Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Olomouc poskytuje strašně moc, říká podnikatel, záchranář a kickboxerská legenda Pavel Hennrich

Trochu zklamaný, ale zároveň vděčný za roky zážitků a zkušeností si vzal ostřílený kickboxer Pavel Hennrich z olomouckého klubu Smash Gym mikrofon a po zápase oznámil konec sportovní kariéry. Na galavečeru v Olomouci ho jen chvilku předtím porazil elitní český reprezentant Petr Dvořáček, který prokázal dravost nastupující generace. Hlavní pozornost hanáckého večera bojových sportů ale patřila osmatřicetiletému Hennrichovi. Ten v Olomouci trénoval deset let, působil jako učitel na Gymnáziu Čajkovského i jako dobrovolný člen Horské služby. Jeho aktivity se rozvinuly ještě dál, a nakonec přišla i ta nejmilejší zpráva, oblíbenec olomouckých fanoušků se před nedávnem stal tátou.

Po hlavním zápase galavečera jste oznámil před vyprodaným sálem konec kariéry. Jaké jsou dojmy z uzavření tak rozsáhlé kapitoly?

Připravoval jsem se na to, takže ani nejsem tak dojatý. Přišlo to s časem, nebylo to spontánní rozhodnutí. Vyplynulo to ze situace. Samozřejmě jsem si představoval odejít nejlíp s výhrou. Ale trénování a zápasení v poslední době už nestíhám tolik, a tak nemůžu čekat nějaké extra výkony. Navíc jsem dostal kvalitního soupeře.

Potěšilo vás, jak vás lidé ocenili potleskem ve stoje či spoustou gratulací a poděkování?

Snažím se od začátku chovat normálně, nepředvádět žádné excesy a nehrát si na nějakou hvězdu. To ani nejsem, pořád jde o sport, na který chodí pár lidí. Nejsme fotbal nebo hokej, nehraju NHL. Strašně moc si vážím reakce lidí, spoustu z nich znám osobně. To, co se jsem se jim snažil dávat celou kariéru, mi pak v pár vteřinách vrátili a za to jim patří dík.

Co hrálo největší roli pro vaše rozhodnutí skončit?

První důvod je věk, navíc ve 38 letech bojovým sportům už nemůžu věnovat tolik času, kolik bych chtěl. S tím souvisí druhý důvod, tedy časová vytíženost. Mám dvě práce, se strejdou máme firmu. Aktivit je spousta. A nejzásadnější věc je, že se mi před třemi týdny narodila dcera a jsem poprvé tátou. Mám vůči ní a její mamince samozřejmě odpovědnost. Myslím, že by teď měly být na prvním místě.

Partnerka si oddechne, že přibude času a ubyde bolesti?

Kupodivu to nebyla ona, kdo na konec kariéry tlačil. Znám ji a bylo poznat, že by to uvítala. Ale nechala mě dělat to, co mám rád. Takového mě poznala a určitě mě nechtěla měnit. Za to jí děkuju. A na revanš jsem to zabalil (smích).

Zmínil jste, že máte dvě práce. Čemu se věnujete?

Po studiu na Fakultě tělesné kultury a na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého jsem učil na Gymnáziu Čajkovského. Když můj děda už ze zdravotních důvodů nemohl vést firmu, tak jsem ji po něm převzal. Jak to v podnikání bývá, tak poslední rok nebyl úplně ideální. Zmenšovali jsme počet zaměstnanců a i halu. Já jsem si k tomu našel i druhou práci, dělám ještě záchranáře u Horské služby. Tam už jsem dvacet let jako dobrovolný člen a loni mi bylo nabídnuto místo zaměstnance.

Takže toho máte opravdu hodně.

Co čert nechtěl, tak se firma zase rozjela (úsměv). Do toho ještě dítě a příprava na zápas. Čas, který bych potřeboval ještě na další aktivity, už prostě nebyl. Nehledě na to, že v takovém časovém presu se člověk nemůže připravit na zápas tak, jak by potřeboval například z hlediska tréninku, regenerace a dalších věcí.

Profesionálním záchranářem jste v Krušných horách?

Ano, sportareál Klíny. Tímto bych chtěl všechny pozvat. Máme tam perfektní atrakce. Je tam zipline přes celé údolí, horské koloběžky či bobová dráha. V zimě pak klasika lyžování, běžky. Ale kdyby se něco někomu stalo, tak prosím jen lehké úrazy (smích).

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků

Rozmanitou práci horského záchranáře už takřka deset let detailně poznává Roman Fišnar z Loučné nad Desnou. S kolegy z Jeseníků nyní využil skvělou fyzickou a odbornou připravenost na prestižních mezinárodních závodech. Z italských Dolomit...

 

Jak dlouhá byla vaše kariéra v bojových sportech a jak na ni budete vzpomínat?

