Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proti covidu se začne očkovat čtvrtou dávkou. V kraji je nyní zájem minimální

Od pondělí se rozběhne v České republice očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu. V Olomouckém kraji počet pozitivních testů v minulém týdnu výrazně narostl, počet nakažených v regionu však nepřesahuje sto případů za den. Sedmidenní incidence je oproti republikovému průměru takřka poloviční.

Za posledních sedm dní hygienici v Olomouckém kraji evidují 410 případů nákazy covid-19. Stále jde ale jen o desítky prokázaných případů denně. Z pohledu incidenčního čísla je v kraji v porovnání s ostatními regiony relativně nejlepší situace, za posledních sedm dní bylo potvrzeno v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 57 případů, celostátně je to 96. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

ČR zaplatila za covidové vakcíny 19 miliard. Zaplacenou dodávku chce rozložit do dalších let

Česká republika zaplatila za objednané vakcíny na covid-19 dosud 19 miliard korun. Částka pokrývá i dodávky pro příští rok, které chce ale ministerstvo zdravotnictví (MZd) rozložit i do roků následujících. Novinářům to řekla ředitelka...

"Současnou situaci kolem rostoucích počtů covid pozitivních pacientů v ČR vnímáme. Situaci v Olomouckém kraji sledujeme, stále nám chodí data od ÚZIS, z nichž nyní vyplývá, že v regionu nedochází k výraznějšímu nárůstu počtu covid pozitivních. Opatření se tak v kraji zatím žádná nezavádějí," uvedla mluvčí olomouckého hejtmanství Eva Knajblová.

Počty nových případů začaly v kraji výrazněji stoupat od konce minulého týdne, stále se však drží pod hranicí sta případů za den. Nejvíce případů přibylo tento týden ve středu a to 82. Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron.

V celém Olomouckém kraji se zhruba 630 tísici obyvateli se od počátku pandemie, tedy od jara 2020, dosud nakazilo podle oficiálních údajů novým typem koronaviru 230 268 lidí, v souvislosti s touto nemocí je registrováno 2442 úmrtí. Zdravotníci v kraji podali lidem dosud 920 tisíc dávek vakcíny. Zájem o očkování je v těchto dnech minimální - za čtvrtek bylo podáno 58 dávek.

Dražší nafta? Náklady vzrostly o milion a půl měsíčně, říká šéf olomouckého dopravního podniku

Citelnou úlevu představuje otevření Masarykovy třídy také pro Dopravní podnik města Olomouce. Skončila tak více než dvouletá výluka jednoho z ramen tramvajové trati. Městská společnost doufá v další návrat cestujících, pro které byla jedna z...

V Česku začne od pondělí očkování proti koronaviru čtvrtou, posilovací dávkou. Bude pro lidi nad 18 let, kteří mají od posledního očkování více než čtyři měsíce. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Získat vakcínu bude od příštího týdne podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) možné bez registrace, registrační systém s objednáním pak začne znovu fungovat od 15. srpna.

Ministr Válek chce se zdravotními pojišťovnami od příštího týdne jednat také o proplácení PCR testu na covid, aby si ho pacient s příznaky mohl nechat udělat bezplatně i bez doporučení lékaře.

Podle ministra vláda přísná omezení neplánuje, řídit se chce výsledky analýz. "Věříme občanům, nechceme dělat zbytečné restrikce,“ uvedl Válek. Podle něj všechna nařízení, která se dříve přijímala, smysl neměla. Zdůraznil ale, že covid je vážná a smrtelná nemoc a je potřeba k ní tak přistupovat.

Ministerstvo zdravotnictví vydá dnes pokyny k očkování čtvrtou dávkou. Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Pokud mají lidé dvě dávky, s očkováním třetí dávkou by neměli otálet, uvedli zástupci ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky COVID-19, testování, nákaza, koronavirus, očkování, zdraví, nemocnice, Olomoucký kraj, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vlastimil Válek, vakcína, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti covidu se začne očkovat čtvrtou dávkou. V kraji je nyní zájem minimální  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.