Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Cyklistická Sazka Tour je za dveřmi. Do akce vyrazí česká jednička i domácí talenti

Ani letos nebude na startu nejprestižnějšího českého etapového závodu chybět domácí jednička, vrchař Jan Hirt. Prostředí pro vypjaté souboje závodníků z dvaadvaceti týmů nabídnou silnice Olomouckého kraje a také dalších regionů. Jan Hirt coby jeden z favoritů myslí na výhru v královské etapě i v celkové klasifikaci.

Už ve čtvrtek 4. srpna vyjede z Uničova dvaadvacet sedmičlenných sestav do první etapy. Trasa zavede peloton přes Mohelnici, Konici až do jihomoravského kraje k Blansku a odtud zamíří závodníci k cílovému Prostějovu, kde je čekají tři závěrečné okruhy.

FOTOGALERIE: Až na hranu sil. Hasiči z kraje neúnavně bojují s požárem u Hřenska

Takřka osm set hasičů bojovalo v průběhu víkendu s nebývale rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku. Svými schopnostmi a silami přispěli ke zdolávání katastrofy také dvě skupiny z Olomouckého kraje. Od pondělí doplní kolegy z regionu další odřad,...

Mezi nejsledovanější týmy budou patřit favorizované celky z kategorie WorldTour - Bora–Hansgrohe, Team BikeExchange – Jayco a Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux. Právě v dresu poslední jmenované belgické stáje vyrazí na trať Jan Hirt. Ten se letos blýskl ve světové konkurenci Giro d’Italia, kde zvítězil v nejtěžší etapě a celkově byl šestý. Jedenatřicetiletý vrchař může své dovednosti ukázat nejen na kopcích v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. „Vždy jsem byl rád, když jsem mohl závod před domácími fanoušky. Protože se mi už v sezoně podařilo udělat kvalitní výsledek, pojedu v klidu a bez stresu. Chci udělat co nejlepší výsledek v celkovém pořadí a hodně lákává je třetí etapa na Dlouhé stráně, o kterou se chci pokusit,“ nastínil svůj plán pro českou tour elitní závodník. Na trati by mu měli pomoct další ostřílení závodníci z týmu, například Ital Domenico Pozzovivo či Estonec Rein Taaramäe.

Hirtovým soupeřem bude mimo jiné také obhájce loňského vítězství Filippo Zana z Itálie, který byl loni také celkově třetí na Tour de l’Avenir, přijede také vítěz závodu z roku 2020 Australan Damien Howson.

Před domácím publikem se ukáží také borci z regionu. V dresu české stáje Elkov – Kasper nastoupí do závodu Jakub Otruba a Michael Kukrle, barvy stáje Development Team DSM bude hájit devatenáctiletý talent z Hané Pavel Bittner.

VIDEO: Přes plnou v zatáčce. Policisté kontrolovali na Červenohorském sedle nejen motorkáře

Další ze série dopravně bezpečnostních akcí proběhla o víkendu na Červenohorském sedle na Jesenicku. Klikatá horská silnice je oblíbeným cílem motorkářů, ale i příznivců rychlé jízdy v automobilech. Policisté řešili na místě desítky přestupků,...

 

Druhý závodní den nasměruje závodníky z Olomouce do Moravskoslezského kraje, ve zvlněném profilu etapy jsou na programu dva výjezdy na Pustevny. Ještě náročnější bude třetí etapa, která cyklisty zavede do Jeseníků a jedním z nejnáročnějších výjezdů u nás až na Dlouhé stráně. Spoustu krušných chvil a opravdovou výzvu připravili organizátoři i na neděli, v závěru etapáku vyrazí peloton ze Šumperku opět do Jeseníků a přes Bruntál a Moravský Beroun doputují cyklisté ke Šternberku, kde je opět čekají okruhy přes Ecce Homo a dlážděnou ulici Na Valech.

Ve čtyřech etapách absolvují jezdci celkem 700 kilometrů a překonají převýšení 10 tisíc metrů. Na silnice v regionu vyrazí stopadesátičlenný balík jezdců a doprovodných vozidel. Ve městech je v den závodu potřeba počítat s uzavírkami center a s průběžnými uzavírkami na trati, kudy cyklisté pojedou. „Samozřejmě se snažíme, aby dopad na omezení dopravy v regionu byl co nejmenší,“ ujistil ředitel závodu Leopold König. Parkování a částečně také výjezd bude omezen na Pustevnách, kde je cíl druhé etapy. „Dlouhé stráně budou v průběhu třetího dne uzavřené z obou stran,“ podotkl k omezení v turisticky oblíbené lokalitě mluvčí závodu Alexandr Kliment.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sazka Tour, Jan Brychta

Štítky Sport, cyklistika, závod, Sazka Tour, Olomouc, Šumperk, Šternberk, Prostějov, Uničov, Dlouhé stráně, Olomoucký kraj, Jan Hirt, Czech Cycling Tour, cyklista, Giro d'Italia, Moravskoslezský kraj, Pustevny, Jeseníky, Tour de l'Avenir

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistická Sazka Tour je za dveřmi. Do akce vyrazí česká jednička i domácí talenti  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.