Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vražda ženy v olomouckém bytě: k činu se kriminalistům přiznal školák

, aktualizováno 18. ledna 2024, 13:56

Kriminalisté vyšetřují vraždu osmatřicetileté ženy v olomoucké městské části Povel. Oběť násilného trestného činu našla policejní hlídka v jejím bytě a stopy na místě ukázaly na možného pachatele. Podezřelá osoba je mladší patnácti let, policistům se ji podařilo ještě téže noci zadržet.

Na policii se v úterý 16. ledna před 19. hodinou obrátil čtyřicetiletý muž s informací, že postrádá svou bývalou přítelkyni a má o ni vážné obavy. „Policejní hlídka vyrazila prověřit místo jejího bydliště v Olomouci – Povel. Po vstupu do bytu našla osmatřicetiletou ženu bez známek života. Okolnosti na místě poukazovaly na podezřelé úmrtí zaviněné cizí osobou,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Pro léky jezdil do Polska, v Přerově z nich vařil pervitin. Recidivistu zadrželi kriminalisté na nádraží

Podmíněný trest za drogový delikt zřejmě nebyl dostatečným varováním pro sedmatřicetiletého muže z Přerova, který i po odsouzení pokračoval v kriminální činnosti spojené s návykovými látkami. Léky potřebné pro výrobu pervitinu nakupoval v Polsku...

Policisté tak místo zajistili a přivolali okresní a krajské kriminalisty. Okamžitě se rozběhlo pátrání po neznámém pachateli. „Případ si převzali kriminalisté odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Ti na základě zajištěných stop a provedeného šetření do rána zadrželi podezřelou osobu mladší patnácti let, která se k činu doznala,“ konstatoval mluvčí Hejtman s tím, že vzhledem k věku podezřelého nelze k případu sdělovat bližší informace. Krajská mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková řekla, že žena utrpěla řezná poranění. Záchranáři již napadané ženě na místě pomoc neposkytovali, přivolán byl až koroner k ohledání těla. „Šlo o mnohočetná řezná poranění v oblasti hlavy, byla tam velká ztráta krve,“ uvedla Mikisková. Podle serveru novinky.cz byla oběť a pachatel členy jedné rodiny.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let a to u pachatelů starších 18 let, ve věku od 15 do 18 let je trestní sazba poloviční. V tomto případě pachatele mladšího 15 let bude po ukončení vyšetřování zřejmě následovat soud pro mládež.

Dítě mladší patnácti let není trestně odpovědné, to znamená nemůže být stíháno za spáchání trestného činu, jednání se pak označuje jako čin jinak trestný. Dopustí-li se však dítě mladší patnácti let činu jinak trestného, učiní soud pro mládež, podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže, opatření potřebná k jeho nápravě (výchovná povinnost, výchovné omezení, napomenutí s výstrahou, zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče, dohled probačního úředníka, ochrannou výchovu a ochranné léčení).
Zdroj: verejnazaloba.cz

Ve statistikách olomoucké krajské policie je nezletilý pachatel vraždy ojedinělým případem. Naposledy vyšetřovali kriminalisté v Olomouckém kraji obdobný případ v říjnu 2004, kdy byl zavražděn třináctiletý hoch, jehož tělo s bodnými ranami a podřezaným krkem našli lidé nedaleko kulturního domu v Hanušovicích na Šumpersku. V souvislosti s případem tehdy policisté zadrželi nezletilého o rok staršího školáka, šlo o spolužáka oběti.

Kriminalisté loni v Olomouckém kraji řešili pět případů vražd, z toho jeden měl tři oběti. Ten nejtragičtější se stal loni v dubnu v osadě Boňkov na Přerovsku. Útok pachatele, který nakonec spáchal sebevraždu, nepřežil pár seniorů a jejich patnáctiletý vnuk. Jeho matka byla zraněna a skončila v nemocnici. Motivem činu byla zřejmě žárlivost.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, vražda, vražda Olomouc, vražda Povel, Olomouc, Policie ČR, Olomoucký kraj

Vražda ženy v olomouckém bytě: k činu se kriminalistům přiznal školák  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.