Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků

Rozmanitou práci horského záchranáře už takřka deset let detailně poznává Roman Fišnar z Loučné nad Desnou. S kolegy z Jeseníků nyní využil skvělou fyzickou a odbornou připravenost na prestižních mezinárodních závodech. Z italských Dolomit přivezla česká skupina první místo ze špičkové konkurence podniku Dolomiti Rescue Race.

První říjnový víkend přinesl mimořádně náročnou výzvu pro záchranáře z celé Evropy, podniku Dolomiti Rescue Race se účastnilo 66 čtyřčlenných týmů z celé Evropy. Na nejvyšší stupeň vítězů vystoupala trojice z Horské služby Jeseníky doplněná kolegou z Orlických hor.

V průběhu závodu využila česká posádka ve složení Roman Fišnar, Pavel Ondrášek, Jakub Fabián a Jan Hepnar zkušeností z loňské premiérové účasti, kdy jim triumf ale unikl. Klíčový byl i tentokrát ostrý rozběh v úvodní části trasy, kde takřka tři sta lidí bojovalo o co nejlepší pozici. To se týmu z Jeseníku a Orlických hor podařilo. Po několika kilometrech při balení skládacích karbonových hůlek tým z České republiky doběhli soupeři ze Slovinska a na feratu se dostali jako první. Náskok si ale vzali čeští záchranáři zpět při následném slaňování. „Byli jsme na technickou disciplínu velmi dobře připravení. Slanění jsem zahajoval a podařilo se mi to udělat tak rychle, že jsem soupeře předjel zhruba o třetinu lana. Tak brilantně se nám to podařilo všem,“ potěšilo Romana Fišnara, který slouží v okrsku Červenohorské sedlo.

Dramatické momenty přinesla i závěrečná část 15,5 kilometrů dlouhého závodu, kdy vedoucí posádku přibrzdilo zranění. Na trati záchranáři bojovali s výraznými stoupáními a klesáními. „Takový seběh jako byl v Dolomitech v našich podmínkách ani není a nedá se to tolik natrénovat. Navíc několik dní předtím pršelo, trasa byla kluzká, blátivá a plná kamenů nebo kořenů. Dva kilometry před koncem Kuba Fabián uklouzl a poranil si koleno. Naštěstí mohl pokračovat, ale za cenu velkých bolestí a zpomalení,“ popisoval člen úspěšného týmu Fišnar. Češi si ale poradili i s poslední disciplínou a v nejrychlejším čase dorazili do cíle letos nebývale vyrovnaného závodu.

(NE)OBYČEJNÍ: Začínal jsem metodou pokusu a omylu, vzpomíná kartáčník z Brodku u Konice. Je jediný v republice

Osmašedesátiletý Alois Slepánek z Brodku u Konice na Prostějovsku se ruční výrobě kartáčů věnuje od devadesátých let. Vyrobil jich tisíce a v tuzemsku je jediným řemeslníkem, který se rukodělné výrobě kartáčů věnuje. Na začátku byla náhoda.

 

Na oslavy či povídání o úspěchu ale nebylo s kolegy v Jeseníkách mnoho času, po nedělním nočním návratu zamířil Roman Fišnar hned v pondělí ráno na stáž na Leteckou záchrannou službu do Olomouce. „Když se ozve siréna, budu muset běžet do vrtulníku,“ poznamenal s úsměvem devětatřicetiletý člen horské služby. Na podzim či na jaře horští záchranáři zdokonalují spolupráci s posádkou vrtulníku, který poměrně často létá ke zraněným lidem v horách. Trénuje se spolupráce s lékařem i vysazování z helikoptéry s využitím palubního jeřábu.

„V poslední době zásahů přes léto výrazně přibývá. Letos jsme měli vrtulník v Koutech nad Desnou, kde sloužím, asi patnáctkrát. Ať už šlo o úrazy na koloběžkách nebo na elektrokolech. Úrazy jsou těžší, například sériové zlomeniny žeber s pneumotoraxem a další vážná zranění. Musíme být schopní lékaři z letecké záchranné služby pomoct s veškerými úkony a vybavením,“ prozradil terénní pracovník a cvičitel horské služby.

