Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Kvůli koronaviru dnes zasedal krizový štáb. V Olomouckém kraji za týden přibylo přes 4500 nových případů

Kvůli sílící epidemii koronaviru dnes zasedal Krizový štáb Olomouckého kraje. Řešil hlavně dostatek lůžek v nemocnicích a udržení kontroly zejména ve školách. V kraji za poslední týden přibylo 4530 nákaz koronavirem, což je bezmála o 2000 víc než minulý týden.

Krizový štáb zasedal dnes dopoledne. Na on-line setkání experti řešili, jak epidemii udržet pod kontrolou.

"Máme dvě priority, dostatečnou lůžkovou kapacitu v nemocnicích a chceme se také zaměřit na to, abychom nákazu udrželi pod kontrolou zejména na školách, odkud se může lavinovitě šířit dál. Aktuálně máme v kraji 140 uzavřených tříd. Případné plošné zavírání škol není v tuto chvíli na pořadu dne a všichni se mu snažíme vyhnout,“ sdělil hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Krizový štáb také řešil další postup očkování proti koronaviru, v kraji je aktuálně naočkováno zhruba 53 procent obyvatel, nejpočetnější skupinu tvoří senioři.

Koronavirus už ovlivňuje operace v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku. "Musíme redukovat vybrané operační výkony, které vyžadují pooperační pobyt na lůžkách intenzivní péče. V případě dalšího zvyšování počtů hospitalizovaných pacientů s covidem-19 budeme nuceni omezit kapacitu některých standardních lůžek chirurgických operačních oborů," řekl mluvčí skupiny Agel Adam Knesl.

Nejhorší situace je nyní na Olomoucku

Epidemie v Olomouckém kraji za poslední týden opět zesílila. Přibylo 4530 nákaz koronavirem, v mezitýdenním srovnání je přírůstek bezmála o 2000 nákaz vyšší. Nejvíce případů zaznamenali hygienici ve středu, a to 943, což je nejvíc od 6. ledna.

Nejvíc nových případů je nyní na Olomoucku, následuje Prostějov, Šumperk, Přerov a Jeseník. Špatná situace je ve školách a školských zařízeních.

"Krajská hygienická stanice v období od 29. října do 4. listopadu řešila výskyt onemocnění covid-19 u dětí, žáků či zaměstnanců minimálně ve 169 školách a školských zařízeních. Podle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření v celkem 140 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku," uvedla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Trasování covidových kontaktů v potížích. Situace je kritická, hlásí hygienici

Nárůst nákaz onemocněním covid-19 je v podle hygieniků v Olomouckém kraji enormní. Kvůli výrazně rostoucím počtům pacientů s novým typem koronaviru rozšiřují nemocnice kapacity covidových oddělení. Mezitím již například v Olomouci musí omezovat...

Kraj se blíží vánoční vlně epidemie 

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje 718 nákaz koronavirem. Před týdnem to bylo 407 a o týden dříve 226. 

Minulý týden v pátek přibylo v kraji 525, v sobotu 375 a v neděli 204 potvrzených nákaz. V pondělí jejich počet vzrostl na 723, v úterý na 908 a ve středu na 943. Ve čtvrtek bylo 852 případů. Denní přírůstky se tak podobají přelomu letošního a loňského roku, kdy v kraji kulminovala povánoční vlna epidemie. Ve středu 6. ledna bylo 1270 nákaz koronavirem.

Za poslední týden v kraji zemřelo 15 lidí, kteří se koronavirem nakazili.

V regionu se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud spotřebováno 651 505 dávek vakcíny, což je o 9252 více než před týdnem. Třetí dávka byla v kraji aplikována bezmála 14 tisícům lidí.

Kardiologická klinika v Olomouci kvůli epidemii zruší ambulantní kontroly

Kardiologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc musí omezit lékařskou péči. Od pondělí zruší plánované ambulantní kontroly svých pacientů, aby mohla soustředit síly na péči o lidi s nemocí covid-19. Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji v...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky covid, koronavirus, krizový štáb, statistika, Olomoucký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, Přerov, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru dnes zasedal krizový štáb. V Olomouckém kraji za týden přibylo přes 4500 nových případů  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.