Skorem dvacet let. Ohlíží se za ní krásně. Sport jako takový, nejen thaibox nebo kickbox, ale předtím jsem hrával i hokej, mi dal disciplínu. Na druhou stranu i sebeúctu. Chtěl bych tímto poděkovat i sám sobě. Získal jsem cílevědomost, skromnost, vztah k soupeři. Bohužel i tohle se dnes ze sportu vytrácí. Chtěl bych říct trenérům, ať ze sportovců vychovávají vzory a ne komiky. Nadávky a špatné chování, kterého se můžeme dopídit na sítích, to ke sportu žádné děti nepřivede. Chápu, že dav to chce, lidi chtějí vidět krev a extravaganci. Ale do sportu to nepatří.

Trenér Michal Prstek o Pavlu Hennrichovi
„Kdo byl na galavečeru, tak to viděl. Vyhrkly mi slzy, byl jsem dojatej. Je jako moje další dítě, které jsem vychoval v rámci našeho klubu. Pavel je příklad toho, jak by měl vypadat sportovec. Slušnej, pokornej, s respektem přistupoval k soupeřům a poctivě se připravoval. Myslím, že dlouho budeme hledat někoho takového nejen jako sportovce, ale i člověka. Pavla Olomouc miluje, je to bývalý profesor na Gymnáziu Čajkovského. I žáci za ním chodí na galavečery. Široká veřejnost ho respektuje jako sportovce. Dostal i přezdívku Profesor, kdy uměl technikami rozebrat soupeře. Standing ovation se konala po právu, lidé se s ním s respektem rozloučili.“

Slušnost, respekt a sportovní přístup pro vás jsou vysoko ceněné hodnoty.

Vždycky to tak bylo. Se spoustou soupeřů se znám osobně, po zápase se jdeme pozdravit, za čtrnáct dní si dáme spolu trénink a vše je v pohodě. Nevraživost nemám ani s jedním. Rádi se vidíme, i s jejich trenéry. Tak by to mělo být, měli bychom se semknout a být hrdí na to co děláme. Vozit zápasníky ze zahraničí, s nimi být v konkurenci a porážet je.

Získal jste v různých organizacích tituly mistra republiky, Evropy i světa. Jak moc jsou pro vás trofeje důležité?

Já si ty tituly nepamatuju, protože pro mě nejsou důležité. Každý zápas beru jako by byl o titul. Jakákoliv výhra je pro mě v tu chvíli ta nej. Když jdu do dalšího zápasu, tak už pro mě to předchozí vítězství nic neznamená a jdu s čistou hlavou. Nechvástám se tituly, medaile mám strčené ve skříni a tím to pro mě končí. Každý trénink člověka naučí víc, než medaile, která někde visí.

Po posledním zápase jste symbolicky požádal o sundání rukavic vašeho dlouholetého kouče Michala Prstka. Jak jste vnímal tenhle moment?

V ringu jsem to nezmínil, ale kromě trenéra jsem získal i kamaráda. Už není můj trenér, ale kamarád mi zůstal. A to je mnohem víc. Člověk, který mi několikrát během roku sám zavolá. Ptá se kdy přijedu, kam spolu zajdeme pokecat a tak dál. To je pro mě víc než cokoliv jiného. U kickboxu se trenéři tak nestřídají, ale třeba ve fotbale je to jiné, střídá se to tam jinak. Měl jsem to štěstí, že jsem v Olomouci získal spoustu kamarádů. I když už žiju jinde, tak se sem rád vracím a je to můj druhý domov.

Basketbalisté Olomoucka vstupují do nové sezony po americké rošádě. Letos budou hrát i v Evropě

Se šesti novými posilami a cílem přímého postupu do play-off vstupuje do další sezony nejvyšší tuzemské basketbalové ligy tým BK Redstone Olomoucko. Premiérově bude klub z Hané bojovat také v evropské soutěži Alpe Adria Cup.

 

Kdy jste se vlastně stěhoval zpět do Ústeckého kraje?

Teď žiju už sedm let ve Vysoké Peci u Chomutova, je to moje rodná hrouda a nakonec jsem se tam vrátil. V Olomouci jsem byl deset let, přirostla mi k srdci a byla chvíle, kdy jsem si neuměl představit, že se z ní odstěhuju. Ale situace se nějak vyvinula. Severní průmyslové Čechy nejsou až taková hitparáda, taky jsem si těžce zvykal, ačkoliv jsem tam doma.

V čem to bylo náročné?

Jako student a čerstvý zaměstnanec si člověk na místo jako Olomouc velice rychle zvykne. Město poskytuje strašně moc přes služby, dopravu nebo třeba univerzitu. Je tu krásné prostředí, i když v Čechách bydlím pod horami a je to tam dokonce pro mě i hezčí. Ale když vezmeme skladbu kraje a tak dále, tak v Olomouci se žije skvěle.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Sport, kickbox, bojovník, zápasník, Pavel Hennrich, trenér, Michal Prstek, galavečer MMA, GCF Olomouc, Olomouc, kariéra, Gymnázium Čajkovského, úpolový sport, Česko, National Hockey League, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc poskytuje strašně moc, říká podnikatel, záchranář a kickboxerská legenda Pavel Hennrich  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.