Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Policisté opět varují před podvodníky na internetu. Během listopadu v kraji ukradli 14 milionů

Podvodníci během minulého měsíce dokázali z občanů Olomouckého kraje vylákat přes 13,9 milionu korun. Na policii se kvůli podvodům obrátilo celkem 125 lidí. Policie tak v předvánoční době opět varuje před podvodníky a vyzývá k větší opatrnosti.

„Období adventu přímo nahrává podvodníkům všeho druhu. Z hektického období příprav a nakupování těží právě podvodníci,“ vysvětlila koordinátorka prevence olomouckých policistů Jiřina Vybíhalová. Podle ní je důležité být na podvody připraven a znát jejich nejčastější podoby.

Mezi časté podvody na internetu patří podvody spojené s investicemi. „Muže se Šumperska v říjnu napadlo investovat peníze do akcií společnosti ČEZ. Na internetu si na webovém prohlížeči zadal klíčové slovo a jeden z odkazů rozklikl,“ popsala situaci Vybíhalová. Stránka ale byla samozřejmě podvodem.

Při tlačenici na vánočních trzích si dejte pozor na peněženku, radí policisté

Policie varuje, že spolu s adventním časem každoročně roste počet kapesních krádeží. Zloději využívají přeplněných nákupních center a tlačenicích na trzích, lidé navíc mají tendenci ztrácet pozornost a nebezpečí kapesních krádeží podceňují....

Ačkoliv se web tvářil důvěryhodně, člověk, který muže kvůli investici kontaktoval, byl podvodník. Poslal mu odkaz, na kterém se muž zaregistroval a vytvořil si účet u investiční společnosti. Potom si do svého notebooku nainstaloval aplikaci, která měla usnadnit komunikaci mezi ním a investičním poradcem. Muž tak zaplatil necelý 1 200 000 korun, akcie společnosti ale ve skutečnosti nikdy nevlastnil. Když se mužovi zdály některé další aktivity podezřelé, dožadoval se svých peněz zpět, ale veškerá komunikace ustala.

Dalším podvodem, který během minulého měsíce policisté zaregistrovali, byl falešný odkaz do internetového bankovnictví. Šestačtyřicetiletá žena z Olomoucka tak přišla o necelých 600 tisíc korun. Podvodný web banky v tomto případě vypadal velmi podobně, jako ten opravdový.

„Pozor na falešné odkazy na webové stránky bank. Ty mohou na první pohled vypadat úplně stejně jako skutečné stránky vaší banky včetně loga, barev a textu. Na druhý pohled je ale odhalit lze. URL adresa webu se bude odchylovat od oficiálního názvu nebo zkratky banky,“ vysvětlila Vybíhalová.

Sedmatřicetiletý muž z Olomoucka se stal obětí falešného bankéře. Koncem listopadu mu zavolal neznámý muž ohledně schváleného úvěru. Důvěřivý muž naletěl lžím podvodníků a postupně přišel o 700 tisíc korun.

Podvodníci se také často vydávají za někoho jiného. Americký lékař na misi v Jemenu, velmi bohatá žena, která se rozhodla své jmění darovat náhodně vybrané osobě, nebo falešný bankéř vaší banky. Podvodníci dokáží lidi zmanipulovat tak, že jim uvěří a poskytnou jim peníze, nebo rovnou své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví.

I kvůli těmto případům policie přišla s předvánoční výzvou „Obdarujme raději své blízké, nežli internetové podvodníky“. Policisté před podobnými situacemi varují opakovaně. Na pozoru by se podle nich měli lidé mít i při nákupech na internetu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, podvody, pan Prokoukl, Vánoce, nákupy, investice, Olomoucká kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté opět varují před podvodníky. Během listopadu v kraji ukradli skoro 14 milionů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.