Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Pro výhru ofoťte platební kartu. Ženy ze Šumperska kvůli falešné soutěži přišly o dvě stě tisíc

Hned dvě ženy ze Zábřehu kontaktovali přes sociální sítě podvodníci, kteří tentokrát přišli s historkou o možnosti vyhrát večeři. Obě si myslely, že se na ně usmálo štěstí a poskytly neznámému člověku přístupy k bankovnímu kontu. Šejdíři si pak odčerpali celkem dvě stě tisíc korun.

Během dvou dnů evidují policisté v Zábřehu dva případy podvedených žen, které se na internetu zapojily do údajné soutěže o večeři. „V neděli poškozenou přes mobilní aplikaci kontaktovala žena a sdělila jí, že po zaslání e-mailu a telefonního čísla se může zúčastnit soutěže o večeři. Starší žena v tom neviděla žádnou záludnost a údaje odeslala. Netrvalo dlouho a přišla jí informace o výhře dvaceti tisíc korun,“ popsala začátek podvodu policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Ačkoliv měla být domnělá výherkyně v pozici příjemkyně peněz, neznámému pachateli poskytla veškeré potřebné údaje k placení prostřednictvím karty. Všechny požadavky, které jí přišly autorizovala, a až poté zjistila, že jí z účtu odešlo přes 37 tisíc.

Mladá žena ze Šumperska naletěla na falešnou emailovou zprávu. Přišla o celý rodičovský příspěvek

O rodičovský příspěvek přišla mladá žena ze Šumperska poté, co naletěla na falešnou emailovou zprávu od České pošty. Žena si myslela, že jde o objednanou zásilku, klikla na podvodný odkaz a vyplnila údaje k účtu včetně hesla. Přišla o deset tisíc...

O den později se do falešné soutěže zapojila i další žena ze Zábřehu. Podvodníci ovládli profil její známé na sociálních sítích a napsali své budoucí oběti zprávu o možnosti vyhrát večeři. Důvěřivá paní podvrženou komunikaci neprohlédla a stejně tak až příliš dlouho přistupovala na všechny požadavky neznámého pachatele. Brzy totiž opět přišla fotka s dárkovým poukazem v hodnotě dvaceti tisíc. Na částku ale žena měla mít nárok pouze v případě, že pošle vyfocené obě strany platební karty.

„Po odeslání následoval požadavek, aby otevřela internetového bankovnictví, kde měla potvrzovat odchozí platby v řádu tisíců korun a to taky udělala. Po chvíli se jí to zdálo divné a neznámému pachateli napsala, že chce odeslané peníze ihned vrátit zpátky na účet nebo půjde na policii oznámit, co se stalo,“ vylíčila policistka. Komunikaci s pachatelem žena ukončila a zjistila, že nemá přístup do internetového bankovnictví, k e-mailové schránce a ani na Facebook. Ještě horší pak byla informace z bankovního domu, kdy jí na telefonické lince sdělili, že přišla o takřka 164 tisíc korun.

„Obě události prověřujeme pro trestné činy související s internetovou kriminalitou,“ uzavřela mluvčí Zajícová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, sociální sítě, peníze, facebook, soutěž, Zábřeh, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ševčík

Ani mně jich není líto. Snad bych na místě policisty událost jen zaevidoval, protože blbost by měla být trestná. Chamtivost jim zaslepila mozek. I když chlapi také naletí, případů, kdy ženy pošlou miliony podvodníkům je mnohem víc. Snad je na místě starý vtip: Proč chlap víc myslí a žena víc mluví? Pamatuje si to někdo?

Sobota, 23. září 2023, 11:42Odpovědět

Pro výhru ofoťte platební kartu. Ženy ze Šumperska kvůli falešné soutěži přišly o dvě stě tisíc  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.