Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Horské výzvy a hvězdný Froome. Czech Tour přinese napínavou cyklistiku nejen v Jeseníkách

Koncerty, slavnostní prezentace týmů, doprovodný program a pak to hlavní, napínavá sportovní podívaná. Etapový závod Czech Tour se po roce vrací na silnice Olomouckého kraje. Příznivci cyklistiky se mohou těšit na výkony elitních týmů i z nejvyšší světové kategorie, hvězdou závodu je čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome. Motoristé cestující napříč regionem by v závěru červenci měli počítat s možností uzavírek podle tras jednotlivých závodních dnů.

Jednadvacet týmů se ve čtvrtek 27. července krátce po poledni postaví na prostějovském náměstí T. G. Masaryka postaví na start dalšího ročníku Czech Tour. Tradiční cyklistický závod i tentokrát peloton provede zejména po silnicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Do startovní listiny se zapsaly i letos elitní formace z třídy World Tour - BORA - hansgrohe, Intermarché - Circus – Wanty a tým aktuálního vládce Tour de France – Jumbo-Visma. Představí se i silné týmy druhé divize UCI ProTeams, tedy Uno-X a také Israel Premier Tech, v jehož dresu nastoupí cyklistická legenda Chris Froome. Osmatřicetiletý britský vrchař s veleúspěšnou kariérou na největších světových závodech je jedním z hlavních lákadel.

Program Czech Tour 2023
1. etapa – 27. července: Prostějov (Nám. T. G. Masaryka) – Uničov (ul. Hrdinů),  165 km / 2 217 výškových metrů
2. etapa – 28. července: Olomouc (Horní nám.) – Pustevny, 166,9 km / 2 840 výškových metrů
3. etapa – 29. července: Moravská Třebová (Náměstí T. G. Masaryka) – Červenohorské sedlo, 161,5 km / 3 404 výškových metrů
4. etapa – 30. července: Šumperk (Nám. míru) – Šternberk (Radniční), 176,2 km / 2 982 výškových metrů
Zdroj: czechtour.com

„Slibujeme atraktivní cyklistiku nejvyšší kvality. Nabitá startovní listina garantuje skvělou podívanou,“ říká Leopold König, ředitel Czech Tour. Za Intermarché se předvede Estonec Rein Taaramäe, osmnáctinásobný účastník Grand Tours a dvojnásobný vítěz etapy na Vuelta a España. Účast potvrdil například i Karel Vacek (Corratec Selle Italia), který letos dojel druhý v sedmé etapě Giro d'Italia. Chybět nebudou podle organizátorů ani nejlepší české sestavy Elkov - Kasper a ATT Investments.

V Olomouci se změní jízdní řády všech tramvajových linek. Šestka nebude do září v provozu

Od poloviny prázdnin se lehce promění frekvence, ve které vyrážejí tramvaje od hlavního nádraží do centra Olomouce. Dopravní podnik města Olomouce do září zrušil provozování jedné tramvajové linky a u ostatních pozměnil jízdní řády. K náměstí...

I první závodní den nastoupají závodníci přes 2200 výškových metrů, přesto se očekává po 165 kilometrech na trati hromadný sprint do cíle v Uničově. V pátek bude etapa startovat v Olomouci na Horním náměstí, finišovat budou jezdci na Pustevnách. Královská etapa je na programu v sobotu, kdy peloton Czech Tour prověří kopce Jeseníků, cílovým místem je v tomto případě Červenohorské sedlo. Poslední díl čtyřdenního cyklistického seriálu je v plánu na neděli. Po finálních okruzích na Ecce Homo bude šternberské náměstí tleskat nejlepším cyklistům Czech Tour 2023. Celý závod bude pro závodníky v součtu znamenat překonání 670 kilometrů v sedle a nastoupání přes 11,5 tisíce výškových metrů. Podrobné informace o jednotlivých etapách jsou k dispozici na webu Czech Tour.

