Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Hygienu zahltily stovky dotazů z Landovy iniciativy. S trasováním už pomáhají hasiči i policie

, aktualizováno 12. listopadu 2021, 18:49

V Olomouckém kraji evidují hygienici největší týdenní nárůsty počtů nakažených s covidem-19 v České republice. Už tak extrémní zátěž pro Krajskou hygienickou stanici navíc v posledních dnech navyšují e-mailové dotazy, které mají podle výzvy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy zahltit pracovní kapacity hygieniků.

Podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím musí Krajské hygienické stanice odpovědět na otázky ve stanovené lhůtě. Na pracoviště po celé republice přicházejí stovky otázek, které přidělávají v krizové době těmto institucím práci.

Podle hygieniků je za aktivitou lidí iniciativa Zlatý špendlík, za kterou stojí zpěvák Daniel Landa společně s týmem právních expertů. Ta na svém webu zveřejnila 8. listopadu výzvu „Zahlťme neprodleně hygieny aneb šikanou proti šikaně“, která nabádá k zasílání podobných emailů. „Prosíme každého z Vás, aby se, klidně i opakovaně, dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků. Píchněme do nich jako špendlík, ať to také cítí,“ stojí na webu iniciativy.

Na tuto výzvu skutečně někteří lidé slyšeli a také Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje podle mluvčí Markéty Koutné eviduje stovky těchto dotazů, které bude potřeba vyřídit. „Převážná část dotazů je zaměřena na vykonanou kontrolní činnost,“ podotýká Koutná.

Ministerstvo zdravotnictví chce nabádání k přetěžování hygienických stanic řešit soudní cestou. „Zatím přišlo na KHS asi 10 tisíc zbytečných žádostí podle zákona 106 od iniciativy Zlatý špendlík. Hygienici je řeší. Ti, co se zapojili do této akce by měli vědět, že díky nim skončí v nemocnicích více lidí. Ministerstvo zdravotnictví podává na tuto iniciativu trestní oznámení pro podezření ze sabotáže," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Nemocnice v Prostějově kvůli covidu ruší některé plánované operace

Prostějovská nemocnice kvůli rychle rostoucímu počtu hospitalizovaných pacientů s covidem začala rušit některé plánované operace. S výrazným nárůstem pacientů nakažených koronavirem se potýkají také nemocnice v Přerově a Šternberku.

Již minulý týden olomoucká hygiena připustila, že kvůli enormnímu nárůstu počtu pozitivních není schopna ani do 48 hodin vytrasovat osoby, které by měla podle metodiky kontaktovat a dát jim potřebné instrukce.

„Krajská hygienická stanice je řešením výskytu nemoci covid-19 a související agendou, včetně řešení velkého množství navazujících dotazů veřejnosti jak písemnou, tak ústní formou, značně zatížena,“ potvrzuje mluvčí KHS Olomouc.

Hygienici musí řešit i běžné úkoly, které nesouvisí s koronavirovou situací. „Chtěli bychom poprosit všechny volající o trpělivost a současně požádat, aby k odpovědím na dotazy obecného charakteru maximálně využívali webové stránky Ministerstva zdravotnictví ČR, Krajské hygienické stanice nebo portál covid.gov.cz,“ apeluje Markéta Koutná.

Vítaným zlepšením v oblasti trasování je pro krajskou hygienu pomoc od pracovníků z veřejné sféry či z řad dobrovolníků. „Navázali jsme na předchozí výbornou spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje. V pondělí proběhlo školení u Policie ČR a studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Ti se do trasování postupně zapojují od úterý tohoto týdne. O výpomoci komunikujeme také s Finanční správou,“ informovala za Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje mluvčí Koutná.

Soukromá firma chce testovat děti ve školách v Prostějově. Neprojednala to však s hygieniky

Olomoucká soukromá firma KoRo Medics nabízí základním školám v Prostějově testování dětí na koronavirus. Podle zákona to ovšem musí projednat s hygieniky, což se nestalo. KoRo Medics měla problémy se zákonem už dřív, kdy bez oprávnění testovala...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krajská hygienická stanice, COVID-19, trasování, koronavirus, Olomoucký kraj, Daniel Landa, špendlík, Česko, šikana, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienu zahltily stovky dotazů z Landovy iniciativy. S trasováním už pomáhají hasiči i policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.