Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prostějov má největší nárůst covidových nákaz v republice. V karanténě je 133 tříd

V uplynulém týdnu došlo k výraznému nárůstu počtu nákaz covidem-19 v Olomouckém kraji. Za posledních sedm dnů přibylo na Prostějovsku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 558 nových případů. V této statistice se jedná o nejvážněji zatížený okres v České republice.

V Olomouckém kraji přibylo za týden 2565 nákaz covidem-19, v mezitýdenním srovnání je to o 1143 případů více. Nejvíce případů za den zaznamenali krajští hygienici v úterý, kdy bylo pozitivních 589 osob. Čísla se podle statistik podobají situaci na konci letošního března, kdy byly počty také v rozmezí několika set případů denně. Epidemie tehdy kulminovala 29. března, kdy bylo ve statistikách 793 případů, od tohoto dne už počty klesly pod hranici 500 případů denně.

V souvislosti s rostoucím počtem případů se postupně plní i lůžka pro covidové pacienty. Ve Fakultní nemocnici je s touto nemocí aktuálně hospitalizováno 31 pacientů, z toho 23 ve standardní a osm v intenzivní péči. "Jsou mezi nimi očkovaní i neočkovaní s převahou neočkovaných, nikoliv však absolutní," řekl mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Nemocnice má nyní pro tyto pacienty čtyři oddělení, v případě potřeby se tento počet může zvýšit.

Na sílící epidemii v Olomouckém kraji již zareagovali také zřizovatelé nemocnic, kteří vyhlásili až na výjimky plošný zákaz návštěv na lůžkových odděleních. V Šumperku začal platit již ve středu, v ostatních nemocnicích, včetně Fakultní nemocnice v Olomouci, platí od čtvrtka. Výjimkou je nemocnice Jeseník - v okrese je totiž situace zatím klidná, v přepočtu na 100.000 obyvatel je zde za posledních sedm dní potvrzeno 141 případů nákaz.

Krajská hygiena řeší nákazy ve školách, žáky ve čeká testování

Kvůli zhoršené epidemické situaci čeká školáky po návratu z prázdnin ve dvou okresech kraje, na Přerovsku a Prostějovsku, znovu testování. Týkat se bude žáků či studentů ze 139 základních a středních škol z Přerovska a Prostějovska, zástupci škol si již v úterý vyzvedli 28 000 testů. Oba okresy patří do skupiny osmi okresů v republice s nejhorší epidemickou situací.

Podle krajské hygienické stanice Olomouckého kraje je nejvíce nákaz mezi dětmi a mladistvými ve věku 6-19 let. „Situace ve školách a školských zařízeních je nadále nepříznivá. Krajská hygienické stanice aktuálně v minulém týdnu řešila výskyt onemocnění Covid-19 u žáků či zaměstnanců minimálně ve 169 školách Olomouckého kraje. Dle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí či žáků v celkem 133 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Markéta Koutná.

Tempo očkování v kraji začalo díky aplikaci posilovací dávky i kvůli dalším restrikcím spojeným se zhoršováním epidemie zrychlovat. V regionu se zhruba 630.000 obyvateli bylo dosud spotřebováno 642.253 dávek vakcíny, což je o 7418 více než před týdnem. "Zájem o očkování je vzrůstající, aktuálně se pohybuje kolem 500 denně. Bez registrace se mohou zájemci naočkovat v našem očkovacím centru v budově K. Situaci sledujeme a v případě potřeby zareagujeme, pravděpodobnější je však nyní cesta mobilních očkovacích týmů," doplnil mluvčí Fakultní nemocnice Fritscher. "Ještě před 14 dny naočkovali zdravotníci Nemocnice Šumperk denně zhruba 30 lidí, dnes je to až 200 lidí a zájem o vakcínu proti covidu-19 nadále roste," řekla také mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

Fakultní nemocnice kvůli nedostatku krve zřizuje kontaktní místo v olomoucké obchodní galerii

Nedostatek krve a dobré zkušenosti s očkovacím centrem v olomoucké obchodní galerii přivedly Fakultní nemocnici Olomouc k myšlence, že zde zřídí rovněž kontaktní místo pro dárce krve. Transfuzka Point nabídne například také preventivní medicínu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Koronavirus, zdraví, COVID-19, testování, očkování, opatření, školy, žáci, nemocnice, Olomoucký kraj, Olomouc, infekční onemocnění, Prostějov, okres Prostějov, Krajská hygienická stanice, Česko, okres Přerov, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov má největší nárůst covidových nákaz v republice. V karanténě je 133 tříd  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.