Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Důležitá pomoc proti covidu-19. Studenti působí v nemocnici i na hygienické stanici

Více než čtyřicet studentů z Univerzity Palackého získává zkušenosti při dobrovolnické pomoci s trasováním lidí, u kterých bylo prokázáno onemocnění covid-19. Další desítky posluchačů zdravotnických oborů olomoucké vysoké školy pomáhají přímo v nemocnicích.

Budoucí lékaři a zdravotní sestry stejně jako v loňském roce posilují personál v nemocnicích na covidových i necovidových pracovištích. „Na lékařské fakultě probíhá prezenční klinická výuka, naši studenti tak pomáhají zejména ve Fakultní nemocnici Olomouc. Aktuálně je přímo v provozu nemocnice zapojena asi padesátka studentů klinických ročníků a dalších pět desítek studentů svou pomoc nabídlo,“ uvedla proděkanka LF UP pro studium Všeobecného lékařství 4.–6. ročníku Eva Klásková s tím, že studenti pomáhají mimo řádnou výuku tak, aby nebyla narušena kvalita jejich vzdělávání.

Stejně tak pokračuje výuka i na Fakultě zdravotnických věd UP. „V souvislosti s nepříznivou epidemickou situací a nutností transformovat pracoviště na covidové jednotky jsou studenti ochotni pomoci a plní si dále praxi na těchto pracovištích. Skloubení teoretické výuky s náročnými směnami není jednoduché, i přesto jsou studenti velmi vstřícní a za to jim vedení naší fakulty vyjadřuje velké poděkování,“ komentovala nasazení studentů zdravotnických oborů proděkanka FZV UP pro praktickou výuku Andrea Drobiličová, která je zároveň náměstkyní nelékařských oborů ve Fakultní nemocnici Olomouc.

S dohledáváním kontaktů pomáhá Krajské hygienické stanici Olomouckého kraje čtyřicet studentů a studentek zejména z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

„Někteří už v průběhu školení zjistili, že to není jednoduchá práce. Ve chvíli, kdy chcete někomu pomoci, obvykle nečekáte, že se setkáte s negativními reakcemi a někdy i agresivitou na druhé straně. I to ale může být pro studenty a pro jejich praxi přínosem. A my si ceníme už toho, že se vůbec k výpomoci přihlásili, že měli tu odvahu. Jsme rádi, že tu studenty máme,“ řekla Barbora Hanáková z protiepidemického odboru KHS Olomouc.

V Olomouckém kraji evidují hygienici největší týdenní nárůsty počtů nakažených s covidem-19 v České republice. Už tak extrémní zátěž pro Krajskou hygienickou stanici navíc v posledních dnech navyšují e-mailové dotazy, které mají podle výzvy Zlatý...

Se zapojením studentů do trasování kontaktů hygienici prozatím počítají do konce letošního roku. Pedagogická fakulta svým posluchačům tuto pomoc uznává jako stáž, případně jako praxi, a pokud služba na hygienické stanici koliduje s výukou, jsou z ní omluveni.

Práce v call centru před zaměstnance i dobrovolníky staví psychicky náročné úkoly. Podle údajů z hygienických stanic se podaří dovolat 56 až 64 procentům lidí, kterých se trasování týká. „Ačkoli se to zdá být neuvěřitelné, řada lidí číslo z hygien blokuje a někteří položí telefon hned, jak se jim operátoři dovolají,“ informoval twitterový účet projektu Chytrá karanténa.

Do domova pro seniory v Komárově a do nemocnic nastupuje na pomoc s covidem armáda

Na pomoc některým nemocnicím a domovu pro seniory v Komárově na Olomoucku se zvládnutím epidemie koronaviru nastoupí od pondělka armáda. V domově mají covid asi tři desítky klientů a třetina personálu, vedení ústavu proto požádalo o pomoc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice, COVID-19, koronavirus, očkování, Olomouc, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Univerzita Palackého v Olomouci, Fakultní nemocnice Olomouc, Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého, Lékařská fakulta Univerzity Palackéh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důležitá pomoc proti covidu-19. Studenti působí v nemocnici i na hygienické stanici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.