Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomoucká Fakultní nemocnice kvůli pacientům s covidem výrazně omezila plánovanou péči

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem ode dneška výrazně omezila plánovanou péči. Dotkne se to například chirurgie. Lékaři budou provádět pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří i onkologické operace.

Ve nemocnici bylo na konci minulého týdne zhruba stovka pacientů nakažených koronavirem, přičemž jejich počet se stále zvyšuje. Pečují o ně lékaři a zdravotní sestry ze všech pracovišť, která musí postupně zvyšovat covidová lůžka.

"Je velmi pravděpodobné, že v dalších dvou týdnech přesáhneme maxima počtu hospitalizovaných, kterých bylo dosaženo ve vrcholu minulých epidemických vln," upozornil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Více než stovka zaměstnanců je navíc nemocná.

Fakultní nemocnice proto podle Havlíka musela velmi výrazně omezit plánovanou péči, hlavně chirurgickou. "A to kvůli nedostatku lůžek intenzivní péče, anesteziologických týmů i týmů pro intenzivní medicínu. Tito všichni se musí věnovat pacientům s covidem. Budeme provádět pouze akutní a neodkladné výkony, včetně těch onkochirurgických, které nesnesou delšího odkladu," uvedl Havlík na sociálních sítích.

Na klinikách chybí personál, omezeny jsou ambulance

Minulý týden v pátek měla FN Olomouc pro pacienty s covidem k dispozici 94 standardních lůžek. V sobotu přidala dalších 20, které vznikly transformací oddělení léčebny dlouhodobě nemocných na II. interní klinice. "Pokud toto nebude stačit, bude tento týden transformováno i oddělení urologie FN Olomouc," podotkl Havlík.

Nemocnice o víkendu pro pacienty s koronavirem připravila na kardiochirurgické klinice dalším osm lůžek intenzivní péče, celkem jich má nyní k dispozici 42. Další může ještě přidat na intenzivní jednotce na II. interní klinice. "Tímto bychom měli až 50 lůžek intenzivní péče pro pacienty s covidem," řekl Havlík.

Péče o pacienty nakažené koronavirem, provoz očkovacího centra, podávání protilátek, testování a provoz infekční části ambulance na urgentním příjmu podle Havlíka výrazně ovlivňují chod celé nemocnice. Na klinikách chybí personál a musela být omezena i ambulantní péče. V nemocnic pomáhají studenti a vojáci.

V Olomouckém kraji přibylo za úterý 1965 nákaz covidem, což je to nejvíce za celou pandemii. Dosavadní rekord 1516 případů byl loni 27. října. Nemocnice v regionu omezují péči, hygienici nestíhají trasovat, pomáhá proto armáda, policie a...

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky péče, omezení, covid, koronavirus, Fakultní nemocnice, Olomouc, COVID-19, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, Roman Havlík, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká Fakultní nemocnice kvůli pacientům s covidem výrazně omezila plánovanou péči  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.