Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Extraliga volejbalistek začíná: do boje jde i čtveřice týmů z Olomouckého kraje

Čtyřnásobné zastoupení bude mít Olomoucký kraj i v letošním ročníku desetičlenné volejbalové extraligy žen. První kolo proti sobě svede týmy VK Šantovka Olomouc a Sokol Šternberk. Loni bronzový Prostějov začíná na domácí půdě proti Šelmám Brno, šampionkám loňské sezony. Přerov vyrazí k úvodnímu utkání do Ostravy.

Již řadu měsíců se na Hané mluví o zájmu americké investorské skupiny Blue Crow Sports o odkoupení podílu akcií prvoligového klubu SK Sigma Olomouc. Jednání nadále probíhají, součástí procesu byla i odborná analýza majetku sportovní firmy a dalších...

Olomoucké volejbalistky vstupují i do letošního ročníku se značně obměněným kádrem, se kterým přes léto pracoval realizační tým pod vedením trenéra Jana Drešla. Podle zástupců celku z hanácké metropole by měla být sestava oproti loňsku silnější, minulá sezona skončila pro Olomouc už ve čtvrtfinále play-off vyřazením v zápasech proti Prostějovu. „Máme opět hodně nový kádr, kromě jedné cizinky nám hráčky odešly či skončily. Takže až na tři až čtyři hráčky máme nový tým, což je na startu sezony trochu komplikace z pohledu sehranosti Ale každý trénink nás posune dál, na turnajích jsme se hodně sehráli,“ hodnotí před ostrým startem soutěže kouč Drešl.

Příprava přinesla podle trenéra tři těžké zápasy v Polsku s Opolí a Bialsko-Bialou. „S týmy, které hrají evropské soutěže, jsme prohráli, ale odhalilo nám to logicky nejvíce nedostatků. Následně jsme dvakrát vyhráli ve Vídni s týmem SVS Post Schwechat. Následoval domácí TOMI - REMONT Cup s Prostějovem, kyperským Lemesosem a Šternberkem, kde jsme byli druzí, a ve finále jsme odehráli kvalitní turnaj ve Varnsdorfu, kde jsme zdolali Duklu Liberec, německý Erfurt a Sokol Frýdek-Místek. Takže generálka nám vyšla, byť nás na turnaji postihla zranění a s ohledem na časovou náročnost turnaje se kumulovala únava. Hodně si cením toho, že holky dokázaly otočit duel s Frýdkem-Místkem, kde rychle prohrávaly 0:2, ale nevzdaly se,“ zmínil v tiskové zprávě k přípravným duelům a turnajům trenér Olomouce.

Program 1. kola volejbalové extraligy žen
sobota 28. září
16:00 VK Dukla Liberec – PVK Olymp Praha
17:00 TJ Ostrava – Volejbal Přerov
17:00 TJ Sokol Šternberk – VK Šantovka Olomouc UP
18:00 VK Prostějov – VK Šelmy Brno (SportyTV)
18:00 VK KP Brno – TJ Sokol Frýdek-Místek
Zdroj: cvf.cz

Náročná výzva čeká hned v úvodním dějství české nejvyšší soutěže volejbalistky z VK Prostějov, ve své hale přivítají Šelmy Brno. Také ve složení týmu kouče Miroslava Čady došlo k určitým změnám, Prostějovanky už stihly odehrát také utkání Českého poháru proti Hradci Králové a zvítězit 3:0. Obtížnější měření sil se očekává proti mistrovskému Brnu. „Na těžké první utkání se samozřejmě co nejlépe připravíme, abychom jej doma zvládli pokud možno vítězně, potěšili tím naše fanoušky a úspěšně otevřeli novou sezónu,“ řekl pro klubový web trenér Čada.

(NE)OBYČEJNÍ: Z Hané k triumfu na Vueltě. Na gratulace jsem odepisoval tři dny, říká cyklista Pavel Bittner

V jedenadvaceti letech zamířil cyklista Pavel Bittner z Hlušovic, malé obce nedaleko Olomouce, na jeden z nejnáročnějších a nejprestižnějších závodů světa – španělskou Vueltu. První zkušenost na takto velké akci neznamenala u talentovaného jezdce...

Generálkou před další extraligovou sezonou byl pro volejbalistky z Přerova přátelský duel proti talentovanému týmu Národního volejbalového centra, utkání zvládl extraligový celek ovládnout v poměru 3:1. „Do sezony jdeme s pokorou, budeme se snažit být lepší než v loňském ročníku. Mladý tým se nám ale stále formuje – potřebujeme udržet kompaktnost a sebedůvěru. Chtěli bychom dosáhnout na play-off, hrát kvalitní volejbal a mít na každý zápas plnou halu. Když to bude stačit do šestky, budeme moc rádi,“ komentoval trenér Radim Vlček, který s týmem loni po základní části obsadil 8. příčku a ve čtvrtfinále play-off nestačil na favorizované Šelmy Brno. Jeho družstvo nastoupí v sobotu 28. září k prvním duelu nového ročníku v Ostravě, na domácím hřišti se poprvé představí ve středu 2. října v utkání Českého poháru proti Šternberku. První domácí extraligový zápas pak čeká Zubřice v sobotu 5. října proti Olympu Praha.

I tým Sokolek ze Šternberku prošel přes léto podstatnou proměnou, svou kvalitu budou chtít hráčky ukázat při domácí premiéře proti Olomoučankám. „Věřím, že kombinace zkušených hráček s našimi talentovanými děvčaty bude fungovat. Oporou bude stoprocentně nová blokařka, zkušená Laura Holubcová, která bude mojí hrající asistentkou. Máme dvě nové nahrávačky, na smeči Aničku Šotkovskou z Olomouce, švédské libero Filippu Brinkovou. Na turnaji v Bratislavě se velmi dobře jevily naše mladé hráčky Magdaléna Dudková a Valeriie Dovhoshapková,“ přiblížil trenér Sokola Šternberk Miroslav Jehlář.

Extraliga žen se chystá pro letošní ročník i na jednu z důležitých novinek. „Podle výsledků v přípravě to zatím vypadá, že se nám extraliga výsledkově vyrovná. Do hry nyní zapojíme významné množství českých hráček, protože jsme omezili počet cizinek v sestavách. Nový limit hráček ze zahraničí jsou čtyři na tým. To je podle mě zásadní změna a je to cesta správným směrem,“ vysvětlil na webu České volejbalového svazu (ČVF) Martin Gerža, předseda Asociace volejbalových klubů žen a místopředseda ČVF.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Jehlář

Štítky Sport, volejbal, extraliga, sestava, soupiska, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, volejbal žen, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extraliga volejbalistek začíná: do boje jde i čtveřice týmů z Olomouckého kraje  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.