Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Ohromný protidrogový zásah na Šumpersku: pro gang šly zásahovky, jeden pachatel je na útěku

Přes osmdesát policistů se podílelo na vyšetřování a zadržení drogového gangu na Šumpersku, který nedovolenými látkami zásoboval region minimálně dva roky. Kriminalisté při akcích s krycím názvem Grate a Finis zadrželi šest mužů, jeden spravedlnosti zatím uniká. Skupina vyráběla ve velkém pervitin, podle dosavadních zjištění uvařili drogy zřejmě za více než deset milionů korun.

Po několikaměsíčním vyšetřování specialistů z krajského toxi týmu a jejich kolegů z územních odborů napříč celým krajem, padlo rozhodnutí na zadržení organizované skupiny výrobců a distributorů drog na Šumpersku. Ve čtvrtek devátého června si kriminalisté ve spolupráci se dvěma zásahovými jednotkami, zákrokovým družstvem ZONA a řadou dalších příslušníků došli pro šestici podezřelých mužů. „Kriminalisté zahájili trestní stíhání celkem sedmi osob, šest pochází ze Šumperska a jeden ze zahraničí. Všichni byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Šest jich bylo zadrženo, sedmý je na útěku,“ informoval policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že pachatelům hrozí 10 až 18 let ve vězení. Členům gangu je od 30 do 55 let, akci evidují policisté jako největší zásah na drogové scéně v historii Olomouckého kraje.

Celníci a policisté naháněli zdrogovaného řidiče. Jízdu ukončil náraz do plotu a policejního auta

Do nebezpečného manévru se se třemi spolucestujícími v autě pustil zdrogovaný řidič na Šumpersku, když se rozhodl ujíždět hlídce celní správy a poté i policistům. Noční honička skončila havárií a zraněním spolujezdkyně. Jednatřicetiletému muži...

„Celá realizace byla skutečně velmi logisticky náročná, stejně jako předchozí operativní práce. Cílem organizované skupiny byl maximální zisk. Nejméně od podzimu 2020 do 9. června 2022 vyrobili okolo šest a půl kilogramu metamfetaminu, tedy látky běžněji označované jako pervitin. Jedna dávka drogy se přitom pohybuje okolo půl gramu, někdy i méně,“ řekl Jan Lisický, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje. Podle zjištění policie se cena gramu pervitinu pohybuje nyní okolo dvou tisíc korun za gram, ohromné množství vyrobené zadrženou skupinou se tak mohlo prodat za částku přes deset milionů korun.

Po zatčení členů gangu provedli policisté celkem sedmadvacet domovních prohlídek či prohlídek jiných prostor. „Při nich bylo zajištěno sedm varen s chemikáliemi a nástroji potřebnými k výrobě metamfetaminu a také věci potřebné k jeho distribuci. Bylo zajištěno tři a čtvrt kilogramů léčivých přípravků, obsahující pseudoefedrin způsobilý k výrobě metamfetaminu, dále jedno kilo metamfetaminu, finanční hotovost jeden milion korun a dva motocykly,“ přiblížil mluvčí Libor Hejtman.

Olomoučtí strážníci častěji řeší injekční stříkačky v ulicích. Nálezy zadávají i do online mapy

Už přes dvě stě kusů injekčních stříkaček uklidili od začátku roku strážníci městské policie v olomouckých ulicích. V uplynulých letech jich zajistili ročně okolo tří stovek, poslední dobou se však množí případy, kdy občané či policisté najdou na...

Takřka přesně před rokem finalizovali kriminalisté v Olomouckém kraji akci s krycím názvem Skak, při které rozprášili jinou skupinu výrobců drog. Poznatky pak využili pro další vyšetřování, zaměřili se na chemikálie převážené přes hranice. „Pachatelé potřebují k výrobě metamfetaminu například jód a fosfor, který není v České republice volně prodejný. Proto potřebovali zajistit dovoz z ciziny, ideálním zdrojem je pro ně Polská republika,“ objasnil vedoucí krajských kriminalistů Lisický.

Podle něj je situace před zadržením podobných skupin velmi proměnlivá a kriminalisté čekají na vhodný okamžik. Ten nastal, i když jeden z členů skupiny byl na neznámém místě. „Musíme zvažovat, co je pro nás ještě udržitelné. Věděli jsme, že jeden pachatel je mimo náš operační prostor,“ vysvětlil Lisický. Před spravedlností se tak ukrývá třicetiletý Adam Michal. Se žádostí o pomoc při jeho vypátrání se policisté obracejí i na veřejnost. „Žádáme občany, kteří hledaného muže spatřili, nebo by věděli, kde se zdržuje, aby ihned volali na bezplatnou telefonní linku 158 nebo kontaktovali nejbližší policejní služebnu,“ doplnil mluvčí Hejtman.

Za loňskou vraždu čtyřiaosmdesátileté ženy v rodinném domě v olomoucké městské části Nedvězí dostal u olomouckého krajského soudu jednačtyřicetiletý Pavel Valha 18,5 roku vězení. Muž bydlel v sousedství a poté, co ho žena vyrušila při vloupání,...

V rámci Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje již několik let působí specializovaný toxi tým, který od roku 2018 zahájil trestní stíhání u 1 106 osob a odhalil 105 varen a 55 nelegálních pěstíren. „Potírání drogové kriminality už dlouho patří mezi priority policie v Olomouckém kraji. Řada fatálních případů, které se v kraji udály, měly souvislost s drogami. Nejedná se nám o kriminalizování léčebného konopí, ale jde nám o organizovanou drogovou scénu. Pachatelé vyrábí drogy a uživatelé pak páchají vážnou trestnou činnost,“ upozornil náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Radovan Vojta.

Jeho slova pak potvrdil výčtem příkladů šéf kriminalistů Jan Lisický. „Konzumace těžkých drog vyráběných v otřesných podmínkách stále více vede k páchání nejzávažnějších trestných činů. Namátkou mohu zmínit vraždu v Nedvězí, kde pachatel po užití drogy vykrádal dům a zavraždil starou paní. V hlavní roli byl pervitin i při vraždě na faře v Chudobíně. Při vraždě sekáčkem v Bedihošti byl vrah opět pod vlivem pervitinu. Patří sem i strašný případ z Přerova, kdy matka zavraždila svou tříletou dceru. Látka je skutečně nebezpečná ze všech úhlů,“ uzavřel Lisický.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky

Štítky Krimi, drogy, toxi, toxi tým, pervitin, kriminalisté, policie, Šumperk, Olomoucký kraj, Policie ČR, droga, okres Šumperk, metamfetamin, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ohromný protidrogový zásah na Šumpersku: pro gang šly zásahovky, jeden pachatel je na útěku  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.