Ve startovních a cílových prostorách jednotlivých etap se mohou diváci těšit také na doprovodný program. Ten by měl být nejpestřejší při sobotní královské etapě. Se závodem se pojí také dopravní komplikace. Omezení se dotknou zejména startovních a cílových zón, kde budou zábory ulic, náměstí či silnic trvat několik hodin. Naopak na trase bude zdržení podle situace v řádech minut až nižších desítek minut, doprovodné motorky a policisté budou uzavírat jednotlivé úseky podle průjezdu skupin závodníků. „Chceme být dobrými sousedy a co nejméně omezit provoz v místě, kudy závod pojede. Zároveň maximálně dbáme na bezpečnost diváků i cyklistů. Většinou využíváme pouze klouzavou uzavírku komunikací, a to na co nejkratší možnou dobu,“ podotkl mluvčí závodu Tibor Alföldi. V sobotu nebude možné projet přes Červenohorské sedlo od půl jedné přibližně do 16:10. Fanoušci budou moc přijet do cílového prostoru buď před začátkem uzavírky, nebo i později ze strany od města Jeseník. Omezení se dotkne také hromadné autobusové dopravy, podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

Přehled dopravních omezení a možností parkování při závodu Czech Tour 2023
1. etapa, 27. 7. 2023, start v 12:30 hod., předpokládaný dojezd v 16:30–16:42 hod.
Prostějov – uzavírka komunikací od 6:00 do 15:30 hod.
Uničov – uzavírka náměstí T. G. Masaryka a ulice Litovelská od 6:00 do 22:00 hod.
Uničov – uzavírka silnice II/446 (ulice Hrdinů) od 10:30 do 19:00 hod.
2. etapa, 28. 7. 2023, start v 11:30 hod., předpokládaný dojezd v 15:43–16:08 hod.
Olomouc – uzavírka Horního náměstí od 6:00 do 16:00 hod.
Pustevny – Výjezd z Prostřední Bečvy na Pustevny bude z důvodu průjezdu cyklistického závodu omezený přibližně v čase 13:45–14:30.
Parkovat u cíle je možné na záchytném parkovišti pod vrcholem Pusteven (částečně však bude využito i závodními týmy, kapacita je tedy omezená). Jako vhodnou alternativu můžete využít i parkoviště pod Pustevnami v obci Prostřední Bečva, případně na opačné straně kopce (parkoviště před nájezdem silnice do cíle v Trojanovicích).
3. etapa, 29. 7. 2023, start ve 12:00 hod., předpokládaný dojezd v 15:55–16:07 hod.
Moravská Třebová – uzavírka náměstí T. G. Masaryka od 6:00 do 16:00 hod.
Červenohorské sedlo – Silnice I/44 v úseku Loučná nad Desnou až po Červenohorské sedlo bude uzavřena od 12:30 do 16:10 hod. Doporučujeme tedy přijet buď do půl jedné nebo kdykoliv z druhé strany kopce – od Jeseníků.
ČHS nabízí i parkovací kapacity, ty jsou však omezené. 
4. etapa, 30. 7. 2023, start v 11 hod., předpokládaný dojezd v 15:29-15:43 hod.
Šumperk – uzavírka nám. Míru, ulice Lužickosrbské a parkovacích ploch na nám. Republiky a ul. Langrova v době od 6:00 do 16:00 hod.
Šternberk – úplná uzavírka Horního náměstí, ulice Radniční, Hlavního náměstí, ulic Čechova, Vodní, Jaroslavova a Partyzánská od 6:00 do 22:00 hod.
Šternberk – zábor trasy okruhu ve Šternberku a okolí od 14:00 do 16:30 hod.
Zdroj: czechtour.com

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Tour

Štítky Sport, cyklistika, závod, Czech Tour, Jeseníky, etapy, Dlouhé stráně, Šternberk, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horské výzvy a hvězdný Froome. Czech Tour přinese napínavou cyklistiku nejen v Jeseníkách  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.