Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Křivka nákaz covidem v kraji roste. Nejvyšší nemocnost je na Přerovsku

Epidemie nového koronaviru v Olomouckém kraji dál sílí. Za uplynulých sedm dní bylo v kraji potvrzeno 600 nákaz, zatímco předchozí týdenní přírůstek obnášel 344 případů. Nejvíce pozitivních v posledním týdnu úřady evidovaly ve čtvrtek, kdy jich do statistik zapsaly 148.

Čtvrteční krajský přírůstek je nejvyšší od 3. května. Tehdy přibylo 180 potvrzených nákaz. V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje 95 potvrzených nákaz koronavirem před týdnem jich bylo 55 a o týden dříve 31, vyplývá ze statistik ministerstva zdravotnictví.

Narůstá i počet onemocnění ve školách, krajští hygienici v týdnu zaznamenali výskyt onemocnění covid-19 u dětí, žáků či zaměstnanců v 81 školách a školských zařízeních. "Ve srovnání s předchozími týdny od začátku září 2021, kdy je situace monitorována, je patrné, že počet řešených případů výskytu onemocnění covid-19 ve školách a školských zařízení v Olomouckém kraji v čase narůstá a kopíruje trend nárůstu výskytu onemocnění v Olomouckém kraji jako takovém," řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Nejvíce případů nákazy způsobené novým koronavirem přibylo v uplynulým týdnu podle hygieniků ve věkové kategorii 12 až 15 let, dále ve věkové kategorii 16 až 19 let a 6 až 11 let . "Počet nových případů se pozvolna zvyšuje i u ohrožené kategorie osob nad 65 let," doplnila mluvčí. V pěti případech zaznamenali hygienici také import ze zahraničí a to z Itálie, Slovenska, Rumunska a Maďarska. "Nejvyšší nemocnost je v okrese Přerov, následuje Olomouc, Prostějov a Šumperk. Nejklidnější situace je v okrese Jeseník," dodala mluvčí.

Olomoucká Fakultní nemocnice rozšířila covidovou JIP. Nárůst však zatím není dramatický

Kvůli nárůstu případů musela Fakultní nemocnice v Olomouci ode dneška rozšířit své covidové jednotky intenzivní péče. Lékaři však uklidňují, že zatím nejde o nic dramatického. Na JIP je nyní pět pacientů, celkem je v nemocnici s covidem devět...

Podle mluvčí olomouckého krajského úřadu Evy Knajblové je výskyt covidu-19 v sociálních zařízeních kraje evidován v jednotkách případů. "Žádné ohnisko nákazy v sociálních zařízeních pobytových služeb nemáme, žádné z nich není v izolaci," řekla Knajblová.

Křivka nákaz covidem-19 v kraji začala pozvolna růst v srpnu, na začátku září za týden přibylo šest desítek případů. Nyní se přírůstky nových případů výrazně zvyšují. Zatímco předchozí týden bylo za 24 hodin evidováno nejvýše 84 nákaz, tak od pondělí už denní přírůstky převýšily sto nákaz. V pondělí jich přibyla rovná stovka, v úterý 123, ve středu 136 a ve čtvrtek 148.

Od počátku pandemie se v Olomouckém kraji nakazilo novým typem koronaviru 94.977 lidí a vyléčilo se jich 92.277. V souvislosti s nákazou v kraji od loňského března zemřelo 1718 osob. V regionu se zhruba 630.000 obyvateli bylo dosud spotřebováno 630.551 dávek vakcín proti koronaviru, což je o 2957 více než před týdnem. Plné očkování má již bezmála 59 procent obyvatel kraje, kterých se vakcinace týká. Třetí dávku obdrželo 1667 lidí, což je o zhruba tisíc více než před týdnem, vyplývá ze statistik.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky infekční onemocnění, COVID-19, Olomoucký kraj, okres Přerov, nemoc, Krajská hygienická stanice, Itálie, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křivka nákaz covidem v kraji roste. Nejvyšší nemocnost je na Přerovsku  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.