Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Do domova pro seniory v Komárově a do nemocnic nastupuje na pomoc s covidem armáda

Na pomoc některým nemocnicím a domovu pro seniory v Komárově na Olomoucku se zvládnutím epidemie koronaviru nastoupí od pondělka armáda. V domově mají covid asi tři desítky klientů a třetina personálu, vedení ústavu proto požádalo o pomoc.

V Olomouckém kraji přibylo za týden 6190 případů covidu, což je nárůst o 1660 případů. Ve středu přibylo 1385 nemocných, což je letošní rekord. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel kraj vykazuje 982 nákaz, což je nejhorší údaj v ČR. Před týdnem to bylo 718 a o týden dříve 407.

"Máme v domově výskyt covidu, jde asi o 30 pozitivních klientů. Krajská hygienická stanice nás zavřela, klienty máme všechny v karanténě a izolaci. Do toho máme pozitivních asi 15 zaměstnanců, což je třetina personálu, další jsou nemocní nebo přišli do styku s pozitivními a čekají na výsledky," vysvětlila ředitelka domova v Komárově u Šternberka Andrea Kantorová.

V zařízení žije 92 klientů, všichni nakažení jsou očkovaní a mají zatím lehký průběh nemoci. Z personálu je proočkovaná pouze jedna třetina. Odkud nákaza přišla, nelze podle ředitelky přesně vytrasovat. Mezi prvními byl nově přijatý senior s negativním testem, kvůli příznakům byl však testován PCR testem, který vyšel pozitivně. V té době onemocněl i jeden ze zaměstnanců.

Šest vojáků bude v domově od pondělí, pomohou především s provozem, jako je úklid či kuchyně, pomáhat budou se vším vyjma přímé péče. "Určitě nám to pomůže. Například z uklízeček máme nyní k dispozici pouze jednu, pomohou nám však ve všech provozech," míní ředitelka.

Nemocnice hlásí dramatický nárůst pacientů

Vojáci budou od příštího týdne pomáhat také v nemocnicích v Prostějově, Šternberku a Přerově. "Nemocnice posílí vždy šest příslušníků Armády ČR, kteří se připojí ke zdravotníkům na covidových jednotkách," řekl Adam Knesl ze společnosti AGEL Středomoravská nemocniční, která tyto nemocnice provozuje.

Nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku podle něj zažívají v posledních dnech dramatický nárůst počtu pacientů s koronavirem. 

"V nemocnicích Středomoravské nemocniční přibylo od středy přes 30 těchto pacientů a v současné době jich je zde hospitalizováno celkem 100. Péče zdravotníků o covidové pacienty je nesmírně náročná a zapojení vojáků je pro ně významnou fyzickou i psychickou podporou," vysvětlil Knesl.

V Olomouckém kraji evidují hygienici největší týdenní nárůsty počtů nakažených s covidem-19 v České republice. Už tak extrémní zátěž pro Krajskou hygienickou stanici navíc v posledních dnech navyšují e-mailové dotazy, které mají podle výzvy Zlatý...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky covid, koronavirus, armáda, senioři, nemocnice, Olomoucký kraj, COVID-19, Komárov, domov, pandemie covidu-19, Šternberk, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Česko, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do domova pro seniory v Komárově a do nemocnic nastupuje na pomoc s covidem armáda  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.