Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Podvodníci neztrácejí krok. Policie nabádá k obezřetnosti na internetu

Internetové podvody všeho druhu jsou v posledních letech na vzestupu. Podvodníci se naučili používat moderní technologie, které dnes využíváme k různým finančním transakcím. Skrze ně cíleně útočí na naše finance skrze neustále se měnící podvodné praktiky.

„Šumperští policisté v posledním měsíci roku 2022 zaznamenali enormní nárůst těchto internetových podvodů,“ začal tiskovou zprávu policejní preventista Ladislav Jílek. Podle něho je to zapříčiněno, mimo jiné, zvýšenou aktivitou zákazníků v předvánočním období, ale i po svátcích, kdy lidé prodávají nevyhovující dárky na inzertních portálech.

Půlmilionové úspory chtěla investovat přes internet, konto ženě z Jesenicka vysáli podvodníci

S vidinou lákavého zisku uvěřila žena z Jesenicka internetové reklamě na investování. Neznámému investičnímu poradci poskytla vzdálený přístup ke svému počítači, a podvodník si tak přišel na takřka půl milionu korun. Dalším případem ze širokého...

- Investiční podvody – slib „výhodné“ investiční nabídky jako „příležitost, která přichází pouze jednou za život“. Slib snadných peněz nebo pasivního příjmu, příslib vysokých výnosů v krátkém časovém období.
- Reverzní podvody – probíhají zpravidla písemnou formou a podvodník se staví do role falešného zájemce o koupi nabízeného zboží.
Zdroj: Policie ČR

Podvodníkům nahrává ale i ekonomická situace a oběti lákají na výhodné investice, zejména potom do rizikových kryptoměn. „Od prvního prosince do třetího ledna bylo oznámeno celkem devatenáct případů v souvislosti s pácháním trestné činnosti v kyberprostoru,“ popsal situaci Jílek. Taktéž dodal, že pachatelé poškozeným způsobili svým obětem škodu přesahující dva miliony korun.

Své oběti podvádějí pod různými legendami. Důvěřivé osoby pak přesvědčí k instalaci aplikace, pomocí které získají kontrolu nad telefonem nebo počítačem. Dále se ze svých obětí snaží vylákat údaje k platebním kartám. To provádějí často skrze podvodný odkaz na přepravní společnost, když oběť něco prodává na inzertním portálu.

Rychlost hraje klíčovou roli

Legendy se neustále mění, proto je potřeba, aby lidé byli při obchodech na internetu obezřetní. „Při sebemenším náznaku podvodného jednání by měli lidé okamžitě přestat s podvodníkem komunikovat, změnit si hesla do internetového bankovnictví a kontaktovat svou banku a policii,“ poradil preventista. Rychlost je v podobných případech klíčová. Pokud ještě nejsou peníze odečteny z bankovního účtu, banka může transakci zablokovat.

O své zkušenosti může hovořit takřka sedmdesátiletý senior ze Šumperska. Ten v říjnu reagoval při prohlížení internetu na podvodnou reklamu týkající se investování do kryptoměn. Podvodník seniora přesvědčil, aby mu přes aplikaci umožnil přístup do jeho počítače. Jménem oběti založil účet u investiční společnosti a vylákal z něho údaje k platební kartě. V tu chvíli mu nic nebránilo provést bankovní převody za téměř půl milionu korun.

Myslíte si, že vás v online prostředí nemůže nikdo podvést a všechny nástrahy znáte? Vyzkoušejte si tedy speciální on-line test.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky kyberzločin, internetové podvody, policie, šumpersko, podvody, internet, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci neztrácejí krok. Policie nabádá k obezřetnosti na internetu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.