Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Trasování covidových kontaktů v potížích. Situace je kritická, hlásí hygienici

Nárůst nákaz onemocněním covid-19 je v podle hygieniků v Olomouckém kraji enormní. Kvůli výrazně rostoucím počtům pacientů s novým typem koronaviru rozšiřují nemocnice kapacity covidových oddělení. Mezitím již například v Olomouci musí omezovat plánované operace.

Hygienici přiznávají, že kvůli enormnímu nárůstu počtu pozitivních nejsou schopni do 48 hodin vytrasovat všechny pozitivní. "Situace je opravdu kritická, co se týče trasování, jsou do toho zapojeni všichni možní zaměstnanci krajské hygienické stanice, kteří však musejí řešit i svou běžnou agendu," řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná. Na rozdíl od předchozích vln epidemie pomáhají s trasováním pracovníci dalších institucí či dobrovolníci zatím jen v jednotkách. Hygienici tak apelují na veřejnost, aby šíření nákazy předcházeli dodržováním veškerých protiepidemických opatření.

V pěti nemocnicích Olomouckého kraje je v současné době hospitalizováno sto lidí s nemocí covid-19. Jejich počet v souvislosti s narůstajícím počtem nakažených stoupá, nemocnice se tak postupně chystají na vyčlenění dalších lůžek. Při loňském vrcholu epidemie se Fakultní nemocnice Olomouc v jeden čas starala až o 160 pacientů s covidem-19. Nyní je počet hospitalizovaných zhruba čtvrtinový.

"Celkem je u nás hospitalizováno s covidem-19 nyní 36 lidí, z toho deset na JIP a 26 na standardních lůžkách. Převažují neočkovaní, nikoliv však absolutně, výraznější je to u JIP péče," uvedl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher. Podotkl přitom, že nemocnice pociťuje nedostatek personálu, dokáže si však poradit rotací zdravotníků z necovidových pracovišť.

Stejně tak již nemocnice začala odkládat některé plánované operace. "Ano, již je nutné odkládat elektivní péči zejména z důvodu nedostatku anesteziologických zdravotníků, kteří pečují o covidové pacienty v intenzivní péči," dodal Fritscher.

V šumperské nemocnici se nyní léčí z tohoto infekčního onemocnění 20 pacientů. "Celkem 17 leží na infekčním oddělení, jeden pacient je dítě, a dva jsou na ARO. Oba přitom nejsou očkovaní a také většina na infekčním oddělení patří mezi neočkované," řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke. Nemocnice zatím péči podle ní neomezuje, bude však zřejmě muset navýšit počet covidových lůžek. "Kapacitu lůžek máme již téměř naplněnu a pokud se bude počet pacientů zvyšovat, což asi bude, budeme ji muset navýšit na úkor lůžek ze standardních oddělení," uvedla mluvčí nemocnice.

Testování odhalilo 237 pozitivních žáků a studentů, nejvíce na škole v Přerově

Testování školáků a studentů antigenními testy ve 139 základních a středních školách Přerovska a Prostějovska odhalilo dohromady 237 pozitivních případů. Více jich bylo na Přerovsku, kde hygienici registrují 145 pozitivních testů. Výsledky musí...

V prostějovské nemocnici je hospitalizováno s tímto onemocněním nyní 22 lidí, z toho dva na ARO, ve šternberské je sedm pacientů, z toho dva jsou umístěni na ARO a v přerovské leží s covidem-19 celkem 15 lidí, z toho pět na ARO, informoval mluvčí společnosti Agel Adam Knesl.

V Olomouckém kraji za úterý přibylo 904 případů nákaz, což je nejvíce od 6. ledna. V kraji za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel přibylo 572 případů, což je nejvíce ze všech krajů. Nejhorší situace je stále na Prostějovsku, kde za poslední týden v přepočtu přibylo 748 případů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Koronavirus, zdraví, COVID-19, očkování, trasování, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, Česká republika, pacient, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trasování covidových kontaktů v potížích. Situace je kritická, hlásí hygienici  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.