Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Policie seznamovala seniory s praktikami podvodníků. Lidé letos přišli o více než 5 milionů

V rámci mezinárodního dne seniorů probíhaly v prostějovském kulturním domě besedy různých městských institucí. Na jedné z nich seznamovala starší občany policie s novými praktikami internetových podvodníků. Během letošního roku došlo minimálně k 70 případům, při kterých lidé přišli dohromady o více než 5 milionů korun.

"Přítomné seniory jsme seznámili s aktuálními problémy a novými metodami podvodníků především v online prostoru," uvedla policejní preventistka Zuzana Slabá. Senioři se například dozvěděli o podvodných telefonátech spojených se takzvaným spoofingem. "Spoofing je situace, kdy se útočník vydává za někoho jiného, a to přostřednictvím e-mailu, internetových stránek nebo telefonního hovoru," vysvětlila Slabá.

Nejčastěji pachatelé využívají spoofingu telefonního čísla. Podvodník je schopen napodobit jakěkoliv telefonní číslo, tedy i infolinku konkrétní banky nebo číslo policie. Tvrzení podvodníků jsou díky tomu velmi věrohodná a poškození jim tak často věří, že byl jejich účet napaden a je nutné přeposlat jejich peníze na cizí účet, nebo vložit do bitcoinmatu. O peníze potom ale zpravidla nenávratně přijdou.

Podvodníci přicházejí s novou fintou. Vytvářejí falešné kopie webových stránek bank

S novou fintou se vytasili podvodníci na internetu. Tentokrát cílí na všechny, kteří se do svého internetového bankovnictví přihlašují skrze internetový prohlížeč. Vytváří totiž falešné klony webových stránek bank. Na první pohled jsou...

Policie eviduje v rámci Olomouckého kraje od začátku roku nejméně 70 podobných případů. Způsobená škoda přesahuje 5 milionů korun.

Podvodníci například nedávno připravili manželský pár z Hranic na Přerovsku zhruba o 1,5 milionu korun. Manželé se s lidmi, kteří tvrdili, že se zabývají investicemi, spojili právě přes mobilní telefon a elektronickou poštu. Nejdříve pachatelé obrali muže o 700 tisíc korun, následně z účtu manželky získali dalších 750 tisíc.

Policie upozorňuje, že banky ani policie své klienty takovýmto způsobem nikdy nekontaktují. Doporučuje tak nikomu nesdělovat své citlivé údaje z platební karty. "Pokud vám někdo zavolá s informací, že byl napaden váš bankovní účet, zavěste telefon a vy sami si do banky zavolejte," popsala správný postup Zuzana Slabá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajské ředitelství Policie Olomouckého kraje

Štítky podvody, kryptoměny, senioři, policie, varování, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie seznamovala seniory s praktikami podvodníků. Lidé letos přišli o více než 5 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.