Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Laboratoř potvrdila první nákazu variantou omikron v kraji. Hygienici čekají na další výsledky

Hygienici v Olomouckém kraji mají potvrzený první případ koronavirové varianty omikron, u dalších čtyř případů s podezřením na výskyt této varianty se čeká na výsledky. Známy by měly být ve čtvrtek odpoledne, řekla mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Samotná epidemie v kraji momentálně slábne, denní přírůstek nových případů onemocnění covidem-19 se pohybuje ve stovkách případů, před dvěma týdny jich bylo i více než 1000 za den.

"Máme v kraji jeden případ výskytu varianty omikron a čtyři podezření, u kterých čekáme na potvrzení z laboratoře. To bohužel trvá déle, předpokládali jsme, že bychom už to měli mít, ale stále čekáme. Více bychom měli vědět ve čtvrtek," uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Markéta Koutná. Odkud se varianta do kraje dostala ani zda tyto případy spolu souvisí, mluvčí zatím nespecifikovala.

Za úterý přibylo v kraji ve statistikách 393 nových případů nákaz, před týdnem jich bylo 528 a týden dříve 1084. Sedmidenní přírůstek nákaz v kraji klesá už pátý týden v řadě. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden 305 nově nakažených, minulý pátek jich byl 474 a o týden dříve 723.

Epidemie v Olomouckém kraji už čtvrtý týden slábne, přibylo tři tisíce případů

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 2991 případů covidu. Sedmidenní přírůstek tak klesá už čtvrtý týden v řadě. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden 474 nově nakažených, k minulému pátku jich bylo 723. V celé...

Už přibližně tři týdny postupně klesá množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Počet hospitalizovaných bude podle vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška v dnešním vydání deníku Právo dál klesat. Snižování ale bude postupovat jen pomalu, zvláště u pacientů na jednotkách intenzivní péče. "Potom, až nevyhnutelně nastoupí varianta omikron, je velký otazník, co to udělá v nemocnicích," doplnil.

Omikron nyní podle Duška může stát až za desetinou všech nákaz. "Někdy kolem 5. až 10. ledna by mohl překonat hodnotu 25 procent, a pak začne růst velmi prudce," řekl Právu. Omikron podle něj na přelomu ledna a února vytlačí dosud dominantní variantu delta.

Varianta omikron je podle expertů nakažlivější a snadněji překoná vakcinaci, ale má zřejmě mírnější následky. "To zní samozřejmě dobře, jenomže bohužel při té velké rychlosti šíření má potenciál, nakazit v krátkém čase velkou masu lidí. A potom i ta nižší procenta hospitalizací mohou představovat poměrně velký tlak na nemocnice," dodal.

Fotbal jen s očkováním? Věřím, že na to nedojde, říká předseda krajského svazu

Po dvou covidem ukončených sezonách proběhla podzimní část roku bez komplikací. Takový je pohled předsedy Olomouckého krajského fotbalového svazu Daniela Vitonského. Odložených zápasů bylo podle něj v kraji minimum. Otazník ale visí nad...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Štítky Koronavirus, zdraví, covid-19, omikron, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, infekční onemocnění, nemocnice, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Laboratoř potvrdila první nákazu variantou omikron v kraji. Hygienici čekají na další výsledky  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.