VIDEO: Rychle a bezpečně na zem. Záchranáři cvičili evakuaci z lanovek, v akci byl i vrtulník

Na zimní sezonu se ve skiareálech připravují také specializované skupiny hasičů a záchranářů, kteří ještě za příznivého počasí trénují záchranu lidí ze zastavených lanovek. Nácviky zásahů tento týden probíhaly na severu Olomouckého kraje v...

 

Po náročném přijímacím procesu, který absolvoval v roce 2013, se stal Roman Fišnar dobrovolným členem horské služby. Jako ostatní musel splnit úvodní prověrky fyzičky a lyžařských dovedností, na něž navazuje získávání prvních zkušeností na směnách se záchranáři. Zhruba po roce pak následuje letní a zimní škola horské služby, která zahrnuje například intenzivní zdravotnický výcvik, lanové techniky, orientaci v mapách, vyhledávání osob v lavinách, vyhrabání pacienta, meteorologii, lezení na ledu s mačkami či lyžování. Po splnění rozsáhlého výukového seznamu se zájemce stane dobrovolným členem horské služby. „Portfolio činností, kterým se věnujeme, je celkem široké. Člověk si to musí pořád opakovat, aby si znalosti udržel,“ tvrdí milovník horské přírody, který před šesti lety povýšil do pozice profesionálního záchranáře.

„Jedna atraktivní součást práce je možnost pomáhat lidem po zdravotní stránce a druhá pak moct být na horách a dělat aktivity, které mě baví. Koníček se stal prací, která je hodně různorodá. Procvičujeme záchranné akce, evakuace z lanovky či ze skály. Jsem rád, že to můžu trénovat a při ostrém zásahu přesně vím, jak se zachovat,“ popisuje svůj vztah k působení u Horské služby České republiky Roman Fišnar.

Elektrokola a koloběžky jako nové riziko na horách. Někdy to končí i fatálně, varuje náčelník horské služby

Tvrdý pád, rozseknutá helma a poranění páteře. Do nebezpečných situací se dostávají někteří návštěvníci Jeseníků na kolech či koloběžkách. Pomoc při těchto úrazech tvoří v letním období podle náčelníka tamní horské služby Vítězslava Kallera až...

Jednou z oblíbených činností jsou právě horolezecké úkoly a tréninky, při kterých záchranáři pilují dovednosti pro pomoc lidem v těžkém terénu. „Samozřejmě zásahy přinášejí adrenalin skoro vždycky. Navíc se mnohdy hraje i o čas, aby se pacient zachránil co nejrychleji. Někdy jde o minuty nebo o vteřiny. Je potřeba přesně vědět, co dělat. Člověk si musí být jistý. Vše musí být správně, rychle a efektivně. Každá chyba s horolezeckými prostředky by mohla stát život záchranáře, kamaráda nebo pacienta,“ upozorňuje.

Součástí práce členů Horské služby je i podrobné poznávání terénu ve svěřené oblasti hor, znalost místopisu je klíčová při hledání zraněných nebo ztracených osob.  „V podzimním období vyrážejí do přírody houbaři a sběrači borůvek. Pár pátracích akcí už proběhlo, až se ochladí, tak se to utlumí. Ale i přes zimu občas někdo zabloudí, orientace v terénu je při špatném počasí někdy složitá i pro profesionály. Ale při záchranné akci většinou nejde čekat, až se zlepší počasí,“ podotýká Roman Fišnar.

Častou misí horských záchranářů byla uplynulých měsících pomoc zraněným cyklistům. „Lanovky a elektrokola chrlí spousty turistů na místa, kam by se dřív nedostali. Pak si řeknou, že už pojedou jen dolů, ale ve sjezdu je to mnohdy taky velmi náročné, ve vyčerpání udělají chybu a pak je z toho práce pro nás,“ dodává záchranář působící v jedné z nejnavštěvovanějších částí Jeseníků. Tip na své oblíbené místo v moravském pohoří pak nechává zahalené tajemstvím. „To nemůžu prozradit, pak by tam chodili všichni,“ se smíchem uzavírá Roman Fišnar.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba České republiky, Roman Fišnar

Štítky Hory, Jeseníky, příroda, výlet, horská služba, záchranář, Roman Fišnar, Olomoucký kraj, Dolomity, Loučná nad Desnou, Evropa, pacient, terén, Orlické hory, Pavel Ondrášek, Horská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Vrtulník byl letos v Koutech asi patnáctkrát, říká horský záchranář z Jeseníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.