Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nové osvětlení i velkoplošná obrazovka. Olomouc investuje miliony do vylepšení Androva stadionu

Nejen lampami veřejného osvětlení v ulicích, ale také svítidly na vysokých stožárech fotbalového Androva stadionu se zabývá olomoucká radnice. Domovské sportoviště SK Sigma Olomouc je v majetku města, které částečně zafinancuje důležitou obnovu technického zařízení. Bez úpravy za přibližně 11,5 milionu korun by stadion nemohl v budoucnu sloužit pro prvoligové či mezinárodní zápasy.

Strabag už do arény v Olomouci investovat nechce. Ve hře zůstává projekt Nová Velkomoravská

Pouze společnost Nová Velkomoravská olomouckého podnikatele Richarda Morávka zůstává ve hře zvané předběžné tržní konzultace na vybudování multifunkční haly v Olomouci. Do jednání o stavbě či rekonstrukci arény pro sport a kulturu se měla zapojit...

Na místo letitých výbojek na šestatřicet metrů vysoké stožáry Androva stadionu nainstaluje odborná firma moderní LED zdroje světla. Práce by měly probíhat po skončení aktuální sezony, tedy v květnu a červnu. „Vedení Sigmy nás už dříve upozornilo, že osvětlení je zastaralé a bez výměny by hrozilo, že by se na stadionu v budoucnu nemohla hrát mezinárodní utkání včetně soutěží UEFA. Problém by pak mohl být také s udržením licence pro první ligu,“ uvedla na webu města náměstkyně olomouckého primátora pro sport Miroslava Ferancová (ANO).

Zakázka za 11,5 milionu korun zahrnuje i rozšíření počtu reflektorů, ty jsou nyní na stožárech a také na západní tribuně. Nově budou svítidla i na střeše východní tribuny a na všech čtyřech stávajících stožárech ve výšce přibližně 20 metrů pro osvětluení kratší strany hřiště. „Posílena bude zároveň i ocelová konstrukce osvětlení. S novou technologií by se svítivost měla zvednout zhruba o 15 až 20 procent, což by mělo vyhovět všem nutným požadavkům. Rekonstrukce osvětlení má trvat zhruba 40 dní,“ dodal investiční náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO).

Modernější světelné zdroje navíc přinesou i nižší náklady za elektrickou energii. „Podle propočtů bychom s nově instalovanou soustavou světel měli ušetřit energie v intervalu čtyřiceti až padesáti procent, což pro nás znamená skutečně výraznou úsporu,“ upozornil již dříve mluvčí SK Sigma Olomouc Jiří Fišara. Tento aspekt také zřejmě otevřel možnost pro dotační podporu projektu.

FOTOGALERIE: 470 mililitrů nejen modré krve. Fotbalová Sigma Olomouc hostila speciální odběr

Test krve v antidopingové místnosti, pohovor s lékařem v kabině rozhodčích a poté už na odběr do šatny hostů. Fotbalový Andrův stadion v Olomouci poskytl nezvyklé kulisy pro dárcovství krve. Zdravotníci z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice...

„Uspěli jsme s žádostí o dotaci z Operačního programu životní prostředí na snížení energetické náročnosti ve výši 50 procent z celkových způsobilých výdajů,“ objasnil primátorův náměstek Tichý, který doplnil, že předpokládaná hodnota zakázky byla na úrovni 14 milionů korun, vysoutěžit se ji ale podařilo o 2,5 milionu levněji.

Kromě modernizace osvětlení má radnice v plánu letos na Andrově stadionu nahradit i velkoplošnou LED obrazovku za zhruba 1,75 milionu korun. „Současná tabule je již technologicky zastaralá a nevyhovující,“ upozornil náměstek Miloslav Tichý s tím, že nová LED tabule je licenční podmínkou pro pořádání utkání nejvyšší české fotbalové soutěže FORTUNA LIGY a reprezentačních zápasů.

V budoucnu by fotbalová Sigma mohla využívat pro svůj provoz také energii ze slunce, rozlehlé plochy střech východní a západní tribuny zvažuje město ve spolupráci s klubem využít pro instalaci fotovoltaických elektráren. „V případě, že by se záměr podařilo uskutečnit, mohli bychom se blížit až téměř k pokrytí veškeré spotřeby energie, a tedy energetické soběstačnosti,“ řekl k fotovoltaice na Andrově stadionu před časem místopředseda představenstva SK Sigma Olomouc Jiří Ficner.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky Sport, fotbal, Sigma, Sigma Olomouc, Andrův stadion, investice, osvětlení, modernizace, LED obrazovka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové osvětlení i velkoplošná obrazovka. Olomouc investuje miliony do vylepšení Androva stadionu  |  Fotbal  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.