Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Prodej chlapeckých kalhot stál ženu z Jeseníku 400 tisíc. Online podvodníci stále útočí

Stále na pozoru by se měli mít lidé při prodeji jakéhokoliv zboží na internetu. Speciální servery, aplikace i prodejní platformy na sociálních sítích monitorují podvodníci a hledají příležitost k nelegálnímu obohacení. Policisté v Olomouckém kraji evidují za minulý týden hned několik případů, kdy důvěřivci přišli o desetitisíce, žena z Jeseníku pak dokonce o 400 tisíc korun.

Trik falešného právníka Patricka. Žena z Hranicka s vidinou dědictví přišla o 1,5 milionu

S využitím jména kamarádky pobývající ve Francii oklamali internetoví podvodníci ženu z Hranicka, které namluvili, že její známá zemřela a odkázala jí v přepočtu více než 17 milionů korun. Důvěřivá žena plnila pokyny údajného právníka a postupně...

Celkem o čtyřech případech podvodů spojených s prodejem použitých věcí na internetu informovali za uplynulý týden policisté v Olomouckém kraji. Důvěřivost a neznalost základních principů finančních transakcí se vymstila čtyřem ženám, které prodávaly například dámské boty za pět set korun, vestičku pro psa za stovku či šaty za dvě stě korun. Dohromady přišly o více než půl milionu. Největší finanční újmu utrpěla padesátiletá žena z Jeseníku.

Situace byla takřka totožná na Prostějovsku, Uničovsku i Jesenicku. Na nabídku zveřejněnou v internetové inzerci reagoval domnělý zájemce. Například prodejkyně z lázeňského města na severu Olomouckého kraje prodávala starší chlapecké kalhoty. Brzy jí napsal neznámý člověk, který jí e-mailem poslal odkaz na podvržené stránky přepravní společnosti. „Pod legendou přijetí platby poškozená vyplnila přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví a následně autorizovala pokyn. Když neznámý pachatel získal přístup k internetovému bankovnictví, začal na účtu provádět různé platební transakce. Peníze různě odcházely, ale některé i přicházely,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Když žena pojala podezření, že se může jednat o podvod, kontaktovala banku a nechala si zablokovat účet. V té době už ale z jejího konta zmizelo téměř 400 tisíc korun. „Policisté proto zahájili úkony pro podezření ze spáchání přečinů podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a také ze zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ konstatovala Neubauerová.

Nejen policisté zdůrazňují, že pro bezpečný prodej zboží stačí zaslat zájemci jen číslo bankovního účtu nebo u některých bank nově i pouze telefonní číslo, s jehož využitím je také možné zadat platbu na konto. „Neklikejte na odkaz zaslaný neznámou osobou, zpravidla se dostanete na podvodné stránky. Nikdy nevyplňujte přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví nebo údaje k platební kartě na stránkách, na které jste byli přesměrováni přes odkaz zaslaný neznámou osobou. Důkladně čtěte text potvrzující zprávy z banky týkající se převodu peněz. Pokud zprávě nerozumíte, nepotvrzujte ji a zavolejte do banky,“ radí krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, prodej na internetu, zboží, Olomouc, Prostějov, Jeseník, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej chlapeckých kalhot stál ženu z Jeseníku 400 tisíc. Online podvodníci stále útočí  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.