Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Dvě starší ženy při nákupu akcií ČEZ naletěly podvodníkům. Přišly skoro o 400 tisíc korun

Ve stejný den se na policii v Olomouci obrátily dvě seniorky, které přišly o statisíce korun poté, co při nákupu akcií ČEZ naletěly podvodníkům. Obě ženy zaujal inzerát na sociálních sítích, domnělý makléř od nich získal přistup ke kartě nebo účtům a v mžiku je obral o 397 tisíc korun.

Ve středu krátce po poledni se nejprve na policii obrátila čtyřiasedmdesátiletá žena, kterou na sociálních sítích zaujala nabídka na nákup akcií společnosti ČEZ. Zavolala na příslušné telefonní číslo a spojila se s údajným pracovníkem společnosti.

"Po krátké komunikaci odeslala ze svého konta na patřičný účet pět tisíc korun. Poté se s ní telefonicky spojil domnělý bankéř, který jí měl vysvětlit vše okolo fungování investice. Během několikaminutového hovoru mu mimo jiné sdělila údaje ke své platební kartě. Po ukončení hovoru zjistila, že jí z konta zmizelo přes 130 000 korun," popsala mluvčí policie Petra Vaňharová.

Muž přišel o téměř milion korun. Na internetu chtěl zhodnotit své úspory

O téměř milion korun přišel jednašedesátiletý muž z Uničovska, který na internetu naletěl podvodníkům. Muž chtěl zhodnotit své úspory, našel si výhodnou nabídku a komunikoval s domnělým bankéřem. Do telefonu si podle jeho pokynů nainstaloval...

O dvě hodiny později řešili olomoučtí policisté podobný případ s ženou o sedm let mladší, možnost investic do akcií ČEZ rovněž viděla na sociálních sítích. Nejprve mluvila s pracovníkem společnosti, poté jí další muž v průběhu zhruba hodinu a půl trvajícího hovoru vysvětloval, jak fungují akcie a jak se vyplácejí dividendy.

"Ke své smůle se žena nechala přesvědčit k tomu, aby volajícímu sdělila údaje ke své platební kartě, umožnila mu dálkový přístup do svého počítače a navíc mu několikrát sdělila přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Nakonec zjistila, že jí z konta zmizelo zhruba čtvrt milionu korun," sdělila mluvčí policie.

Policisté první případ vyšetřují pro podvod, za který hrozí až dva roky vězení, a druhý pro neoprávněný přístup k počítačovému systému a pro podvod, kde hrozí až pět let. 

Výhodná investice může být podvod, varuje policie
Podvodník většinou na internet umístí reklamu slibující zaručené zisky. Pro zvýšení důvěryhodnosti se mohou v reklamě objevit známé osobnosti nebo významné společnosti. Proto apelujeme na všechny, kteří mají zájem zhodnotit své úspory, aby k investicím přistupovali s vysokou mírou obezřetnosti. Radíme, aby nikdy neposkytovali vzdálený přístup ke svému počítači osobě, kterou neznají, a v žádném případě takovým osobám nesdělovali své osobní údaje a informace k internetovému bankovnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, akcie, ČEZ, seniorky, telefon, sociální sítě, bankovní karta, Olomouc, policie, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě starší ženy při nákupu akcií ČEZ naletěly podvodníkům. Přišly skoro o 400 tisíc korun  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.