Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Nemocnice v Prostějově kvůli covidu ruší některé plánované operace

Prostějovská nemocnice kvůli rychle rostoucímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem začala rušit některé plánované operace. S výrazným nárůstem pacientů nakažených koronavirem se potýkají také nemocnice v Přerově a Šternberku.

Personál těchto tří nemocnic nyní pečuje o 87 nemocných s koronavirem, z toho 11 pacientů je ve vážném stavu. "Nutné navýšení kapacit pro infekční pacienty má za následek útlum plánované operativy i omezení chodu některých oddělení," sdělil Adam Knesl ze společnosti AGEL Středomoravská nemocniční, která nemocnice provozuje.

"Patříme v Olomouckém kraji do oblasti s nejvyšším počtem nakažených a jen během jednoho týdne došlo ke zdvojnásobení počtu pacientů s covid-19," dodal předseda představenstva společnosti Jiří Ševčík

Na rychle rostoucí počty nemocných musely nemocnice podle Ševčíka zareagovat vytvořením nových covidových jednotek, avšak na úkor omezení neakutní péče. "Z tohoto důvodu jsme omezili chirurgickou operativu a částečně i ortopedickou v Nemocnici Prostějov. Kromě infekčního oddělení je nově covidovým oddělením i oddělení traumatologie, ARO a LDN," uvedl Ševčík.

V Přerově bylo po interně vyčleněno pro covidové pacienty také urologické oddělení, které je proto nyní uzavřeno. "Uvidíme, jak se bude epidemická situace dále vyvíjet. V případě dalšího zhoršení nemohu vyloučit i omezení další péče," upozornil Ševčík.

Monoklonální protilátky zlepšují stav nemocných

Nemocnice pacientům s covidem také ambulantně podávají monoklonální protilátky, jejichž aplikaci vyřizuje nemocnému praktický lékař. 

"Kapacita je v důsledku časové i personální náročnosti limitována. Evidujeme, že po jejich podání dochází k celkovému zlepšení stavu pacienta a může se zabránit progresi onemocnění. Podali jsme již více než 70 dávek protilátek a plánujeme tuto činnost dále rozšířit do všech našich nemocnic," dodal Ševčík.

Epidemie má v Olomouckém kraji letošní rekord. Za úterý přibylo 1381 případů

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji hlásí letošní rekord. Za úterý přibylo 1381 případů, což je nejvyšší počet během roku. Dosud nejvíce nákaz koronavirem za jediný den zaznamenali hygienici 6. ledna, bylo to 1270 případů.

Nepříznivý vývoj epidemie podle Ševčíka proměnil skupiny lidí, kteří docházejí na testování na onemocnění covid-19. V posledních týdnech zároveň prudce vzrostl zájem o testování.

"Naše odběrová místa od listopadu z drtivé většiny zaplňují indikovaní pacienti. Kvůli vysokému zájmu jsme adekvátně navýšili testovací kapacity a laboratoř v prostějovské nemocnici musela zahájit v některých dnech dvousměnný provoz," řekla hlavní sestra Nemocnice Prostějov Marie Jouklová.

V Olomouckém kraji ve středu přibylo 1226 potvrzených nákaz koronavirem, což je třetí nejvyšší denní přírůstek v letošním roce. V mezitýdenním srovnání počet nákaz ve středu vzrostl o 286 případů.

Za očkování proti covidu pětistovka na vitamíny. VZP osloví dopisem seniory

Největší česká zdravotní pojišťovna chce v příštích dnech přispět k proočkovanosti populace starších občanů proti covidu-19. VZP chce oslovit klienty starší 65 let dopisem, motivovat je má také poukaz v hodnotě 500 Kč na vitamíny a potravinové...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky operace, rušení, covid, koronavirus, nemocnice, Prostějov, COVID-19, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pacient, Jiří Ševčík, Šternberk, Olomoucký kraj, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Prostějově kvůli covidu ruší některé plánované operace  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.