Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTOGALERIE: Až na hranu sil. Hasiči z kraje neúnavně bojují s požárem u Hřenska

Takřka osm set hasičů bojovalo v průběhu víkendu s nebývale rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku. Svými schopnostmi a silami přispěli ke zdolávání katastrofy také dvě skupiny z Olomouckého kraje. Od pondělí doplní kolegy z regionu další odřad, který vyrazil do Ústeckého kraje v nočních hodinách z Olomouce.

V okolí Hřenska aktuálně působí čerpací odřad s technikou z prostějovské stanice a také třicítka profesionálních a dobrovolných hasičů v hasebním odřadu. Ten posílí od pondělí další jednotky z Olomoucka, vedení hasičského sboru ČR počítá s masivním nasazením dalších požárníků a techniky. „Krátce po půlnoci vyjel další posilující odřad z našeho kraje. Doplní jeden z nejnáročnějších hasebních sektorů, respektive kolegy ze stanice Olomouc. Mimo profesionální jednotky HZS Olomouckého kraje vyrazila také dobrovolná z obce Bělkovice – Lašťany,“ specifikoval v pondělí ráno mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Netradiční výjezd: hasiči krotili požár na ostrově Chomoutovského jezera

K netradičnímu výjezdu vyrazily dvě jednotky v neděli v podvečerních hodinách. Požár vznikl z pálení a rozšířil se na plochu okolo dvou hektarů. Pro hašení bylo nutné dopravit hasební vodu na místo loděmi.

 

Velitel zásahu určil pro hasiče z Olomouckého kraje k boji s požárem oblast Mezná – Mezní Louka, kde v průběhu víkendu jednotky sváděly náročnou bitvu s ohněm i terénem. „Situace v místě stále není jednoduchá. Místa kde hasiči včera velmi důkladně prováděli prolévání vodou, dnes opět doutnají, vykazují nebezpečné teplotní hodnoty a je nutné se na zmiňované úseky opět navrátit a provést opětovné rozhrabávání a dohašování. Z toho je bohužel patrné, jak dlouhý a náročný zásah nás čeká v následujících dnech,“ podotkl mluvčí Hošák. Další součástí zásahu je navíc i noční dohled nad požářištěm, kdy se vybraná družstva v průběhu noci střídají a kontrolují oblast kvůli možným rizikům. „Hasíme v naprosto šíleném terénu za pomocí lezců, lanové techniky či lanových zábradlí,“ dodal velitel hasebního odřadu z Olomouckého kraje Michal Hrubý.

Hasiči museli v neděli dokonce transportovat na nosítkách jednoho ze svých kolegu z řad dobrovolných hasičů, který si poranil koleno při pohybu v místě zásahu. „Zraněný hasič se ve večerních hodinách vrátil zpět z Děčínské nemocnice na ubytování, jeho stav není nikterak vážný,“ oznámil pozitivní zprávu Zdeněk Hošák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, lesní požár, Hřensko, České Švýcarsko, požár Hřensko, požár České Švýcarsko, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj, technika, Ústecký kraj, Národní park České Švýcarsko, Česko, Nemocnice Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Až na hranu sil. Hasiči z kraje neúnavně bojují s požárem u Hřenska  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.