celsia o poznání chladnější než v předchozích třech letech. Loni se průměr dostal na 19,5 stupně, o rok dříve na 19,3 stupně a v roce 2017 byl 18,5 stupně.

Tropický den byl letos v létě alespoň na jedné stanici zaznamenán v 31 případech, z toho sedmnáctkrát v srpnu, jedenáctkrát v červenci a třikrát v červnu. Tropická noc se alespoň na jedné stanici vyskytla v 15 případech.

Od začátku června do konce srpna spadlo v Česku v průměru 322 milimetrů srážek. Jde tak o šesté nejdeštivější léto v období od roku 1961," uvádí ČHMÚ. Více než 160 procent srážkového normálu spadlo letos v létě na Vysočině a v Pardubickém kraji. Méně než 100 normálu spadlo v Ústeckém a Libereckém kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PixaBay.com

Štítky léto, srpen, počasí, průměrná teplota, stupeň Celsia, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Morava, Slezsko, okres Most, Jezerní slať

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní srpen byl nadprůměrně teplý. Prázdniny však významně chladnější, než v minulých letech  |  Radilka  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.