Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Muž na Konicku provozoval nelegální palírnu. Hrozí mu až desetimilionová pokuta

Nelegální výrobnu lihu odhalili celníci na začátku března na Konicku. Zařízení provozoval čtyřicetiletý muž, kterému hrozí až desetimilionová pokuta. Pracovníci celní správy ve spolupráci s policií nalezli na místě také desítky litrů lihu a stovky litrů kvasu.

Nezákonnou výrobu alkoholu měl podle zjištění celní správy v okolí města Konice na svědomí čtyřicetiletý muž. „Po vstupu do objektu nelegální palírny hlídka zjistila, že se zde nachází zařízení k výrobě lihu, několik nádob s čirou tekutinou zapáchající po lihu a také plastové nádoby s kvasem,“ přiblížil mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz a upřesnil, že na místě se kromě výrobního zařízení nacházelo zhruba 64 litrů lihu a 750 litrů kvasu.

Podle zákona o lihu může být líh vyráběn a upravován pouze v lihovaru nebo zvláštním lihovaru, schváleném ústředním orgánem státní správy a také v pěstitelské pálenici, která získá povolení od Ministerstva zemědělství. „Důležité je také upozornit, že je zakázáno jakékoliv nakládání s neznačeným lihem,“ podotkl mluvčí Kubenz.

Oblečení, kabelky i panenky. Celníci v kraji zajistili padělky za statisíce

Do prodejen v Přerově, Litovli, Šumperku i Zábřehu zavítali na začátku letošního roku celníci z Olomouckého kraje při pátrání po padělaném zboží. Podařilo se jim zajistit výrobky různých značek za více než milion korun. Prodejcům hrozí vysoká...

Neodborná výroba alkoholu představuje nebezpečí hned z několika důvodů. Může dojít nejen k explozi destilačního zařízení, ale i ke kontaminaci alkoholu toxickým metanolem, který vzniká právě při výrobě lihu. Jeho případné vypití pak může způsobit závažné zdravotní potíže.

Současně dochází také k daňovým únikům. „Nelegální výrobce musí nyní počítat nejen s uhrazením uniklé spotřební daně, ale i s případnou sankcí, která může být udělena až do výše 10 milionů korun,“ upozornil na hrozbu velmi vysoké pokuty David Kubenz.

Cizinec odmítl najet s náklaďákem na váhu, raději na místě zaplatil sto tisíc

Možnost udělit na místě až stotisícovou pokutu využili na začátku tohoto týdne policisté na dálnici D35 u Přáslavic na Olomoucku. Cizinec za volantem nákladního auta odmítl zvážení vozidla a následoval vysoký finanční postih. Muž pak zavolal do...

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa České republiky

Štítky Celní správa, alkohol, výroba lihu, palírna, Konice, Olomoucký kraj, pálenice, kvas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž na Konicku provozoval nelegální palírnu. Hrozí mu až desetimilionová pokuta  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.